Uwielbiam zupy, a najbardziej zupy kremy. Można je zrobić naprawdę szybko i zaledwie z kilku składników. Dla mnie to numer jeden, zwłaszcza w chłodne dni.
Zupy krem przygotowuję wyłącznie z warzyw, które krótko gotuję, dzięki czemu zawierają więcej witamin i potrzebne nam składniki odżywcze. Zwykle gotową zupę posypuję nasionami, pestkami, często też kiełkami, do tego odrobinę dobrej oliwy, dzięki czemu zyskują na smaku i walorach odżywczych. Zupa krem jest lekkostrawna. I sycąca. Proponuję trzy proste przepisy na pyszne zupy.
Cukinie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, cebulę również obierz i pokrój, czosnek drobno posiekaj. Natkę umyj i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj iść laurowy i cebulę. Smaż krótko, ma się tylko zeszklić. Potem dodaj pokrojone ziemniaki i smaż krótko, stale mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dorzuć czosnek, kawałki cukinii i smaż, co chwilę mieszając.
Na koniec dodaj kurkumę, chili, rozdrobnione w moździerzu ziele angielskie i pieprz i przesmaż całość z przyprawami ok. 30-40 sek. Zalej wodą tak, aby płyn przykrył warzywa w garnku. Zagotuj i gotuj kilka minut, aż warzywa będą prawie miękie. Wyjmij liść laurowy. Dodaj większość posiekanej natki (trochę listków zostaw do dekoracji). Dopraw solą i ew. pieprzem do smaku, zmiksuj. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolej wody albo bulionu, a potem krótko zagotuj. Na patelni upraż delikatnie pestki dyni. Przed podaniem posyp zupę obficie pestkami dyni, udekoruj natką. Skrop oliwą smakową. Może być na przykład bazyliowa.
Wszystkie warzywa obierz ze skórki, cebulę i czosnek z łupin i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, a także cebulę (w plastry), posiekaj czosnek i zetrzyj na tartce kawałek imbiru (ok. 2-3 cm). Rozgrzej w garnku oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i liść laurowy. Zeszklij cebulę, a potem dorzuć pokrojone warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż kilka minut, stale mieszając, by warzywa się przypaliły. Potem dorzuć czosnek, smaż jakieś 30 sek, dodaj płatki chili, kurkumę, wędzoną paprykę, imbir, rozdrobnione w moździerzu ziele angielskie oraz pieprz i smaż, mieszając kolejne 30-40 sek. Dolej wody, tyle, aby dobrze przykryła warzywa. Zagotuj i gotuj aż warzywa będą prawie miękkie (od momentu, gdy woda zacznie wrzeć ok. 10 minut). Wyjmij z płynu liść laurowy.
Zupę zmiksuj blenderem - gdy jest za gęsta, dolej wody lub soku pomarańczowego, a jeśli jest za rzadka, możesz dorzucić trochę płatków owsianych i ponownie zmiksować do do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą, ew. świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Zagotuj. Na patelni upraż delikatnie płatki migdałów. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów oraz skropioną dobrą oliwą. Słodycz marchewkowego kremu przełamie oliwa z chili.
Kalafior umyj, rozdziel na mniejsze różyczki. Seler oraz ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój dowolnie na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w plastry, a czosnek posiekaj. Pora umyj i cienko pokrój. Oliwę rozgrzej w większym garnku, dorzuć cebulę, liść laurowy, gałązki tymianku i smaż chwilę. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć resztę pokrojonych warzyw: por, seler, ziemniaki, kalafior, a także pieczarki oraz czosnek. Smaż kilka minut, często mieszając, pod koniec dodaj kurkumę, rozdrobnione w moździerzu ziele angielskie oraz pieprz i smaż jeszcze ok. minuty. Potem zalej warzywa wodą tak, by woda dobrze je przykryła i gotuj, aż będą miękkie. W międzyczasie wymieszaj w miseczce śmietanę z gałką muszkatołową. Aby się nie zwarzyła, dolej trochę gorącej wody z zupy i starannie wymieszaj. Zestaw garnek z ognia.
Wyjmij gałązki tymianku i liść laurowy, dopraw zupę solą i ew. pieprzem i zmiksuj na gładką masę. Dolej trochę wody albo bulionu (jeśli masz), jeżeli krem jest zbyt gęsty. Postaw zupę z powrotem na ogniu, dodaj posiekany koperek i podgrzewaj. Nim zupa zacznie się gotować, dolewaj stopniowo śmietanę, sok z cytryny i mieszaj. Gotuj jeszcze minutę-dwie. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Na patelni upraż delikatnie pestki słonecznika. Podawaj zupę posypaną pestkami z odrobiną ulubionej oliwy.