13 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie - te menu Was zachwycą
Restauracje Nonna, Tutto Bene Italian Bistro, Dziurka od Klucza
Fot. Mat. prasowe

13 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie - te menu Was zachwycą

Na kulinarnej mapie stolicy znajdziecie wiele wyjątkowych restauracji, także z kuchnią włoską. Restauracje włoskie w Warszawie zaskakują interpretacjami znanych dań i szacunkiem do tradycji. Gwarantują oryginalne włoskie składniki i menu pełne tamtejszych specjałów, od pizz neapolitańskich, canotto, przed ręcznie robione makarony, ravioli, po świeże ryby i owoce morze. Oto 13 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie, które pozwolą Wam się poczuć, jak na wielkich włoskich wakacjach.

1. Le Braci Cucina

Nowo otwarta restauracja Le Braci Cucina już skradła serca miłośników włoskiej klasycznej kuchni w niecodziennym anturażu. Szef kuchni Przemysław Samul w centrum filozofii restauracji stawia produkty - oryginalne włoskie specjały, które traktuje jak najlepiej, aby w prostych daniach wydobyć ich smak. Wyróżnikiem karty dań Le Braci są weneckie przekąski, tzn. cicchitti, ręcznie robione makarony i potrawy z grilla. O stronę wizualną miejsca zadbali Karol Gronkiewicz i Michał Karolec. Efekt? Intrygujące zielone wnętrze, ceramiczne przestrzenne formy, dekoracja ścienna ze stosu talerzy oraz retro oświetlenie - wnętrze niczym z filmów Wesa Andersona. O kartę win odpowiada sommelierka Kamila Dzierżawska. Swoją wizytę w Le Braci Cucina zacznijcie od wyśmienitej cykorii z anchois i parmezanem, kremowego rissotta z groszkiem i bobem i dorsza z szafranem - to zaledwie kilka dań dla których będziecie mieli ochotę tam wracać. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Le Braci (@le_braci)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Le Braci (@le_braci)

 

2. Tutto Bene Italian Bistro

W sercu starego Mokotowa mieści się niewielka restauracja Tutto Bene Italian Bistro. Niewielką przestrzeń wypełniają autentyczne włoskie smaki i przytulna atmosfera, niczym w prawdziwym włoskim domu. Wnętrza zdobią plakaty na ścianach, drewniane meble z duszą, żyrandole vintage i efektowna złota półka z selekcją win. A menu? Króluje esencja włoskich  smaków... bez pizzy. "Sprowadzamy najlepszą ośmiornicę prosto z Sardynii, świeże białe trufle z Molise, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z targu, sery i dojrzewające wędliny. W restauracji używamy produktów najwyższej jakości, ponieważ wiemy, że ich jakość jest najważniejsza dla uzyskania wyjątkowego smaku. Zależy nam, by goście doceniali zarówno jakość serwowanych dań, jak i ich prostotę"  – mówi Paulina Głozak, właścicielka Tutto Bene Italian Bistro. Jeśli wybieracie się do Tutto Bene koniecznie spróbujcie niecodziennych past, których  nie znajdziecie w innych warszawskich lokalach, jak spaghetti z suszoną ikrą ryby cefala, cacio e pepe - tradycyjny rzymski makaron czy carbonarę serwowaną bez śmietany i spaghetti alle vongole. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tutto Bene | Italian Bistro (@tuttobene_italian_bistro)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tutto Bene | Italian Bistro (@tuttobene_italian_bistro)

3. Dziurka od Klucza

Maczaron, pizza - niepokrojona, a w zestawie z nożyczkami czy makaron z krewetkami polanymi brandy to jedynie kilka flagowych pozycji, które sprawiły, że Dziurka od Klucza jest niepowtarzalna. Otwarte podejście do kuchni włoskiej, szczypta szaleństwa i autorski twist zagwarantowały warszawskiej restauracji stałe grono klientów. Nowa lokalizacja w Fortach Służew sprawiła, że nareszcie większe grono gości może cieszyć się tym szalonym włoskim menu, które uzależnia.  Swoją przygodę z Dziurką od Klucza rozpocznijcie od słynnego czarnego makaronu - maczaronu, tagliatelle z kurczakiem w sosie bazyliowym z miodem i peperoncino oraz słynnej pizzy, której nie można pokroić przed podaniem. Dlaczego? To rodzaj  pizzy canotto, tzn. ponton. Nazwa związana jest z brzegiem placka, który jest chrupiący i bardzo wysoki. Ciasto jest cienkie i zawiera dużo wody, a piecze się jedynie przez 70 sekund. Pizzy nie można pokroić przed podaniem, bo opadnie. Z pomocą przyjdą Wam nożyczki do pizzy, które otrzymacie ze swoim zamówieniem. Buon appetito!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dziurka Od Klucza (@dziurkaodkluczawforcie)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dziurka Od Klucza (@dziurkaodkluczawforcie)

