Lekko muśnięty kremem, ozdobiony ziołami, kwiatami lub sezonowymi owocami. Podkreśla naturalność i domowy charakter wypieku, a jednocześnie ma bardzo elegancki wygląd. Warto nauczyć się tej sztuki – torty naked są teraz szalenie modne!
Spis treści
Naked cake (czasem nazywany także nude cake) to taki tort, w którym boki nie są całkowicie pokryte kremem, lukrem lub masą marcepanową. Zamiast gładkiej, grubej warstwy, krem rozprowadzany jest bardzo cienko, z lekkością, jakby od niechcenia, albo wręcz tylko między blatami biszkoptu, dzięki czemu widać naturalne warstwy ciasta i nadzienia. Trend na „nagie torty” (choć nazwa ta nie jest zbyt szczęśliwa w języku polskim) pojawił się kilka lat temu, a przyszedł wraz z modą na wesela w stylu rustykalnym i boho. To znakomita alternatywa dla klasycznych, ciężkich i mocno zdobionych tortów.
Tort w stylu naked często dekoruje się prostymi, eleganckimi elementami: świeżymi owocami, np. figami, malinami lub borówkami, kwiatami (jadalnymi lub dekoracyjnymi), ziołami lub delikatnym cukrem pudrem. Ale to nie wszystko: bardzo ważne jest staranne dopracowanie ciasta. Nie ma tu wprawdzie perfekcyjnie wygładzonych brzegów, za to warto bardziej przyłożyć do proporcji – biszkopty i warstwy kremu powinny być równe i w miarę proporcjonalne, żeby całość prezentowała się dobrze.
Tort w stylu naked sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na wesele w klimacie rustykalnym czy boho. Pięknie zaprezentuje się podczas jesiennej uroczystości, bo o tej porze roku można go naprawdę efektownie ozdobić. Dodatków nie brakuje! Są to między innymi figi, jeżyny, maliny, owoce miechunki, pigwa, żurawina oraz jesienne kwiaty.
20 października o godzinie 20:00 na żywo w twojstyl.pl
Transmisja za: