Kruche, cienkie, podatne na łamanie i skłonne do rozwarstwiania się – takie paznokcie mogą być objawem choroby, deficytu ważnych składników odżywczych albo efektem nieprawidłowej pielęgnacji lub stylizacji. Podpowiadamy, jak wzmocnić paznokcie.
Spis treści
Próbując znaleźć przyczynę osłabienia swoich paznokci, warto zacząć od uważnego przyjrzenia się temu, jak traktujemy je na co dzień. Zarówno skóra naszych rąk, jak i jej wytwory – czyli właśnie paznokcie – nie lubią być zbyt często wystawiane na działanie wody i detergentów.
Częste mycie rąk, mycie naczyń czy sprzątanie w domu bez rękawiczek ochronnych oraz stosowanie kosmetyków i środków czystości zawierających drażniące i wysuszające substancje powierzchniowo czynne zwykle prowadzi do przesuszenia skóry dłoni oraz osłabienia paznokci.
Zniszczone paznokcie to także efekt nadmiernej lub nieprawidłowej stylizacji. Stosowanie klasycznych lakierów do paznokci bez zabezpieczających płytkę baz oraz używanie zmywaczy zawierających aceton skutkuje przesuszeniem paznokci i ich kruchością.
Paznokcie nie będą też w dobrej formie, jeśli nie damy im regularnie odpocząć od manicure'u hybrydowego. I nie chodzi tylko o wpływ preparatów stosowanych podczas wykonywania takiego manicure'u (płynu do odtłuszczania, acetonu do usuwania lakieru), ale o sam proces przygotowania paznokcia do hybrydy. Jednym z elementów tego przygotowania jest bowiem zmatowienie płytki paznokcia, to znaczy jej – delikatne, ale jednak – spiłowanie. A efektem tego zabiegu jest cieńsza i bardziej podatna na złamania płytka.
Łamliwe paznokcie mogą też być skutkiem niedoboru składników odżywczych. Ich osłabienie to zwykle efekt tego, że nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości białka, biotyny, kwasów tłuszczowych omega 3, żelaza, cynku, witamin A, E i z grupy B.
Oczywiście może się też zdarzyć, że łamliwe, pękające i wolno rosnące paznokcie to jeden z objawów choroby. Przy niedoczynności tarczycy paznokcie są bardziej podatne na złamanie, wolniej rosną i mają nierówną płytkę. Osłabienie, łamliwość i zmiany w wyglądzie płytki paznokcia występuje u osób cierpiących na anemię.
Na zdrowie i wygląd paznokci wpływają również niektóre choroby nerek. Zaburzenia pracy nerek skutkuje na przykład przebarwieniami płytek paznokci, ich wklęsłością i łamliwością. Osłabienie paznokci może być także skutkiem choroby jelit (np. choroby Leśniowskiego-Crohna) czy celiaklii. Za to podłużne rowki w płytkach paznokci pojawiają się u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Trzeba też pamiętać o tym, że paznokcie są wytworami skóry i jej stan oraz choroby również odbijają się na ich wyglądzie i zdrowiu. Łamliwość paznokci, zmiany w ich kolorze i teksturze występują przy łuszczycy, grzybicy i liszaju.
Żeby wzmocnić łamliwe czy zniszczone paznokcie, warto zadbać o odpowiednią dietę. Piękne paznokcie uzyskamy regularnie jedząc przede wszystkim produkty bogate w białko, biotynę, żelazo, cynk, magnez, witaminy A, C, E i z gruby B oraz kwasy omega-3 i omega-6.
Jeśli chcemy, żeby nasze paznokcie były mnie łamliwe i rzadziej się rozdwajały, powinniśmy jeść bogate biotynę jaja, migdały, pestki słonecznika, łososia, soję, marchew, szpinak i słodkie ziemniaki (bataty). Duże ilości białka znajdziemy w mięsie, rybach, jajach, nasionach chia, orzechach i produktach mlecznych.
