Kuchnia

Tiramisu z pistacjami i granatem - swój ulubiony przepis zdradza szef kuchni Michał Gniadek

Tiramisu z pistacjami i granatem - swój ulubiony przepis zdradza szef kuchni Michał Gniadek
Fot. 123 rf

Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, który pochodzi z północnych Włoch, ale kochany jest na całym świecie. Oto jak przygotowuje go szef kuchni Michał Gniadek. W wersji z pistacjami i granatem.

Od dekad dwa regiony północnych Włoch spierają się o historię powstania tiramisu. Jedni uważają, że pochodzi z  Wenecji Euganejskiej a inni, że wymyślono go we Friuli-Wenecji Julijskiej. W obu tych regionach tych w latach 50. XX wieku zaczęto serwować kawowe biszkopty z pysznym słodkim kremem, które dziś znamy pod nazwą tiramisu. Przez lata deser ten zyskał wiele odsłon, a o przepis na ulubione wydanie tiramisu poprosiliśmy warszawskiego szefa kuchni - Michała Gniadka. 

Składniki na tiramisu z pistacjami i granatem:

  • mascarpone 400g
  • śmietanka 36% 150g
  • pasta pistacjowa 150g
  • pistacje całe 100g
  • jaja 4 szt
  • cukier 60g
  • sól szczypta
  • biszkopciki do tiramisu 300g
  • kawa, mocna 300g
  • likier Amaretto 50g
  • granat 1 sztuki

Przygotowanie tiramisu z pistacjami i granatem:

 

  1. Zaparzamy kawę, dodajemy Amaretto i całość odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Oddzielamy żółtka od białek - białka możemy wykorzystać do wstawienia bezy.
  3. Żółtka ubijamy na parze z cukrem na puszysty i jasny krem (ok. 5 minut).
  4. Zdejmujemy z pary i dodajemy stopniowo mascarpone, pastę pistacjową, cały czas ubijając,  na koniec dodajemy śmietanę ubitą na 3/4 i mieszamy aż krem będzie gęsty i jednolity, dodajemy szczyptę soli do smaku.
  5. Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu. Przekładamy 1|3 kremu, czynność powtarzamy trzy razy.
  6. Deser wykańczamy świeżym granatem i posiekanymi pistacjami, wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Michał Gniadek to szef kuchni i współwłaściciel Yes Butcher! Shop & Bistro. Bywalcom warszawskich restauracji znany jako szef kuchni takich miejsc jak Plato, Zoni czy Klonn. Kulinarne szlify zdobywał m.in. w Dyspensie, gwiazdkowej restauracji Senses oraz Galvin at Windows w hotelu Hilton w Londynie. W listopadzie 2023 roku otworzył na Saskiej Kępie pierwszy lokal Yes Butcher! Shop & Bistro, czyli mięsne delikatesy połączone ze specjalizującym się w stekach bistro. Na początku kwietnia 2024 roku dołączył do niego drugi lokal na Żoliborzu a teraz otwiera trzeci - na warszawskim Mokotowie.

Michal-Gniadek-przepis-na-tiramisu
Michał Gniadek, szef kuchni Yes Butcher! Shop & Bistro
arch. pryw.