Złocisty, z chrupiącą skórką, czasem zdobiony dodatkowo fantazyjnymi wzorami. Chleb w kształcie dyni to hit jesiennych stołów – pachnie apetycznie i pięknie wygląda. A piecze się go równie łatwo co tradycyjny bochenek – sekret tkwi w formowaniu ciasta.
Spis treści
Można użyć ulubionego przepisu na chleb (pszenny, orkiszowy, pełnoziarnisty, na zakwasie albo na drożdżach). Świetnie sprawdza się też ciasto z dodatkiem puree z dyni – nadaje mu miękkości i złotego koloru.
Po wyrośnięciu ciasta trzeba uformować kulę i położyć ją na blasze wyłożonej papierem lub zostawić w specjalnym koszyczku do wyrastania chleba. Bochenek obwiązujemy bawełnianym sznurkiem kuchennym na krzyż (jak paczkę), dzieląc go na 6–8 części. Jeśli chcemy dodatkowo ozdobić chleb, możemy wyciąć na nim wzorki. Podczas pieczenia ciasto się napina, a sznurek tworzy charakterystyczne wgłębienia, nadając naszemu dziełu kształt dyni. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy sznurek. Nie wolno zapomnieć o „ogonku”! W środek wkładamy laskę cynamonu lub kawałek gałązki – będzie wyglądać bardzo dekoracyjnie.
@na.zakwasiee Jak upiec chleb w kształcie dyni Trzeba przygotować trzy sznurki o takiej samej długości. Ja użyłam sznurka bawełnianego, takiego używanego do przygotowywania wędlin. Sznurek trzeba nasączyć w oleju spożywczym i postępować tak jak na filmiku. WAŻNE: sznurek należy wiązać ze sporym luzem, bo chleb będzie rósł w trakcie pieczenia. Nie może być jednak za mocno, tak aby powstał kształt o jaki nam chodzi. Później piekę tak jak zawsze. Po ostygnięciu przecinam i zdejmuję sznurek. Według mnie wygląda jak dynia ale w sumie może też robić za kwiatka #chleb #zakwas #pumpkin ♬ Rockin - Chris Alan Lee
Pasuje idealnie do kremowych jesiennych zup, serów, grillowanych warzyw czy aromatycznych past. W wersji mini sprawdzi się jako efektowne naczynie do zaserwowania np. kremu z dyni. Będzie mistrzem dekoracji jesiennego stołu i… cudnie zaprezentuje na zdjęciach. Na Pintereście, Instagramie i Tik Toku znajdziemy setki inspiracji na ten chlebek, wystarczy wpisać hasztag „pumpkin shaped bread”.