Szarlotka (i jej wariacje) to królowa jesiennych ciast. Obłędnie pachnie (zwłaszcza w wersji z cynamonem lub kardamonem), świetnie smakuje i nieźle wygląda. Ale zawsze może wyglądać lepiej! Oto kilka pomysłów na to, jak efektownie ją ozdobić i jak zaserwować na jesiennym stole, by zrobić wrażenie na gościach.
To prawda, że smak jest najważniejszy, ale efektowna i apetycznie przygotowana kompozycja na talerzu jest równie istotna. Piękne podanie ciasta – a w tym przypadku szarlotki – świadczy o naszej dbałości o gościa i naszym zaangażowaniu, a przy okazji sprawi, że wszystkim wokół zrobi się zwyczajnie przyjemniej. A im więcej drobnych przyjemności jesienią, tym lepiej!
Ważne jest pierwsze wrażenie, bo pobudza nie tylko nasze kubki smakowe, ale również wyobraźnię! Ważnym elementem jest talerz i jego kolor. Jak podkreślają mistrzowie kuchni, wszystko, co znajduje się na talerzu, musi w równym stopniu oddziaływać na nasz zmysł wzroku, zapachu i smaku (zasada ta dotyczy również każdego innego dania). Złocista szarlotka, placek jabłkowy czy tarta najlepiej zaprezentują się w towarzystwie naczyń i tekstyliów w kolorach neutralnych (białych, szarych, kremowych) albo ciepłych jak jesienna aura (rudych, miodowych, śliwkowych). Elegancka patera, piętrowa etażerka, dekoracyjny talerz czy ozdobna deska ładnie wyeksponują ciasto, ale szarlotkę można serwować też bezpośrednio z estetycznej formy, w której została upieczona.
Na ciepło lub zimno, z lodami, oprószoną cukrem pudrem lub polaną musem waniliowym… Szarlotkę można podawać na wiele sposobów. Ale jeśli deser naprawdę ma zrobić świetne wrażenie, na talerzu, na którym ją serwujemy nie powinno znaleźć się zbyt wiele. Najważniejszy jest umiar w dodatkach. Listki mięty, lody, polewy czy kwiaty – zbyt wiele ozdobników powoduje, że gubimy smak ciasta. A przecież to on ma być najważniejszy. Warto więc trzymać się zasady: mniej znaczy więcej. Na jesiennym przyjęciu pod gołym niebem można pokusić się o subtelne sezonowe akcenty: mały liść czy polny kwiat dodadzą deserowi uroku.
Jesienna szarlotka lub tarta może mieć fantazyjną formę. Zamiast klasycznej kratki na górze, warto udekorować ją drobnymi listkami, kwiatami lub figurkami. Możemy – przy odrobinie talentu – uformować je własnoręcznie lub skorzystać z gotowych miniforemek do wykrawania. Zachwyt na twarzach gości murowany!