Kuchenka indukcyjna to sprzęt coraz częściej spotykany w naszych kuchniach. Oczywiście nie dzieje się tak bez powodu - umożliwia bezpieczniejsze i szybsze gotowanie i jest naprawdę wygodna. Co więc warto wiedzieć o tego typu sprzętach? Jakie są zasady gotowania na indukcji? Na te i inne pytania związane z tą technologią odpowiadamy w nowym artykule.
Spis treści
Kuchnia indukcyjna może okazać się świetną alternatywą dla tradycyjnych modeli elektrycznych lub gazowych. Często jest standardowym elementem wyposażenia kuchni w nowo oddawanych mieszkaniach. Często wybierają również inwestorzy remontujący kuchnie w starszym budownictwie. Rzecz jasna ogromna popularność tej technologii nie bierze się znikąd. Urządzenia tego typu mają mnóstwo zalet, czyniących z nich sprzęt idealnie sprawdzający się w wielu zastosowaniach. Z kolejnych akapitów możecie dowiedzieć się, co dzieje się w trakcie gotowania na indukcji i czemu warto wybrać to rozwiązanie.
Zjawiskiem fizycznym odpowiedzialnym za działanie kuchni indukcyjnej są prądy wirowe generowane przez pole elektromagnetyczne. W efekcie działania prądów wirowych cząsteczki produktów znajdujących się w garnku zaczynają szybciej się poruszać, co z kolei prowadzi do pogrzania zawartości naczynia. Ta indukcyjna technologia opiera się na zastosowaniu cewki zlokalizowanej pod płytą grzewczą, która uruchamia się po położeniu naczynia wykonanego z metalu ferromagnetycznego.
Płyta indukcyjna ma wiele zalet, sprawiających że ta technologia staje się coraz popularniejsza wśród konsumentów. Najważniejsze z atutów tego rozwiązania to:
• oszczędność czasu: kuchenki indukcyjne nagrzewają naczynia z jedzeniem znacznie szybciej niż kuchenki gazowe lub elektryczne, a ich użytkownicy mniej czasu spędzają w kuchni;
• bezpieczeństwo: płyty indukcyjne nie generują otwartego ognia, co oznacza, że są bezpieczniejsze w użytkowaniu niż kuchenki gazowe. Ponadto, powierzchnia kuchenki pozostaje chłodna, aż do momentu, gdy naczynie z jedzeniem jest umieszczone na płycie indukcyjnej, co zmniejsza ryzyko oparzenia dotyczące zarówno modeli gazowych, jak i elektrycznych;
• łatwość utrzymania w czystości: powierzchnia kuchenki indukcyjnej jest gładka i płaska, co ułatwia jej czyszczenie. W przypadku rozlania się płynów na płycie, nie dochodzi ponadto do ich przypalenia;
• oszczędność energii: wykorzystują tylko tyle energii, ile jest potrzebne do nagrzania naczynia z jedzeniem, dzięki czemu są bardziej ekonomiczne i ekologiczne niż tradycyjne kuchenki gazowe lub elektryczne.
• precyzyjna kontrola temperatury: Kuchenki indukcyjne pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać odpowiednią temperaturę w trakcie gotowania. Można też szybko zmienić temperaturę, co ułatwia gotowanie potraw wymagających różnych temperatur.
• estetyka: Kuchenki indukcyjne są dostępne w różnych kolorach i wzorach, co ułatwia ich dopasowanie do wystroju właściwie każdej kuchni.
Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest szybkie i łatwe, ale wymaga trochę praktyki, aby nauczyć się kontrolować temperaturę i dostosowywać poziomy mocy. Z na pewno zdobędziesz niezbędne umiejętności i zaznajomisz z funkcjami swojej kuchenki. Z punktu widzenia użytkownika, cały proces nie różni się zbytnio od korzystania z kuchni gazowej lub elektrycznej. Różnice tkwią przede wszystkim w doborze odpowiednich garnków - na ten temat więcej mówimy w nowym artykule.
Funkcjonalność płyty indukcyjnej w dużej mierze uzależniona jest od doboru modelu dostosowanego do naszych potrzeb. By uniknąć ewentualnych problemów z jej eksploatacją, uwagę należy zwrócić przede wszystkim na:
• rozmiar - duże znaczenie ma przede wszystkim powierzchnia płyty. Pole grzewcze powinno być na tyle duże, by pomieścić wszystkie używane do przygotowania posiłków, a zarazem odpowiednio małe - tak by zmieścić się w przeznaczonym na nie miejscu;
• moc - jest mierzona w watach. Im wyższa moc, tym szybciej kuchenka się nagrzewa i gotuje jedzenie. Należy jednak pamiętać o tym, że kuchenki o większej mocy pobierają więcej energii;
• design - warto wybierać modele, które będą dobrze prezentować się w połączeniu z innymi elementami wystroju. W znalezieniu modelu, który spełnia wszystkie nasze wymagania pomogą narzędzia takie jak ranking płyt indukcyjnych dostępne online. Garnki ze stali nierdzewnej i aluminium do przyrządzania posiłków dla użytkowników płyt indukcyjnych.
Korzystając z indukcyjnej płyty do zabudowy, należy skorzystać z odpowiednich garnków. Modele przystosowane do użytkowania na indukcji są oznaczone odpowiednimi znakami. Powinny one być wykonane z metali o właściwościach ferromagnetycznych. Producenci najczęściej sięgają po stal nierdzewną, ale dostępne są też naczynia z innych materiałów ze stalowym dnem.