Ferment w twojstyl.pl

Marina Venglovska: "Ferment to przede wszystkim ludzie, wysoka jakość i miłość do tego, co robimy"

Marina Venglovska: "Ferment to przede wszystkim ludzie, wysoka jakość i miłość do tego, co robimy"
Fot. mat. partnera

Ferment to rodzinna piekarnia, która powstała z marzenia o własnym biznesie i z wielkiej miłości do wysokiej jakości żywności i pieczywa. Z jej założycielką i właścicielką, Mariną Venglovską, rozmawiamy o wyjątkowości chleba rzemieślniczego i zaletach długiej zimnej fermentacji.

Czym różni się piekarnia rzemieślnicza od zwykłej?

Marina Venglovska: Na świecie istnieje pojęcie artisan bread, dosłownie po angielsku – "rzemieślniczy chleb". Taki chleb ma po pierwsze osobę – piekarza lub grupę ludzi – którzy go pieką. We Francji określenia "rzemieślniczy" odnośnie pieczywa można wówczas używać tylko wtedy, gdy jest ono sprzedawane w tym samym miejscu, w którym jest produkowane. Z reguły koncepcja chleba rzemieślniczego oznacza stare podejście – użycie zakwasu, długą fermentację... My stosujemy zimną fermentację, która trwa od 12 do 20 godzin. W tradycyjnej piekarni proces produkcji jest przyspieszony, za to przy chlebie rzemieślniczym jest powolny ze względu na dłuższą fermentację, która rozwija smak.

_MG_2132
Piekarnia Ferment.
Źródło: mat. partnera

Na stronie internetowej Fermentu można przeczytać, że jest to piekarnia rodzinna. W jaki sposób wypiekanie chleba jest związane z historią Pani rodziny i skąd pomysł na stworzenie Fermentu?

Z dzieciństwa pamiętam smak chleba, bułek, które moja babcia piekła w prawdziwym piecu opalanym drewnem. A gdy przypominam sobie smak mojego dzieciństwa, to na pewno jest to chleb z masłem i bułki z makiem. Ale zanim przyjechałam do Polski, a przyjechałam z Ukrainy 7 lat temu, nigdy nie piekłam chleba i nie myślałam, że kiedykolwiek go upiekę. Już w Warszawie, kiedy urodził się mój drugi syn, zaczęłam piec chleb w domu, bo zawsze zaprzątała mnie kwestia zdrowego odżywiania. A proces pieczenia chleba okazał się dla mnie na tyle inspirujący, że pochłonął mnie całkowicie. Na początku piekłam tylko dla rodziny, potem wypieków było tak dużo, że zaczęłam zaopatrzać nimi znajomych i sąsiadów. A kiedy mój najmłodszy syn dorósł, pojawiła się kwestia powrotu do zawodu. Mam dwa dyplomy wyższych uczelni i wykształcenie inżynierskie i ekonomiczne. Od 15 lat zajmuję się sprzedażą odzieży jako przedstawiciel niemieckiej firmy na terenie krajów byłego Związku Radzieckiego. Ale zawsze pociągały mnie zawody, w których efekt pracy jest natychmiast widoczny, gdzie można coś zrobić własnymi rękami. Dlatego po rozmowie z mężem zdecydowaliśmy, że czas zmienić coś w naszym życiu i spróbować założyć własny biznes. A skoro tak naprawdę kochamy wszystko, co jest związane z jedzeniem i karmieniem ludzi, pomyśleliśmy, czemu nie. Dlatego podzieliliśmy się obowiązkami: wszystko co jest związane z pieczeniem to moja domena, a finansami i zaopatrzeniem zajmuje się mój mąż. Często nasi klienci przy kasie widzą naszego najstarszego syna, za to najmłodszy występuje głównie w roli degustatora.

Zaczęłam piec chleb w domu, bo zawsze zaprzątała mnie kwestia zdrowego odżywiania. A proces pieczenia chleba okazał się dla mnie na tyle inspirujący, że pochłonął mnie całkowicie. Na początku piekłam tylko dla rodziny, potem wypieków było tak dużo, że zaczęłam zaopatrzać nimi znajomych i sąsiadów.

W jakich wypiekach specjalizuje się Ferment i co wyjątkowego jest w sposobie, w jaki przygotowywane jest w tej piekarni ciasto? 