Skutkiem niedoboru żelaza jest łamliwość paznokci, więc – by jej uniknąć – dobrze jest jeść zawierające je rośliny strączkowe (a zwłaszcza białą fasolę i zieloną soczewicę), szpinak i inne ciemnozielone warzywa liściaste, gorzką czekoladę, wątróbkę, nasiona dyni i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Piękne paznokcie będziemy mieli dostarczając organizmowi duże ilości witamin A, C i E. Źródłem witaminy A są masło, jajka, mleko i inne produkty mleczarskie, niektóre tłuste ryby (dorsz, mintaj, makrela, łosoś), wątroba i podroby, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak i dynia. Duże ilości witaminy C znajdziemy między innymi w papryce, brukselce, brokułach, czarnej porzeczce, truskawkach, grejpfrutach, cytrynach, kiwi czy malinach. Za to bogate w witaminę E są oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż, pomidory, brokuły, szpinak, brzoskwinie i czarna porzeczka.
Chcąc wzmocnić paznokcie, dobrze jest też włączyć do swojej diety produkty bogate w witaminy z grupy B, takie jak brokuły, ziemniaki, szpinak, awokado, banany, jajka, produkty zbożowe, ryby czy warzywa strączkowe. Szczególnie ważna dla pięknych paznokci jest witamina B12, której niedobór objawia się przebarwieniami ich płytek. Znajdziemy ją w produktach odzwierzęcych: mięsie, jajach i rybach.
Duże ilości cynku, którego niedobór prowadzi do łamliwości paznokci, znajdziemy w mięsie, żółtych serach, kaszy gryczanej, nasionach dyni, orzechach nerkowca, fasoli i soczewicy. Magnezu zapobiegającego łamaniu się paznokci warto szukać przede wszystkim w pestkach dyni, migdałach i orzechach nerkowca, kaszach bulgur i gryczanej, orzeszkach ziemnych, szpinaku, bananach i gorzkiej czekoladzie.
Od kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zależy stan naszej skóry i co za tym idzie także paznokci. Dlatego, chcąc wzmocnić kruche i łamliwe paznokcie dobrze jest jeść ryby (makrelę, łososia, pstrąga, sardynki), orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, jaja, pestki dyni i słonecznika, migdały, sezam, oliwę z oliwek, oleje słonecznikowy i rzepakowy oraz awokado.
Osoby chcące wzmocnić paznokcie powinny – najlepiej w porozumieniu z lekarzem pierwszego kontaktu – rozważyć przyjmowanie odpowiednich suplementów diety. W aptekach można znaleźć mnóstwo suplementów, które mają wzmacniać paznokcie oraz poprawiać stan skóry i włosów. W ich składach warto szukać:
Tak jak wspominaliśmy, stan paznokci w dużej mierze zależy od tego jak traktujemy je na co dzień. Osobom z osłabionymi, łamliwymi paznokciami radzimy regularnie pozwalać swoim paznokciom "odpocząć" od manicure'u hybrydowego i przedłużania płytki. I to samo radzimy tym, którzy pozostali wierni manicure'owi klasycznemu – ich osłabionym paznokciom także dobrze zrobi chociażby weekendowa przerwa w malowaniu lakierem.
Żeby wzmocnić paznokcie, a równocześnie cieszyć się ich ładnym wyglądem, warto stosować odżywki w formie lakieru. Tego typu kosmetyki wzmacniają i zabezpieczają płytkę paznokcia, równocześnie nadając jej połysk a czasami także delikatny, półtransparentny kolor.
We wzmocnieniu paznokci pomoże także krem do rąk. Warto wsmarowywać go nie tylko w skórę dłoni, ale też płytki paznokci. Zabezpieczy on je bowiem przed wysychaniem oraz sprawi, że będą bardziej elastyczne i tym samym mniej podatne na łamanie. Podobną funkcję spełni oliwka do paznokci.
Ważne jednak, żeby taką oliwkę nie tylko nałożyć na paznokcie, ale też wmasować ją w nie ruchem w kierunku miejsca, z którego paznokieć wyrasta. Chodzi o to, żeby kosmetyk dostał się pod tak zwany obrąbek naskórkowy i dotarł w okolicę macierzy paznokcia. Macierz paznokcia to miejscem, w którym powstaje paznokieć i od jej stanu zależy tempo wzrostu płytki i to jak ona wygląda (czy nie jest zdeformowana, pokryta bruzdami).