Kuchnia

Śniadanie z Instagrama: poznaj ulubione przepisy influencerów

Śniadanie z Instagrama: poznaj ulubione przepisy influencerów
Fot. iStock

Kończą się wam pomysły na smaczne i zdrowe śniadania? Przedstawiamy propozycje, za które ręczą najlepsi kulinarni blogerzy i influencerzy. Te ciekawe śniadania robią się szybko, a sycą na długo. I są najlepszym przepisem na dobry początek dnia.

"Co dziś na śniadanie?" - z tym pytaniem mierzymy się prawie codziennie wszyscy. Jeśli klasyczna jajecznica, szybka owsianka, czy kanapki z serem czy szynką chwilowo ci się przejadły, sprawdź nasze propozycje. To różnorodne wariacje na temat klasycznych śniadaniowych składników. Zgromadziliśmy ich aż czternaście - niektóre są błyskawiczne, inne wymagają troszkę dłuższego przygotowania, ale wszystkie smakują obłędnie. Sycą na długo i przy okazji przemycają mnóstwo zdrowych, cennych składników.

Zielona szakszuka

Bliskowschodnia, pachnąca aromatycznym kuminem szakszuka zamienia pomidory na zielonych towarzyszy - groszek, szpinak, por, szczypiorek i awokado. Na kilku łyżkach oliwy podsmaż pokrojonego pora, po jakimś czasie dorzuć kilka garści szpinaku. Zamieszaj i zaczekaj aż warzywa zaczną mięknąć. Po dwóch minutach dodaj ok. 2 szklanki groszku (najlepiej mrożonego a nie z puszki), starte 2 ząbki czosnku i przyprawy: łyżeczkę kuminu, odrobinę kolendry, sól i pieprz. Mieszaj aż przyprawy połączą się z warzywami. Następnie szpatułką zrób w warzywach małe dziury i do każdej z nich wbij jajko (lub dwa - zależy od liczby osób, dla których szykujesz szakszukę). Zakryj przykrywką i pozwól aby jajka gotowały się na średnim ogniu w zielonej mieszance przez 10 minut - do czasu aż białka zetną się, a żółtka zachowają jeszcze płynność. Całość dopraw pieprzem i solą. Zieloną szakszukę możesz posypać zieloną pietruszką lub miętą, podawać ze skropionym limonką i odrobiną tabasco (lub płatków chili) awokado.  Dobrze smakuje też z chlebkiem typu pita podpieczonym w piekarniku.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Deliciously Ella (@deliciouslyella)

Złota owsianka

Aby nasza klasyczna owsianka zyskała taki złoty kolor, wystarczy w rondelku na oleju kokosowym albo maśle podgrzać  łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Następnie dodajmy do nich pół szklanki płatków owsianych(możesz dodać też mieszankę płatków: owsianych, jęczmiennych, jaglanych, żytnich), szczyptę soli i cukru oraz 1,5 szklanki mleka. Jakie dodatki pasują do takiej owsianki? Wszystkie! Migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, wszelkie owoce. Również mrożone - dorzuć je do owsianki kilka minut przed wyłączeniem kuchenki. Rozmrożą się i smacznie połączą z całością.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Marta Dymekkuchnia roślinna (@jadlonomia)

Zapiekane jajka

Super opcja dla znudzonych jajecznicą wielbicieli jajek na śniadanie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na patelni na łyżce oliwy podsmaż pokrojony czosnek i 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Po ok. 2 minutach dodaj puszkę krojonych pomidorów albo 2 średniej wielkości, obrane ze skórki świeże pomidory. Możesz też dorzucić kilka plasterków pokrojonej szynki lub kiełbaski. Zamieszaj całość, a po upływie ok. 5 minut dodaj kilka pokrojonych listków bazylii. Smaż przez minutę, a następnie rozłóż całość do 4-6 miseczek (wybierz takie, które możesz włożyć do rozgrzanego piekarnika). Do każdej z nich wbij jajko (lub dwa), posyp parmezanem, solą i pieprzem. Piecz przez ok. 25 minut.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ashley Alexander | Recipes (@gatherandfeast)

