Kuchnia

Ostre papryczki – czym charakteryzują się jej najbardziej znane odmiany

Ostre papryczki – czym charakteryzują się jej najbardziej znane odmiany
Fot. iStock

Na świecie uprawia się ponad cztery tysiące odmian chili. Ich poziom pikantności jest mierzony mierzy skalą Scovile’a (SHU) określającą ilość kapsaicyny, substancji, która sprawia, że papryka ma piekący smak. Zgodnie z tymi pomiarami słodka ma zerowy poziom ostrości, a najostrzejsze odmiany wiele tysięcy jednostek SHU. Jednak nawet te łagodne odmiany chili mogą nieźle podkręcić smak dania, ponieważ oprócz pikantności mają też inne cechy sytuujące je w czołówce atrakcyjnych kulinarnych dodatków.

Oto kilka popularnych odmian, które możesz uprawiać w domu w doniczce:

  • Peppadew – południowa Afryka
    Jeśli szukasz w miarę słodkiego i łagodnego chili, które wyśmienicie nadaje się na pikle, wypróbuj tę odmianę z rodziny papryki jagodowej stworzoną w 1993 roku w miejscowości Limpopo w RPA. Jej nazwa pochodzi od słów papryka (pepper) i rosa (dew), smak jest tak wyjątkowy, że papryczka pepperdew została zastrzeżona znakiem towarowym. W skalą Scovile’a (SHU) ma od 1000 do 1200 ostrości. Jest mięsista, wygląda trochę jak pomidory koktajlowe i tak jak one może być przekąską.
  • Jalapeño – Meksyk
    Odmiana początkowo uprawiana w mieście Veracruz w Meksyku, ale obecnie  powszechnie nie mal na całym świecie i używana we wszystkich rodzajach potraw. Papryczki zazwyczaj są one zielone, ale jeśli pozwolisz dojrzewać im wystarczająco długo, przybiorą czerwony kolor i będą słodsze. Ich wartość SHU wynos od 2,500 do 8,000 SHU, mogą więc  być całkiem łagodne, ale są wyraziste w smaku.
  • Cayenne – Gujana Francuska
    Nazwa wzięła się od Kajenny, stolicy w Gujanie Francuskiej (północno-wschodnia części Ameryki Południowej), któremu to regionowi Europejczycy przypisywali uprawianie papryki kajeńskiej, kuzynki meksykańskiej Jalapeño to jedna z najczęściej używanych papryk na półkuli zachodniej. Całe papryczki są mielone na pieprz kajeński, który używany jest do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, od pizzy  jajka poprzez sosy po czekoladę. Pieprz kajeński ma od 30 tys. do 50. 000 SHU, a jego pikanteria jest około 10 razy intensywniejsza od  od przeciętnego jalapeño.
  • Ghost pepper – północno-wschodnie Indie
    Odmiana znana również jako Naga Jolokia czy Bhut Jolokia należy do najostrzejszych i pochodzi z indyjskiej prowincji Assam. Ma 100 tys. SHU. Podobno indyjska armia używała nawet „pieprzu duchów” do produkcji gazu łzawiącego – tak bardzo jest pikantny. Natomiast mieszkańcy Indii używają Naga Jolokia do odstraszania uciążliwych słoni, rozmazują przyprawę na płotach, by zwierzęta nie wchodziły do wiosek i nie stanowiły zagrożenia dla ludzi. Dojrzałe owoce tej odmiany mają od 6 do 8,5 cm długości i różne kolory – od białego po ciemnoczerwony. Stanowi podstawę do krzyżowania odmian, by uzyskać jak największą ostrość. „Pieprz duchów” ma specyficzny smak i owocowo-pieprzowy aromat, idealnie nadaje się do suszenia.
  • Lemon drop chilli - Peru
    To peruwiańskie uniwersalne jeśli chodzi o zastosowanie chili nazywane też Aji Lemon ma złocisto-żółty kolor, a owoce osiągają 7 cm długości. Pikantność mierzona w SHU waha się między 15 tys. a 30 tys., więc jest mocno odczuwalna, ale nie może równać się z tą, jaką mają odmiany uznawane za naprawdę ostre. Wyróżnikiem chili Lemon drop jest wyraziście cytrynowy smak. Z tych papryczek możesz zrobić marynaty albo dodawać się do ciepłych dań, szczególnie do mięsa.  
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również