Czekolada na zdrowie i dobry humor
Fot. iStock

Czekolada na zdrowie i dobry humor

Wciąż się nam powtarza, że należy unikać czekolady. Coś w tym jest, bo 100 gramów gorzkiej czekolady zawiera aż 590 kalorii, a mlecznej – 530. Jeśli więc zależy nam na utrzymaniu szczupłej sylwetki, to faktycznie czekolada nie jest najlepszym pomysłem. Rzecz w tym, że to właściwie jedyna jej wada, bo poza tym czekolada ma same zalety. Zawiera wiele cennych substancji, które mają świetny wpływ na nasze zdrowie.

Całkowite wyrzeczenie się czekolady to spory błąd – na kawałek czekolady może, a nawet powinien pozwolić sobie od czasu do czasu każdy, bez względu na swoją wagę. Jej dobroczynne działanie to zasługa kakao, z którego się ją robi. To oznacza, że im większa zawartość kakao, czyli im czekolada bardziej gorzka, tym lepiej. Najzdrowsza jest ta – zdaniem wielu – najmniej nadająca się do jedzenia, czyli o 90-procentowej zawartości kakao, choć i ta 70-procentowa też bardzo dobrze spełnia swoje „zdrowotne” funkcje. Wprawdzie smak gorzkiej czekolady jest specyficzny, ale można się do niego przyzwyczaić, a koneserzy twierdzą wręcz, że się zakochać. Warto.

Mikroelementy

Biopierwiastki i związki potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania występują w czekoladzie naprawdę w dużych ilościach. Miedź i polifenole obniżają ryzyko zawału serca i udaru mózgu, zapobiegają chorobom układu krążenia, miażdżycy i zakrzepom. Żelazo wspomaga produkcję czerwonych krwinek, które odpowiadają za m.in. transport tlenu w organizmie, a magnez reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia przewodnictwo nerwowe w mięśniach, dzięki czemu bardzo skutecznie zapobiega skurczom. Antyoksydanty, zwalczając wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia i chronią przed chorobami związanymi z wiekiem. Pirazyna, pobudzając mózg do pracy, poprawia koncentrację i pamięć, hamuje rozwój demencji i obniża ryzyko choroby Alzheimera. Flawonoidy wzmacniają serce, regulują napięcie mięśni i naczyń krwionośnych, zwiększają odporność na infekcje, obniżają poziom cholesterolu, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, działają przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo i przeciwzapalnie. Czekolada ma jeszcze tę cudowną zaletę, że wpływa na poziom endorfin i serotoniny, poprawiając nam nastrój, co samo w sobie jest wartością, a przy okazji pomaga zwalczać stres.

Cukier

Ziarna kakao prawie wcale nie zawierają cukru, więc pod tym względem czekolada jako produkt powinna być bardzo bezpieczna. Niestety, producenci często do jej składu dodają syrop glukozowo-fruktozowy, który może mieć fatalny wpływ na naszą sylwetkę. Dlatego jeśli chcemy maksymalnie skorzystać z dobroczynnego działania czekolady, sprawdzajmy jej skład na opakowaniu i kupujmy czekoladę jak najlepszej jakości.

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również