Zachwyć się waniliowym smakiem i aromatem produktów wprost ze świata natury. Wanilia - jedna z najpopularniejszych i zarazem najdroższych przypraw świata, jest sekretnym składnikiem wielu smakołyków.
"Wanilia nasza pasja" - to motto prawdziwego miłośnika wypieków czyli Dr. Oetkera. Nuta zapachowa wanilii jest bardzo charakterystyczna i składa się z ponad 200 substancji aromatycznych. Oryginalny, intensywny smak i aromat wanilii jest dobrze znany w różnych zakątkach świata i budzi pyszne skojarzenia jako składnik wielu ciast, deserów, słodyczy, przekąsek, lodów, ale też napojów czy trunków.
Jednym z najpopularniejszych gatunków wanilii, uważanej za tę najszlachetniejszą i najbardziej wartościową jest wanilia planifolia zwana też "wanilią Bourbon" - to wieloletni gatunek wanilii płaskolistnej z rodziny storczykowatych, zaliczany do rodzaju waniliowych orchidei, które liczą ponad 100 gatunków storczyków występujących w regionach tropikalnych na całym świecie.
Wanilia Bourbon dziko rośnie jedynie w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie największe jej plantacje znajdują się na Madagaskarze, który to jest głównym dostawcą tej przyprawy, a sama planifolia jest podstawowym źródłem wanilii (smaku i aromatu) na świecie. Zakwita raz na dwa-trzy lata, rozwijając duże żółto-zielone kwiaty. Co ciekawe dla człowieka kwiaty wanilii są zupełnie bezwonne.
Obecnie kwiaty wanilii Bourbon są zapylane głównie ręcznie przez tzw. swatki, które dziennie mogą zapylić nawet 1000 kwiatów. Wanilia planifolia jest najbardziej ceniona ze względu na walory smakowe, dlatego jest szeroko uprawiana i stosowana w przemyśle spożywczym. Aby uzyskać kilogram suszonej wanilii, potrzeba aż 6 kilogramów zielonych strąków.
W jakich produktach możesz poczuć smak i aromat prawdziwej wanilii? Na rynku jest kilka pozycji wartych polecania:
Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
Delikatna konsystencja cukru ze szlachetnym smakiem ziarenek i ekstraktu wanilii tworzy perfekcyjną kompozycję smaków. Dzięki sypkiej formie można go z łatwością dodawać zarówno do suchych, jak i płynnych składników ciasta.
Inspiracji szukaj na stronie Przepisy na ciasta i desery z wanilią, a po więcej informacji o produkcie zajrzyj tutaj.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
To esencja waniliowego smaku i aromatu w klasycznej postaci. Dzięki płynnej konsystencji i tym samym łatwości użycia, ekstrakty waniliowe doskonale rozprowadzają się w ciastach i deserach nadając im charakterystyczny smak oraz zapach. Każda kropla ekstraktu zawiera bogactwo waniliowej mocy.
Inspiracji szukaj na stronie Przepisy na ciasta i desery z wanilią oraz Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
Laska wanilii to najczystsza forma wanilii. Zielone strąki wanilii przechodzą pieczołowity proces suszenia i wygrzewania na słońcu. Starannie wyselekcjonowane, dzięki przechowywaniu w szklanych folkach zachowują naturalną świeżość, mięsistość oraz kwintesencję smaku. Cenione są za naturalny smak i intensywny zapach wanilii w najczystszej postaci.
Przepisów na zastosowanie szukaj w Inspiracjach, a więcej o samej Lasce wanilii z Wysp Pacyfiku znajdziesz tu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
Ma gładką konsystencję żelu, w wygodnej tubce, nadaje skoncentrowany, esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom i deserom. Łatwa w użyciu doskonale rozprowadza się w ciastach, kremach oraz wszelkich potrawach. Wypróbuj wszystkie waniliowe przepisy z Pastą i nie tylko.
Jeśli ciekawi Cię, jak wygląda i rośnie wanilia w swoim naturalnym środowisku, co się z nią dzieje po zbiorach, ile i jakich etapów pielęgnacji musi przejść, aby nabrała wyglądu, który jest nam znany, odwiedź fascynujący świat wanilii.