Majówka to doskonała okazja, aby wypróbować sprawdzonych przepisów królowej kulinariów - Magdy Gessler. To pyszne i domowe propozycje na grilla lub piknik w przydomowym ogrodzie. Spróbuj grillowanego łososia, domowych burgerów z imbirem, żeberek w marynacie z colą i karmelizowanych bananów na deser. Oto 10 przepisów idealnych na długi majówkowy weekend.
1. Grillowany łosoś w marynacie miodowo-musztardowej
Składniki:
filet z łososia
250 g śmietany kwaśnej
2 łyki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
50 ml białego wina
pęczek koperku
0,5kg pieczarek
klarowane masło
Przygotowanie:
Filety z łososia czyścimy i wkładamy do brytfany.
Pieczarki czyścimy i dusimy na maśle klarowanym.
Ze śmietany, miodu, musztardy robimy sos – łącząc ze sobą składniki.
Dodajemy posiekany koper, doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester.
Mieszamy i dodajemy zimnej wody.
Wyrabiamy mięso na gładką masę.
Dodajemy prażoną cebulkę.
Formujemy burgery.
Grillujemy lub obsmażamy na patelni około 5-6 minut z każdej strony.
Pod koniec grillowania kładziemy na kotletach po plastrze sera.
Bułki kroimy na pół i opiekamy na patelni, na której smażyliśmy kotlety tak, żeby były ciepłe i chrupiące.
Następnie smarujemy je majonezem majonezem.
Na spodzie układamy sałatę, na niej kotlet.
Smarujemy ketchupem; dodajemy pomidory i cebulę.
Przykrywamy wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.
3. Marynata do żeberek z dodatkiem coli
Składniki:
szklanka coli
pół szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki whisky
szklanka ketchupu
1/3 szklanki octu jabłkowego
pół szklanki oleju
łyżka kuminu
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
8 ząbków czosnku
pieprz, sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty a'la Gessler łączymy.
Mięso powinno marynować się przynajmniej 2-3 godziny w lodówce.
Następnie żeberka pieczemy się w piecu i przekładamy na grilla, by stały się chrupiące i dobrze przeszły dymem.
Marynaty wystarczy do przygotowania ok. 1,5-2 kg żeberek wieprzowych.
4. Sałatka Cezar z bitą śmietaną
Składniki:
Sałatka:
piersi z kurczaka do grillowania
sałatka rzymska (1 duża główka)
Sos:
3 filety anchois
3 ząbki czosnku
szklanka śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny (lub ocet winny)
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 żółtko
5 łyżek tartego parmezanu
1 łyżka kaparów
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy oddzielnie.
Resztę składników sosu miksujemy w blenderze (lub łączymy ręcznie, zaczynając od posiekania czosnku i zmiażdżenia filetów anchois).
Następnie łączymy delikatnie z bitą śmietaną.
Doprawiamy do smaku.
Kurczaka nacieramy oliwą, solą i pieprzem.
Grillujemy na patelni lub grillu na brązowo (3-4 minuty z każdej strony).
Liście sałaty mieszamy z sosem, układamy na nich kawałki kurczaka.
Posypujemy płatkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem.
5. Rumiany kugel ziemniaczany
Składniki:
10 ziemniaków
2 cebule
5 jaj
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebule trzemy na tarce, odcedzamy (około 10 minut, ale nie odciskamy!).
Białka ubijamy na pianę.
Żółtka mieszamy z masą ziemniaczaną, doprawiamy, na końcu dodajemy pianę.
Wylewamy do tortownicy nasmarowanej olejem.
Przykrywamy folią i pieczemy około godziny w temperaturze 200 st. C.
Następnie zapiekamy przez 15 min. bez folii, aż kugel będzie rumiany.
Kugel idealnie smakuje z różnymi rodzajami sosów lub mięsami z sosem. Świetny jest na drugi dzień, podsmażony na patelni w plasterkach.
Do kugla przed pieczeniem można dodać: boczek, pieczone żeberka, podsmażoną cebulkę, wołowinę.
6. Pikantny kurczak z pieca
Składniki:
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki lubczyku
pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka)
imbir suszony (pół łyżeczki)
papryka ostra (łyżeczka)
musztarda rosyjska (pół słoiczka)
majeranek (2 łyżki)
sól (łyżeczka)
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa.
Mieszamy zioła i suche przyprawy.
Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, rozcieramy.
Nacieramy kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz.
Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Pieczemy, w zależności od wagi, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (można na ruszcie). Polewamy od czasu do czasu wydzielającym się sosem.
7. Pieczony camembert z warzywami
Składniki:
okrągły ser camembert
rukola - 1 opak.
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
sos winegret
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ser kroimy tak, aby powstały z niego dwa równe krążki.
Układamy je pleśnią do dołu na brytfance.
Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i liście rukoli.
Po wyjęciu sera układamy go na warzywnej kompozycji i skrapiamy sosem winegret (ewentualnie samą oliwą z oliwek).
8. Domowe lody orzechowe
Składniki:
25 dkg mascarpone
10 dkg cukru pudru
10 dkg prażonych posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.
Dodajemy mascaropne.
Białka ubijamy na pianę.
Delikatnie mieszamy serek i kogel mogel z masę jajeczną.
Wrzucamy orzechy.
Przekładamy do naczynia i wstawiamy do zamrażarki.
Deser powinien chłodzić się przynajmniej 2-3 godziny, ale wcześniej też smakuje wybornie.
Lody podajemy polane miodem w towarzystwie zapieczonej w piekarniku połówki gruszki oraz kawałkem bryndzy (lub bundzu).
9. Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
mąka pszenna - 250g
cukier - 250g
masło - 250g
truskawki - 80 dag
jajka - 5 sztuk
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
sól
cukier puder
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Cukier ucieramy z miękkim masłem.
Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku.
Całość miksujemy na gładko.
Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier.
Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli.
Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.
Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka.
Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
10. Karmelizowane banany z lodami
Składniki:
2 banany
łyżka masła
łyżka brązowego cukru
lody waniliowe
rum
bakalie
Przygotowanie:
Banany kroimy wzdłuż, na połowy.
Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy banany na złoto.
Dodajemy cukier i smażymy, aż się skarmelizuje.
Przekładamy na talerzyk.
Najlepiej podajemy z lodami waniliowymi posypanymi bakaliami.