 

Dutch baby

Pyszny, pieczony naleśnik wygląda niepozornie ale jest wyjątkowo sycący! Piekarnik nastaw na 220 stopni i włóż do niej patelnię, w której będziesz piec cutch baby. 3 jajka ubij z łyżką cukru pudru. Do miski dodaj 100 g mąki, pół szklanki mleka (ok. 150 ml), łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli, cynamonu i gałki muszkatołowej. Zmiksuj całość. Na podgrzaną w piekarniku patelnię wlej dwie łyżki sklarowanego maska, a następnie zmiksowaną masę oraz pokrojone owoce. Na wierzchu rozłożyć możesz jabłka, ale również śliwki, jagody, wiśnie czy maliny. Piecz odkryty omlet przez ok. 20 minut. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez miska z bliska | Ania | (@miskazbliska)

 

Budyń jaglany

Rozgrzewająca kasza jaglana niejedno ma oblicze. Jednym z nich jest ten budyń. Aby go wykonać musisz ugotować na miękko kaszę ze szczyptą soli (przemyj ją wcześniej kilka razy pod wrzącą wodą). Pół szklanki kaszy zalej 2 szklankami mleka (roślinnego lub krowiego). Ugotowaną gorącą kaszę zblenduj z miodem i wybranymi przez siebie owocami - pomarańczą, bananem, mango, malinami lub truskawkami

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magda Reszela (@sloneslodkimprzeplatane)

 

Tosty francuskie na słodko

Przygotowanie takich słodkich tostów zajmie ci chwilę. Nie potrzebujesz do tego świeżego pieczywa - spokojnie sprawdzi się w tym przypadku twarda, odrobinę czerstwa chałka, kajzerki albo bułka francuska. Pieczywo pokrój na kromki o grubości ok. 2 cm. W głębokim talerzu roztrzep dwa jajka ze 100 ml mleka i łyżką cukru. Nasącz kromkę w mleku i usmaż na rozgrzanym (ale nie przypalonym!) maśle z obu stron. Do mleka i jajka możesz dosypać cynamon. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magazyn KUKBUK (@kukbuk_official)

 

Jajeczne muffiny

Szybkie, sycące muffiny są dobrym sposobem na niezauważalne przemycenie sporej liczby warzyw. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a formę na muffiny wyłóż papilotami. Jeśli nie masz papilotów, natłuść formę tłuszczem. Do miski wbij cztery jajka, pokrojoną kiełbaskę lub szynkę, paprykę, posiekane liście szpinaku, startą cukinię, ulubiony ser, pół ząbka startego czosnku. Opcjonalnie możesz dodać szczypiorek lub zieloną pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej miksturę do papilotów - mniej więcej do wysokości 3/4 wysokości. Piecz 15-20 minut.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Courtney Huber | Topeka, KS (@courtneys.plate)

 

Gryczane placki

W kuchni sięgasz głównie po mąkę pszenną lub orkiszową? Pora to zmienić! Rzogrzewająca, bogata w błonnik, białko, aminokwasy i witaminę D gryka to świetna alternatywa na zimowe dni. 200 g mąki gryczanej zmieszaj z 50 g zmielonego w młynku amarantusa (nie tego ekspandowanego!), 1/4 łyżeczką sody oczyszczonej i łyżeczką cynamonu. Dodaj 350 ml mleka oraz 2 pokrojone w kostkę jabłka. Zmieszaj całość łyżką i smaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przepis pochodzi z książki "DobraNOC. Ureguluj swój cykl dobowy i śpij spokojnie".

