Zima zbliża się wielkimi krokami. Ochłodzenie i zmienna aura zwiastują okres przeziębień i obniżonej odporności organizmu. Jak w naturalny sposób ją wzmocnić? Postaw na niezastąpioną witaminę C. Najlepiej tę naturalną z aceroli - bez barwników, sztucznych substancji, dodatku cukru i bez glutenu, które są w tradycyjnych suplementach diety.
Kwas askorbinowy lub witamina C jest substancją niezbędną do harmonijnego rozwoju organizmu i utrzymania zdrowia wszystkich komórek i tkanek. Jest zatem niezbędnym mikroelementem dla naszego organizmu. Oznacza to, że dla zachowania zdrowia potrzebujemy niewielkich ilości tej cennej substancji, której nie jesteśmy w stanie sami syntetyzować i dlatego musimy ją pozyskiwać z pożywienia.
Referencyjna Wartość Spożycia (RWS) dla Witaminy C wynosi 80 mg dziennie i stanowi ilość, którą dorosła osoba w dobrym stanie zdrowia powinna przyjmować w celu zaspokojenia swojego minimalnego dziennego zapotrzebowania.
Nieodpowiednie spożycie witaminy C, zwłaszcza przez dłuższy okres czasu, może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Przykładowo, jej niedobór może objawiać się zmęczeniem, znużeniem, zwiększoną podatnością na infekcje i zmniejszoną zdolnością do gojenia się ran, bólami stawów, suchością skóry i włosów, łatwym powstawaniem siniaków, czy krwawieniem z nosa.
Głównymi przyczynami niedoboru witaminy C mogą być: niezbilansowana dieta uboga w świeże owoce i warzywa, następstwa chorób takich jak choroby zapalne, stres psychofizyczny, a także zanieczyszczenie środowiska. Niektóre sytuacje, takie jak ciąża i karmienie piersią, palenie tytoniu, stres czy wysoka gorączka, mogą zwiększać dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W takich przypadkach dobrze jest ją przyjmować również w formie suplementów.
Funkcji, jakie witamina C pełni w naszym organizmie jest naprawdę bardzo dużo.
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, co czyni ją wyjątkowo przydatną w sezonie zimowym. Jest pomocna w czasie stresu, ponieważ ma dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (jest niezbędna do syntezy niektórych neuroprzekaźników) i pomaga redukować zmęczenie i znużenie, a to dlatego, że bierze udział w syntezie L-karnityny - cząsteczki zaangażowanej w metabolizm tłuszczu - i jest ważna w syntezie hormonów, które regulują odpowiedź na sytuacje stresowe.
Niemniej, bez wątpienia najbardziej znaną funkcją witaminy C jest pomoc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym poprzez przeciwdziałanie uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki - substancje odpowiedzialne za starzenie się komórek. Ponadto jest w stanie poprawić wchłanianie żelaza, zwłaszcza tego obecnego w żywności pochodzenia roślinnego, tzw. „żelaza niehemowego” (tj. żelaza, które nie jest związane z hemoglobiną), które jest słabo przyswajalne.
Owoce i warzywa stanowią żywność bogatą w witaminę C. W szczególności jej duże ilości zawierają: acerola, kiwi, wszystkie owoce cytrusowe, owoce leśne (jeżyny, maliny, borówki), truskawki, melon, papaja, papryka, brokuły, kapusta, zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, papryka i owoce dzikiej róży.
Należy pamiętać, że zawartość witaminy C pozostaje wysoka tylko wtedy, gdy spożywana przez nas żywość jest świeża i jak najmniej przetworzona. Złe przechowywanie, a zwłaszcza wysokie temperatury w kuchni mogą zmniejszyć nawet do zera, korzystne działanie witaminy C.
Biorąc pod uwagę wiele funkcji, jakie witamina C spełnia w organizmie, jej spożycie jako suplementu diety jest bardzo wysokie - obecnie stanowi ona najczęściej stosowany suplement diety na świecie.
Chociaż istnieje przekonanie, że tylko suplementacja dużymi dawkami witaminy C może być skuteczna, należy pamiętać, że ilość witaminy C, jaką może zgromadzić nasz organizm jest bardzo ograniczona (1,2 - 2 g), a jej nadmiar jest szybko eliminowany przez nerki. Najnowsze badania wykazują, że po przekroczeniu 200 mg dziennej dawki wchłanianie witaminy C drastycznie spada, a jej niewchłonięty nadmiar może powodować zaburzenia jelitowe. W związku z tym lepiej jest przyjmować więcej małych dawek w ciągu dnia niż jedną dużą.
Większość suplementów dostarcza witaminę C w postaci kwasu askorbinowego lub askorbinianu produkowanego na zasadzie syntezy chemicznej i zalecanego w dawkach 500-1000 mg dziennie.
Alternatywą są suplementy witaminy C pochodzenia naturalnego.
Jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C jest acerola (Malpighia punicifolia), krzew pochodzący z Ameryki Środkowej (zawiera jej do 50 razy więcej niż owoce cytrusowe). Ekstrakty bogate w tę cenną substancję pozyskuje się z niedojrzałych owoców.
Z tego powodu, Aboca, na podstawie swoich badań, wprowadziła na rynek Vitamin C Naturcomplex, nowy suplement diety z acerolą, stanowiącą bogate źródło witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Vitamin C Naturcomplex jest w 100% naturalnym i biodegradowalnym produktem dostarczającym zalecaną dzienną dawkę witaminy C wraz z innymi substancjami naturalnie występującymi w ekstrakcie z aceroli, takimi jak flawonoidy, w tym kwercetyna i antocyjany. Substancje te przyczyniają się do doskonałej przyswajalności witaminy C i uzupełniają jej siłę antyoksydacyjną.
Aby poznać różnicę między Vitamin C Naturcomplex, a syntetyczną witaminą C, która jest zazwyczaj stosowana w suplementach diety, odwiedź stronę www.aboca.com.
Aboca wspiera i promuje kampanię #WeValueTrueNatural zapoczątkowaną przez SAFE (Safe Food Advocacy Europe)- stowarzyszenie stworzone w celu zagwarantowania, aby zdrowie i obawy konsumentów pozostawały w centrum europejskiego prawa żywnościowego. Odwiedź stronę internetową SAFE i wnieś swój bezpośredni wkład.