Kuchnia

Czas na szarlotki, placki i tarty z jabłkami! Jak efektownie zaserwować je na jesiennym stole?

Czas na szarlotki, placki i tarty z jabłkami! Jak efektownie zaserwować je na jesiennym stole?
Fot. Agencja Getty Images

Szarlotka (i jej wariacje) to królowa jesiennych ciast. Obłędnie pachnie (zwłaszcza w wersji z cynamonem lub kardamonem), świetnie smakuje i nieźle wygląda. Ale zawsze może wyglądać lepiej! Oto kilka pomysłów na to, jak efektownie ją ozdobić i jak zaserwować na jesiennym stole, by zrobić wrażenie na gościach.

Serwowanie dań jest sztuką 

To prawda, że smak jest najważniejszy, ale efektowna i apetycznie przygotowana kompozycja na talerzu jest równie istotna. Piękne podanie ciasta – a w tym przypadku szarlotki – świadczy o naszej dbałości o gościa i naszym zaangażowaniu, a przy okazji sprawi, że wszystkim wokół zrobi się zwyczajnie przyjemniej. A im więcej drobnych przyjemności jesienią, tym lepiej! 

szarlotka na jesiennym stole
Propozycja influencerki Magdaleny Zalewskiej, znanej z miłości do dekorowania domu i klimatycznych zdjęć
fot. instagram @mazale 
szarlotka propozycja podania
Szarlotka w przepięknej jesiennej aranżacji fotografki i blogerki kulinarnej Annelie Andersson
fot. instagram @anneliesblomsterochbakverk
jak pięknie podać szarlotkę
fot. instagram @anneliesblomsterochbakverk

Kolory i naczynia na stole 

Ważne jest pierwsze wrażenie, bo pobudza nie tylko nasze kubki smakowe, ale również wyobraźnię! Ważnym elementem jest talerz i jego kolor. Jak podkreślają mistrzowie kuchni,  wszystko, co znajduje się na talerzu, musi w równym stopniu oddziaływać na nasz zmysł wzroku, zapachu i smaku (zasada ta dotyczy również każdego innego dania). Złocista szarlotka, placek jabłkowy czy tarta najlepiej zaprezentują się w towarzystwie naczyń i tekstyliów w kolorach neutralnych (białych, szarych, kremowych) albo ciepłych jak jesienna aura (rudych, miodowych, śliwkowych). Elegancka patera, piętrowa etażerka, dekoracyjny talerz czy ozdobna deska ładnie wyeksponują ciasto, ale szarlotkę można serwować też bezpośrednio z estetycznej formy, w której została upieczona. 

szarlotka na jesiennym stole1
fot. pinterest @jeanette 
szarlotka na stole inspiracje
fot. pinterest @buddhalily
szarlotka na stole inspiracje
fot. pinterest @flickr.com
downloaded-file
fot. pinterest @Eat Healthy Recipe

 

jak ozdobić szarlotkę
fot. pinterest @menezes_rejane

Z czym podać szarlotkę i jak ją ozdobić?

Na ciepło lub zimno, z lodami, oprószoną cukrem pudrem lub polaną musem waniliowym… Szarlotkę można podawać na wiele sposobów. Ale jeśli deser naprawdę ma zrobić świetne wrażenie, na talerzu, na którym ją serwujemy nie powinno znaleźć się zbyt wiele. Najważniejszy jest umiar w dodatkach. Listki mięty, lody, polewy czy kwiaty – zbyt wiele ozdobników powoduje, że gubimy smak ciasta. A przecież to on ma być najważniejszy. Warto więc trzymać się zasady: mniej znaczy więcej. Na jesiennym przyjęciu pod gołym niebem można pokusić się o subtelne sezonowe akcenty: mały liść czy polny kwiat dodadzą deserowi uroku.

jak podać szarlotkę
fot. pinterest @bojongourmet.com
szarlotka na stole 5
fot. getty images
jak podać szarlotkę 2
fot. pinterest @mojewypieki.com
jak podać szarlotkę 3
fot. pinterest @eternalrecipe_
szarlotka na jesiennym stole inspiracje2
fot. pinterest @recipetineats.com
sposob na podanie szarlotki
fot. pinterest @thegandmkitchen.com

Listki, figurki i inne dekoracje z ciasta

Jesienna szarlotka lub tarta może mieć fantazyjną formę. Zamiast klasycznej kratki na górze, warto udekorować ją drobnymi listkami, kwiatami lub figurkami. Możemy – przy odrobinie talentu – uformować je własnoręcznie lub skorzystać z gotowych miniforemek do wykrawania. Zachwyt na twarzach gości murowany!

jak podac szarlotke4
fot. pinterest @astymealsblog.net
downloaded-file (6)
fot. pinterest @curlluxe
szarlotka z dekoracją
Szarlotka dla wielbicielki kotów
fot. pinterest @amethystshakti8
szarlotka
fot. pinterest @lara
szarlotka 2
fot. pinterest @trishya800
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również