4. Mąka i Woda

Historia Mąki i Wody rozpoczęła się ponad 8 lat temu przy ulicy Chmielnej w Warszawie. Do dziś w sercu jasnego, przestrzennego lokalu mieści się piec, z którym wypiekane są pyszne neapolitańskie pizze. W menu znajdziecie także świeżo robione makarony oraz ekologiczne wędliny i chleby, które także przygotowywane są w restauracji. To kultowych pozycji z ich menu należą już arancini, pieczone meatballs, raviolo z palonym masłem i szałwią oraz cała karta pizz z pieca opalanego drewnem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mąka i Woda (@makaiwoda)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mąka i Woda (@makaiwoda)

5. Pizzaiolo

Warszawska Pizzaiolo przy Kruczej to starsza siostra pizzerii Dwa Osiem, która jest najpopularniejszym gastropunktem nad Wisłą każdej wiosny i lata. Sukces nadwiślańskiej miejscówki zaowocował pięknym, przestronnym lokalem przy ul. Kruczej. Przeszklenia sprawiają, że już z ulicy wzrok przyciąga stylowe wnętrze - z zielonymi kaflami i drewnianymi ławami w stylu vintage. Całą pizzerię wypełnia gwar rozmów i zapach gorącej pizzy, która wypiekana jest w wielkim piecu w otwartej kuchni. Ich neapolitańska receptura sprawiła, że do Pizzaiolo zawsze czeka kolejka wiernych gości. A czekać warto, bo nawet ich najprostsza pozycja, jak foccaccia z masłem bawolim, anchois i skórką z cytryny przyprawia o szybsze bicie serca. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pizzaiolo (@pizzaiolo.krucza)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pizzaiolo (@pizzaiolo.krucza)

6. Nonna

Przy ulicy Oboźnej w Warszawie powstało kulinarne zagłębie, które warto odwiedzać. Obok centrum kiszonek i żywego ognia Aleksandra Barona, wegańskiej Falli i koreańskiego Hesu, mieści się Nonna - królestwo neapolitańskiej pizzy. Trudno znaleźć dzień, w którym lokal nie byłby pełen gości. Nie bez powodu. Idealnie cienka pizza z dużą ilością wody wychodzi prosta z pieca na oczach gości. Swoją kulinarną przygodę  w Nonnie warto rozpocząć od Margherity, aby następnie rozkoszować się Bufaliną z mozzarellą di bufala, Nonną z burratą czy Mortadellą z pesto pesto pistacjowym z oryginalną mortadelą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nonna Pizzeria Napoletana (@nonna.pizzeria.napoletana)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nonna Pizzeria Napoletana (@nonna.pizzeria.napoletana)

7. Ciao a Tutti

Ciao a Tutti to już nie jedynie włoska pizzeria, która nauczyła nas miłości do pizzy neapolitańskiej, a już rodzina restauracji  Ciao a Tutti Due i Ciao a Żoli. To miejsca, gdzie można w pełni poczuć autentyczną, włoską atmosferę, chęć dzielenia się tym, co najlepsze i słodkiej beztroski. Menu Ciao a Tutti po brzegi wypełnione jest pizzą, której sekretem jest ciasto. Wyrasta przez 24 godziny, a po upieczeniu jego środek jest cienki i delikatny, brzegi puszyste i chrupiące - z charakterystycznymi bąblami. To obowiązkowe miejsce na mapie najlepszych neapolitańskich pizz w Warszawie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ciao a Tutti (@pizzeria_ciao_a_tutti)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ciao a Tutti (@pizzeria_ciao_a_tutti)

8. AMORE by Mamma Marietta

To jedna z pierwszych warszawskich restauracji, które postanowiły promować oryginalne włoskie smaki. Pomimo rosnącej konkurencji wśród włoskich knajp, wciąż warto odwiedzać Mammę Mariettę. Oprócz szerokiej karty pizz o cienkim chrupiącym cieście, makaronów i pysznych włoskich sałat, koniecznie spróbujcie deserów. Smaki maritozzo con crema di pistacchi e mascarpone - maślanej bułeczki wypełnionej kremem pistacjowym,  sfogliatelle, czyli chrupiące warstwy ciasta z  cukrem pudrem i nadzieniem z semoliny, ricotty z kandyzowaną skórką pomarańczy i szczyptą cynamonu zapamiętacie na długo. Otwarcie nowej lokalizacji AMORE by Mamma Marietta przy ul. Gagarina 33 już wkrótce. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez AMORE by Mamma Marietta (@amore_by_mamma_marietta)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez AMORE by Mamma Marietta (@amore_by_mamma_marietta)

