Dieta

Oto jeden z najzdrowszych naparów na świecie. Zrobimy go ze składnika, który jest w każdej kuchni

Oto jeden z najzdrowszych naparów na świecie. Zrobimy go ze składnika, który jest w każdej kuchni
Fot. iStock

Herbata z nasion gryki to jeden z najzdrowszych naparów świata jest słodki, smakuje i pachnie prażonymi orzechami, karmelem i gryczanym miodem. Nie zawiera glutenu i kofeiny. W Azji kobiety piją gryczankę 2-3 razy dziennie, często w miejsce wody. Jakie korzyści przynosi naparu z nasion gryki?

Dzika gryka tatarka

Tak napój z gryki nie jest herbatą, bo ta powstaje z liści krzewów herbacianych, a gryczany napar robi się nasion gryki tatarskiej (ta, która rośnie u nas to gryka zwyczajna). Najbardziej wartościowa i najbogatsza w smaku tatarka rośnie w górzystych regionach Chin na wysokości ponad 2000 metrów n.p.m. i na Tajwanie i jest najdroższa. W Japonii napój z gryki nazywa się Soba Cha, w Korei Memil Cha, a w Chinach Ku Qiao Cha i ich szukaj w sklepach na opakowaniach. 

Napoje z gryki to duża dawka witamin i błonnika 

W napoju z gryki znajdziesz przede wszystkim witaminy  z grupy B, ale też  A, E, P, kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, rutynę. Ta ostatnia zabija wolne rodniki, przez co skóra starzeje się wolniej, a w tatarce  jest ponad 100 razy więcej niż w gryce zwyczajnej! Szklanka napoju dostarcza też 20 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Spożywana regularnie czyni dla naszego organizmu samo dobro. Normalizuje ciśnienie, sprzyja pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu, obniża poziom glukozy we krwi, stabilizuje nastrój, reguluję pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność. Poprawia również wygląd skóry, włosów, paznokci, pomaga utrzymać albo osiągnąć zdrową wagę. Nic dziwnego, że Azjaci uważają herbatę gryczaną za naturalne lekarstwo. 

Jak zrobić herbatę gryczaną w domu

Na początek weź 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej. Wsyp ziarnka na suchą, gorącą patelnię i stale mieszając albo nią potrząsając opiekaj do czasu, aż staną się brązowe. Uważaj, żeby ich nie spalić, bo tak jak kasza, będą gorzkie. Gdy ostygną włóż do szczelnego słoika czy pojemnika ( możesz zrobić od razu więcej, a potem dodawać też do koktajli, owsianek, sałatek). Jak zaparzać? Klasyczne proporcje to łyżka, dwie prażonej gryki na filiżankę (to zależy czy lubisz mniej lub bardziej intensywną), wrzucasz, zalewasz wrzątkiem, po 5 minutach, przecedzasz, a gryczana herbata gotowa. 

Jak pić napary z gryki

Najlepiej pić gryczankę pomiędzy posiłkami, godzinę, dwie przed albo po. Równie smaczna jest na ciepło jak i na zimno, najlepsza wersja mrożona, zwłaszcza w gorący dzień, doskonała! Zalecana zdrowa ilość to 1-3 filiżanki dziennie, za to mogą je pić wszyscy, nawet kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Azjaci co prawda tego nie mają w zwyczaju, ale Ty możesz podać herbatę z gryki do posiłku, będzie pasować tak do wytrawnych dań jak i do deserów. To też świetna baza do przygotowania herbacianych sorbetów czy mrożonych kostek do letnich drinków. 

Są już w sklepach polskie herbaty gryczane przygotowane z gryki zwyczajnej, w wersji naturalnej albo ze smakowymi dodatkami, dziką różą, rokitnikiem, suszonym jabłkiem. 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również