Jajka, baranki, zające, bazie... Wielkanoc to czas radości, odrodzenia i spotkań przy wspólnym stole. Warto już wcześniej pomyśleć, jak zaaranżować stół, by stał się sercem tych wyjątkowych dni – łączył tradycję z nowoczesnością i tworzył atmosferę pełną ciepła. Świąteczna aranżacja to nie tylko dekoracje, ale także sposób na podkreślenie charakteru spotkania i zachęcenie gości do wspólnego celebrowania. Przygotowanie wielkanocnego stołu to prawdziwa sztuka – pozwólmy sobie na kreatywność i twórzmy wyjątkowe chwile, które zapadną na długo w pamięć.
Starannie dobrana zastawa to klucz do stworzenia wyjątkowej, świątecznej atmosfery. Elegancja świątecznego stołu powinna harmonijnie współgrać z lekkością i świeżością, jaką niesie wiosna. Biały obrus doskonałe wyeksponuje kolory zastawy, dekoracji i kwiatów. Na stołach przeważnie dominuje klasyczna biała porcelana. Jeżeli decydujemy się wprowadzić kolor, świetnie sprawdzą się subtelne odcienie różu, błękitu, żółci i zieleni, które dodadzą wiosennego charakteru. Łącząc ze sobą elementy z różnych kompletów – nowych ze skarbami odziedziczonymi po babci czy mamie, stworzymy oryginalne zestawy. Taki mix nie tylko nada stołowi wyjątkowego charakteru, ale stanie się też pretekstem do rozmów i wspomnień podczas posiłku. Sztućce z ciekawymi detalami i inne złote oraz srebrne akcenty dodadzą całości świątecznego sznytu. Materiałowe serwetki ułożone na talerzu na kształt uszu królika z pewnością wywołają uśmiech na twarzach gości i sprawią, że świąteczny stół będzie miejscem wyjątkowej celebracji.
Elementy te to symbole polskiej tradycji. Nie ma świąt bez jajka na pierwszym planie: zarówno w potrawach jak i w dekoracjach. Tradycyjne pisanki czy kraszanki pięknie komponują się ze świeżo rozkwitniętymi gałązkami, które dodadzą stołowi wiosennego uroku. Niepomalowane jajka będą prezentować się pięknie i minimalistycznie w stroiku wśród małych piórek. Uwielbiane przez dzieci wielkanocne zające oznaczają nadzieję i nie może zabraknąć ich wśród dekoracji. Figurka baranka umieszczona w trawie czy mchu to kolejna ozdoba, bez której świąteczny stół byłby niekompletny. Z masła, cukru, czy porcelany – reprezentują one uroczysty charakter spotkania przy stole. Ważnym akcentem są pierwsze oznaki wiosny ‒ pączki wierzby, czyli bazie. Sprawdzą się też świeże kwiaty: narcyzy czy tulipany – dodadzą na stole koloru i lekkości. Kilka prostych, ale dobrze dobranych ozdób oczaruje gości i zachęci do pozostania przy stole na dłużej.
Magia wielkanocnego stołu tkwi w kolorach. Tradycyjnie to biel nadaje mu elegancji i podkreśla uroczysty charakter. Staje się ona także tłem do kreatywnych aranżacji. Intensywna żółć pierwszych wiosennych kwiatów – żonkili czy forsycji – wnosi optymizm, a zieleń mchu i gałązek dodaje energii. Dekorację można uzupełnić innymi barwami: niebieskimi lub białymi hiacyntami, czy różowymi stokrotkami lub tulipanami, by stworzyć niezwykłą kompozycję. Pisanki ułożone w kompozycji na środku stołu lub w koszyczku wielkanocnym ożywią każdy stół tęczą barw.
Dekorując środek stołu warto postawić na wspólny akcent kolorystyczny dopasowany do zastawy lub dobrać ozdoby na zasadzie kontrastu barw. Przemyślana dekoracja o ciekawym zestawieniu kolorów z pewnością rozbudzi ciekawość zaproszonych.
Wielkanoc to wspólne świętowanie nadejścia wiosny. Nakrycie i dekoracja stołu mają odzwierciedlać radość tych chwil, cieszyć oko i zachęcać do rozmów przy wspólnym posiłku. Niech te święta będą pełne uśmiechów, barw i pięknych stołów!
Hanna Dymek-Jara ‒ ekspertka w obszarze PR, założycielka firmy Questia oraz autorka programów szkoleniowych Decoding Etiquette i Postaw na stół