Mamy chleb na zakwasie. Taki sam, jakiego używały nasze babcie, gdy same piekły chleb. A poza tym jest to mąka, woda i sól – nic więcej. Jeśli porównamy nasz chleb z chlebem przygotowywanym w trybie przyspieszonym, najważniejsze różnice dotyczą metody produkcji, czasu produkcji, technologii produkcji, konsystencji, skórki i smak. I co bardzo istotne – zakwas to prebiotyk dla organizmu. Długo fermentowany chleb na zakwasie trawi się wolniej i powoduje mniejszy skok poziomu cukru we krwi.

Zakwas to prebiotyk dla organizmu. Długo fermentowany chleb na zakwasie trawi się wolniej i powoduje mniejszy skok poziomu cukru we krwi.

W Fermencie dostępne są także słodkie wypieki? Jakie słodkości proponujecie swoim klientom i dlaczego właśnie te?

Naszym klientom oferujemy wyroby z ciasta francuskiego, brioszki, a także wyroby z ciasta drożdżowego. Do przygotowania tych wypieków używamy wyłącznie najwyższej jakości masła.

_MG_1227
Źródło: Mat. partnera

W piekarni Ferment można znaleźć wypieki włoskie, francuskie, żydowską paschę... Dlaczego zdecydowaliście się na tak międzynarodową ofertę?

Przede wszystkim pieczemy to, co sami kochamy i czym chcielibyśmy poczęstować innych. A ponieważ uwielbiamy podróżować, nasze wypieki mają charakter międzynarodowy. Poza tym teraz w Warszawie jest mnóstwo ludzi z różnych krajów, więc dla każdego z nich chcemy mieć coś w naszej piekarni.

W Warszawie jest mnóstwo ludzi z różnych krajów, więc dla każdego z nich chcemy mieć coś w naszej piekarni.

Które wypieki cieszą się w Fermencie największym wzięciem?

Naszym najpopularniejszym chlebem jest chleb żytni jaglany na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej, o lekko wyczuwalnej kwasowości. Idealny na kanapki. Naszym klientom bardzo smakuje też croissant z kremem pistacjowym i duszonymi wiśniami. Dzieci uwielbiają nasze bułeczki ziemniaczane i ze względu na wygląd nazywają je jednorożcami. 

_MG_1151
Źródło: Mat. partnera

W piekarni Ferment można też kupić naturalne przetwory i konfitury od zaprzyjaźnionego z Wami producenta. Stworzyliście też delikatesy, w których można zaopatrzyć się w sery, wędliny i wina. Dlaczego zdecydowaliście się na taki ruch?

Początkowo chcieliśmy stworzyć sklep – delikatesy – z piekarnią, ale że technicznie nie udało nam się tego zrobić, zrodził się z pomysł na dwa osobne projekty, które jednak łączyła miłość do dobrego jedzenia, wina i pieczywa. Obecnie jest to piekarnia oraz sklepy z winem i żywnością. I dlatego wszystko, co widzisz w naszej piekarni, jest sprzedawane w naszych delikatesach.

Piekarnia Ferment to już trzy wyjątkowe miejsca na mapie Warszawy. Czy planujecie dalszy rozwój, otwarcie nowych lokali?

Dziś mamy piekarnię i dwa sklepy, w których można kupić także nasze wypieki. Do końca roku planujemy uruchomienie kolejnego punktu sprzedaży.

_MG_5875
Źródło: Mat. partnerA

Wiemy już jakie wypieki najbardziej cenią klienci piekarni Ferment, a co najbardziej lubi jej właścicielka?

Uwielbiam drożdżówki z makiem – takie właśnie jakie piekła moja babcia, kiedy byłam dzieckiem. Choć nic nie może się równać świeżej chrupiącej bagietce z masłem. 

Gdyby miała Pani komuś, kto po raz pierwszy przekroczy próg piekarni Ferment, polecić jeden zakup, to który z wypieków radziłaby Pani tej osobie spróbować?

Z pewnością byłby to croissant! (śmiech)

_MG_5175
Źródło: mat. partnera

Więcej informacji o Fermencie znajdziesz na stronie piekarni lub jej oficjalnych profilach na FacebookuInstagramie

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również