9. Holy Ravioli

Jesteście miłośnikami ravioli? To doskonale się składa, bo istnieje miejsce, które serwuje wyłącznie słynne włoskie pierożki. Niewielki lokal na Żoliborzu tętni życiem, a dzięki otwartej kuchni goście podpatrują, jak powstają ich dania. W menu Holy Ravioli znajdziecie zarówno klasyki, jak ravioli z palonym masłem i rozpływającym się żółtkiem oraz ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, a także autorskie wariacje, np. ravioli w czarnym cieście barwionym sepią z cytrynowym dorszem i krewetkami. Nie zapomnijcie zamówić na deser rurki cannolo. Wam pozostaje wybór - tradycyjna, malinowa czy pistacjowa?

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Holy Ravioli (@holy_ravioli_warsaw)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Holy Ravioli (@holy_ravioli_warsaw)

10. Va Bene

Włoskie bistro znajduje się przy ul. Tamka i doskonale wpisuje się w tamtejszy krajobraz. Sąsiedzi lokalu tłumnie go odwiedzają, tworząc wierne grono gości. Warto do nich dołączyć, racząc się  słynną pizzą Va Bene na kawałki czy klasykami wśród makaronów, jak Arrabiata, Gricia, Aglio Olio Peperoncino czy Fresca Pesto. Krótka karta gwarantuje, że każde z dań będzie prawdziwie włoskie. Tak jak atmosfera, która tam panuje!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Va Bene - Roma in Varsavia (@va_bene_warsaw)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Va Bene - Roma in Varsavia (@va_bene_warsaw)

11. Posypane

W Posypane wszystko kręci się wokół makaronu. Powstaje on własnoręcznie w lokalu, a swoje nieskończone możliwości pokazuje w karcie dań. Na wyjątkową uwagę zasługują już przystawki, jak burrata ze świeżymi figami i sosem truflowym czy gulasz rybny wypełniony krewetkami, małżami i fenkułem w marsali. To wstęp do uczty, która czeka na amatorów włoskiej pasty. Spaghetti Ragu alla Bolognese, Bucatini Carbonara ze śmietaną, pancettą i blanszowanym porem, Spaghetti z pulpetami z ndują w sosie pomidorowym, pangrattato i cynamonem czy tagliatelle z pesto dyniowym, pieczoną dynia piżmowa, szałwią i Biscotti Amaretti to dania dla których będziecie wracać na ulicę Hożą 43/49.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Posypane (@posypane_hoza)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Posypane (@posypane_hoza)

12. San Lorenzo

Historia San Lorenzo sięga 1999 roku, kiedy to po raz pierwszy otwarto drzwi włoskiej restauracji. Ich kulinarne doświadczenie i szacunek do jakościowych włoskich produktów sprawiły, że San Lorenzo stało się nieodłączną częścią włoskiej rodziny warszawskich restauracji. Szef kuchni Luca Dolfi serwuje włoskie klasyki w najlepszym wydaniu, łącząc tradycję z nutą nowoczesności. W jego menu znajdziecie wiele doskonałych pozycji, jak zapiekane muszle Św. Jakuba, tatar z labraksa, zupa borowikowa z czarną truflą czy spaghetti z owocami morza zapiekane w pergaminie z pomidorkami cherry. Nie zapomnijcie zajrzeć do sekcji z pizzami, które wypiekane są w piecu opalanym drewnem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ristorante San Lorenzo (@sanlorenzowarszawa)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ristorante San Lorenzo (@sanlorenzowarszawa)

13. Leonardo Verde

Czy kuchnia włoska może być roślinna? Zdecydowanie tak. Autorami udanego romansu włoskich smaków z wegańskimi produktami jest Leonardo Verde. Warszawska restauracja już od kilka lat karmi wegan zakochanych w pizzach i makaronach. W ich menu nie brakuje bowiem tradycyjnych dań, jak pasty Bolognese, Puttanesca, Carbonara czy Alfedo z kurczakiem w sosie śmietanowym, a także pizz - Prosciutto e Fungi czy Piccante z pepperoncino. W kuchni wykorzystywane są, m.in. parmezan z nerkowców i słonecznika, tofu wędzone, bekon z kokosa czy wegański cheddar. Roślinne produkty i włoskie przepisy sprawiają, że duet tych dwóch światów jest wyjątkowo udany.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Leonardo Verde (@leonardoverdewarsaw)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Leonardo Verde (@leonardoverdewarsaw)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również