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karolina i Maciej Szaciłło (@medytujemy)

 

Pasty kanapkowe

Szynka, ser żółty, serek do smarowania. To twoi głównie kanapkowi sprzymierzeńcy? Co powiesz na warzywne pasty? Groszkową zrobisz bardzo łatwo. Ugotuj dwie szklanki mrożonego groszku, ostudź, dodaj do niego ząbek startego czosnku, garść pestek słonecznika, kilka kropli cytryny, sól i pieprz. Zblenduj całość i... gotowe! Szybko zrobisz też pastę z ugotowanego na parze brokuła, fasoli, suszonych pomidorów czy cieciorki. Możliwości są nieskończone.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Blog o prostym i pięknym życiu (@basiaszmydt)

 

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka to pyszny i zdrowy, zimowy comfort food. Umyj 4 jabłka, odkrój ich wierzchołek i wydrąż gniazdo nasienne. Na patelni podpraż orzechy włoskie i migdały, zmieszaj je z płatkami owsianymi i kokosem. Możesz dodać też rodzynki, mrożone maliny albo odrobinę miodu lub masła. Zmieszaj farsz i włóż kilka jego łyżek do jabłek. Przykryj odciętym wierzchołkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut na blaszce wyłożonej papierem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez JARZYNOVA® Dominika Wojciak (@jarzynova)

 

Pankejki z komosą ryżową

Amerykańskie pancakes można robić na przeróżne sposoby. Tutaj niespodziewanym gościem będzie ugotowana komosa ryżowa. Jeśli ugotujesz ją na obiad, zostaw po prostu kilka łyżek na później - wykorzystasz je właśnie przy śniadaniu. Dwie szklanki maślanki, kefiru lub roślinnego mleka (jeśli unikasz produktów odzwierzęcych) zmieszaj ze 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, jajkiem i 1/4 szklanki oleju. Dodaj też szczyptę soli, łyżkę cukru i kilka czubatych łyżek ugotowanej komosy ryżowej. Zmieszaj i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię wylewaj sporą porcję - pancakes różnią się od placków m.in. właśnie wielkością. Zamiast komosy możesz użyć również płatków owsianych!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hello Morning Blog (@hello_morning_blog)

 

Wytrawne gofry

Lubisz słodkie gofry z dżemem albo cukrem pudrem? Może polubisz również te wytrawne. Szklankę mąki pszennej albo orkiszowej zmieszaj z 1/2 szklanki mleka, 2 jajkami, łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj startą cukinię, pokrojoną w kosteczkę paprykę i pół obranego ze skórki, pokrojonego pomidora. Zetrzyj też żółty ser i dodaj go razem z solą i pieprzem i innymi przyprawami: szczyptą oregano i ziół prowansalskich. Zmieszaj łyżką i smaż w gofrownicy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Odżywialnia.pl Monika Rzepka (@odzywialnia)

 

Fiński omlet pannukakku

"Pannukakku" po fińsku oznacza po prostu naleśnik. Aby go wykonać, rozpuść na początku 2-3 łyżki masła. W misce zmiksuj 2 jajka, 2 szklanki mleka, szklankę pszennej mąki, 2 łyżki cukru, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Ubij całość na gładką masę, odstaw na ok. 15 minut i wlej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. Pannukakku możesz posypać cukrem pudrem albo posmarować dżemem borówkowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Marta Greber (@whatforbreakfast)

 

Niebieskie smoothie ze spiruliną

Znamy zielone smoothie zrobione ze szpinaku lub jarmużu i banana. Teraz pora na smoothie w kolorze niebieskim. Za ten niezwykły odcień odpowiada pełna przeciwutleniaczy niebieska spirulina. Następnym razem, robiąc swój ulubiony koktajl, dorzuć do niego łyżeczkę takiej matchy. Wrażenia smakowe szczególnie się nie zmienią, ale te wizualne - jak najbardziej! Do smoothie, poza zielonymi liścmi możesz dorzucić trochę egzotyki: mango, ananasa albo wiórki kokosowe.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Molly (@mealswithmolls)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również