Kuchnia

5 powodów, dla których warto jeść szpinak

5 powodów, dla których warto jeść szpinak
Fot. iStock

Ma niewiele kalorii i kryje w sobie cenne składniki odżywcze. Oto dlaczego warto polubić szpinak.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hema (@growwithhema)

Od dziecka uwielbiam szpinak i nigdy nie potrafię go sobie odmówić. Ale nie ma on nic wspólnego z zieloną breją, którą wiele osób wspomina z obrzydzeniem. Dobrze przyrządzony jest bardzo smaczny. Mój szpinak jest prosty w przygotowaniu. Listki dusi się krótko (nie należy go „męczyć”), koniecznie z posiekanym drobno czosnkiem, dymką i szczypiorkiem. Najlepsze są młode i jędrne liście, te o ciemnozielonym zabarwieniu, nie zdrewniałe i bez oznak żółknięcia. Do szpinaku można dodawać też młode listki rzodkiewki i lebiody.

Dlaczego warto go jeść?

  1. Stoi na straży zgrabnej sylwetki. Jest łatwo przyswajalny i niskokaloryczny (około 20 kcal w 100 g) i ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Idealna propozycja dla osób na diecie odchudzającej i mających problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. 
  2. Dodaje energii. Przede wszystkim jest zasobny w żelazo (nawet do 50 mg% w 100 g) i chlorofil, pobudza wytwarzanie hemoglobiny, czyli czerwonych krwinek. Przysłuży się osobom, które mają niedobory żelaza i w efekcie słabszą odporność. Zawiera też spore ilości manganu, a także magnez, miedź, wapń, fosfor, potas, a nawet jod.  
  3. Chroni nasze oczy. Ma sporo witamin: B1, B 2, PP, C, a najwięcej witaminy A, która zapobiega tzw. kurzej ślepocie. Zawarte w szpinaku karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, wpływają korzystnie i ochronnie na prawidłową pracę oczu.
  4. Wspomaga przemianę materii. Działa moczopędnie, pobudza perystaltykę jelit. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki zawartości siarki pomaga oczyścić wątrobę. 
  5. Korzystnie wpływa na skórę, eliminuje wolne rodniki. Łagodzi również podrażnienia skóry wywołane wirusem herpes (np. opryszczka).

O czym warto pamiętać?

Szpinak zawiera duże ilości kwasu szczawiowego (około 3 g w kilogramie), który utrudnia przyswajanie wapnia i żelaza. Dlatego warto jadać szpinak w towarzystwie produktów bogatych w wapń i żelazo, na przykład jajek, ryb, serów, drobiu. Również zwiększenie w diecie produktów, które mają dużo błonnika, hamuje wchłanianie kwasu szczawiowego i wspomaga jego wydalanie. Osoby skłonne do kamicy nerkowej powinny go spożywać w umiarkowanych ilościach.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lady P (@ladypfarms)

 

Szpinak duszony z czosnkiem, dymką i pestkami dyni

800-1000 g świeżego szpinaku, 

3-4 łyżki oleju rzepakowego 

3 średnie ząbki czosnku

dymka ze szczypiorkiem 

sól i pieprz 

5 dag pestek dyni lub słonecznika

Szpinak przebrać, liście oderwać od łodyg i korzonków, opłukać 2-krotnie w dużej ilości wody, aby pozbyć się ziemi znajdującej się na liściach. Przełożyć do dużego garnka, sparzyć sporą ilością wrzątku. Potem odcedzić i osączyć z resztek wody. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną dymkę, chwilę smażyć, dorzucić posiekany czosnek. Delikatnie zeszklić, dołożyć odsączony z wody szpinak, dodać sól i pieprz, wymieszać i dusić kilka minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pestki podprażyć na suchej patelni. Na koniec wymieszać ze szpinakiem. 

Tak przygotowany szpinak można podawać na grzance, na przykład z jajkiem sadzonym albo w koszulce, nadziewać nim omlety czy naleśniki.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez fernweh (@fernwehkitchen)

 

Szpinak z makaronem tagliatelle

250 g makaronu tagliatelle (świeży lub suszony)

szpinak duszony z czosnkiem (patrz poprzedni przepis) 

tarty parmezan do posypania. 

Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając go, zostaw klika łyżek wody z gotowania makaronu. Do makaronu dodaj duszony szpinak, 2-3 łyżki wody,  wymieszaj, ewentualnie chwilę podgrzej. Serwuj tagliatelle posypane tartym parmezanem.

 

Osobom zapracowanym albo leniwym, którym nie chce się spędzać czasu, przygotowując dania z dodatkiem szpinaku, polecam wykorzystać go w formie koktajli. Doskonale z liśćmi szpinaku komponuje się banan, kiwi i jabłko. 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Megan // ShortGirlTallOrder (@shortgirltallorder)

Koktajl z banana, kiwi i szpinaku

garść liści szpinaku

banan

kiwi

1 i 1/2 szklanki wody mineralnej

Liście szpinaku umyć, owoce umyć, kiwi obrać ze skórki i przekroić na ćwiartki, z banana usunąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do blendera, dolać wodę i zmiksować. Zamiast banana można użyć jabłka – wystarczy owoc przekroić na 4 części i usunąć gniazdo nasienne.

Taki koktajl warto wypić raz na kilka dni. Zamiast śniadania lub przed śniadaniem. Jest lekkostrawny, dostarcza potrzebnych składników mineralnych, witamin i błonnika. Rozjaśnia umysł i w mig dodaje energii.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również