Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, który pochodzi z północnych Włoch, ale kochany jest na całym świecie. Oto jak przygotowuje go szef kuchni Michał Gniadek. W wersji z pistacjami i granatem.
Od dekad dwa regiony północnych Włoch spierają się o historię powstania tiramisu. Jedni uważają, że pochodzi z Wenecji Euganejskiej a inni, że wymyślono go we Friuli-Wenecji Julijskiej. W obu tych regionach tych w latach 50. XX wieku zaczęto serwować kawowe biszkopty z pysznym słodkim kremem, które dziś znamy pod nazwą tiramisu. Przez lata deser ten zyskał wiele odsłon, a o przepis na ulubione wydanie tiramisu poprosiliśmy warszawskiego szefa kuchni - Michała Gniadka.
Michał Gniadek to szef kuchni i współwłaściciel Yes Butcher! Shop & Bistro. Bywalcom warszawskich restauracji znany jako szef kuchni takich miejsc jak Plato, Zoni czy Klonn. Kulinarne szlify zdobywał m.in. w Dyspensie, gwiazdkowej restauracji Senses oraz Galvin at Windows w hotelu Hilton w Londynie. W listopadzie 2023 roku otworzył na Saskiej Kępie pierwszy lokal Yes Butcher! Shop & Bistro, czyli mięsne delikatesy połączone ze specjalizującym się w stekach bistro. Na początku kwietnia 2024 roku dołączył do niego drugi lokal na Żoliborzu a teraz otwiera trzeci - na warszawskim Mokotowie.