Na kulinarnej mapie stolicy znajdziecie wiele wyjątkowych restauracji, także z kuchnią włoską. Restauracje włoskie w Warszawie zaskakują interpretacjami znanych dań i szacunkiem do tradycji. Gwarantują oryginalne włoskie składniki i menu pełne tamtejszych specjałów, od pizz neapolitańskich, canotto, przed ręcznie robione makarony, ravioli, po świeże ryby i owoce morze. Oto 16 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie, które pozwolą Wam się poczuć, jak na wielkich włoskich wakacjach.
Spis treści
La Luce to dzieło Marcina Jackiewicza - restauratora o włoskich korzeniach, którego pasja i wiedza o włoskich produktach wypełniają każdy kąt stylowej restauracji. La Luce to eleganckie, przytulne wnętrze utrzymane we włoskiej stylistyce, a karta zachwyci Was autentycznymi smakami tej uwielbianej przez Polaków kuchni. W daniach dominują oryginalne produkty, które sprowadzane są w większości z Sycylii. W restauracyjnej kuchni powstają z kolei świeże makarony - pasta fresca - i domowe limoncello, które jest nieodłącznym elementem wizyty w La Luce. Na szczególną uwagę zasługują także ryby, którymi z wyjątkową troską zajmuje się szef kuchni Kuba Bondziul - ekspert od ryb i owoców morza po długoletniej pracy w restauracjach w Oslo. Wizytę w La Luce warto rozpocząć od niezwykłej focacci podawanej z oliwą, serem kozim, Prosciutto Crudo i figami oraz rozpływającej się w ustach straciatelli - ze słodkimi pomidorami i prażonymi migdałami. Wśród głównych dań czekają na Was równie doskonałe propozycje, jak ośmiornica, talerz owoców morza, makarony czy świeże ryby. A to zaledwie wstęp do najlepszej włoskiej uczty w stolicy!
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Błyskawiczny sukces Allory i jej popularność nie dziwią, ponieważ wizyta tam zapewnia całą paletę doświadczeń - zarówno kulinarnych i estetycznych. Duże wrażenie robi przytulne wnętrze, po brzegi wypełnione ciepłem i doskonałym dizajnem. Na gości czekają stoły o mozaikowych blatach, a także w zależności od sekcji, w której usiądą, wygodne kanapy lub krzesła w kolorze naturalnego drewna bądź czerwieni. Mozaika oraz drewno przewija się również na ścianach i pięknie komponuje się z lustrami i obrazem Tomka Opalińskiego. Jednak najważniejsza w Allorze jest kuchnia - niezwykła, bo inspirowana wieloma regionami Włoch, co ma bezpośrednie odzwierciedlenie na talerzu. W efekcie, w Allorze zjemy 50-cio warstwową lasagne al ragu bolognese, rzymskie arancini, fritto misto di terra oraz amatricianę. Na wyjątkową uwagę zasługują pasty, a szczególnie ręcznie robiona carbonara obficie posypana parmezanem i perocino. Na długo w waszej pamięci pozostanie także smak sezonowanej polędwicy wołowej z sosem z zielonego pieprzu i grillowaną polentą. Deser? Obowiązkowo tiramisu - mocno nasączone, z idealnie kremowym musem mascarpone i nakładane wprost z dużej formy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Le Braci Cucina skradła serca miłośników włoskiej klasycznej kuchni w niecodziennym anturażu. Szef kuchni Przemysław Samul w centrum filozofii restauracji stawia produkty - oryginalne włoskie specjały, które traktuje jak najlepiej, aby w prostych daniach wydobyć ich smak. Wyróżnikiem karty dań Le Braci są weneckie przekąski, tzn. cicchitti, ręcznie robione makarony i potrawy z grilla. O stronę wizualną miejsca zadbali Karol Gronkiewicz i Michał Karolec. Efekt? Intrygujące zielone wnętrze, ceramiczne przestrzenne formy, dekoracja ścienna ze stosu talerzy oraz retro oświetlenie - wnętrze niczym z filmów Wesa Andersona. O kartę win odpowiada sommelierka Kamila Dzierżawska. Swoją wizytę w Le Braci Cucina zacznijcie od wyśmienitej cykorii z anchois i parmezanem, kremowego rissotta z groszkiem i bobem i dorsza z szafranem - to zaledwie kilka dań dla których będziecie mieli ochotę tam wracać.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
W sercu starego Mokotowa mieści się niewielka restauracja Tutto Bene Italian Bistro. Niewielką przestrzeń wypełniają autentyczne włoskie smaki i przytulna atmosfera, niczym w prawdziwym włoskim domu. Wnętrza zdobią plakaty na ścianach, drewniane meble z duszą, żyrandole vintage i efektowna złota półka z selekcją win. A menu? Króluje esencja włoskich smaków... bez pizzy. "Sprowadzamy najlepszą ośmiornicę prosto z Sardynii, świeże białe trufle z Molise, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z targu, sery i dojrzewające wędliny. W restauracji używamy produktów najwyższej jakości, ponieważ wiemy, że ich jakość jest najważniejsza dla uzyskania wyjątkowego smaku. Zależy nam, by goście doceniali zarówno jakość serwowanych dań, jak i ich prostotę" – mówi Paulina Głozak, właścicielka Tutto Bene Italian Bistro. Jeśli wybieracie się do Tutto Bene koniecznie spróbujcie niecodziennych past, których nie znajdziecie w innych warszawskich lokalach, jak spaghetti z suszoną ikrą ryby cefala, cacio e pepe - tradycyjny rzymski makaron czy carbonarę serwowaną bez śmietany i spaghetti alle vongole.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy rondzie Daszyńskiego w Warszawie mieści się włoska restauracja Amici. Za jej niezwykłą kartę dań odpowiada toskański szef kuchni Francesco Pisani. Menu Amici to ukłon w stronę autentycznych, włoskich smaków w nowoczesnym wydaniu. Przykłady? Idealnie wypieczone pinsy w 17 odsłonach, vitello tonnato z doskonałym sosem tuńczykowo-kaparowym, patera idealnie cienko pokrojonego carpaccio z Grana Padano, włoskie pulpety w sosie pomidorowym ( w tym z dorsza) - a to dopiero przystawki. W menu Amici królową jest oryginalna pinsa wypiekana z trzech rodzajów mąki, podawana w aż 17 odsłonach. Na szczególną uwagę zasługują także propozycje past i risotto, z kolei na miłośników ryb czeka rozpływający się w ustach stek z tuńczyka. W nowoczesnym wnętrzu restauracji panuje niezobowiązująca atmosfera, a dodatkowo w weekendy grana jest muzyka live oraz energetyczne sety DJ-ów. Z tego względu to świetny adres, aby rozpocząć weekendową celebrację we włoskim stylu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
SpaccaNapoli to eksperci od neapolitańskiej pizzy, którą wypiekają w Warszawie od 2013 roku. Ponadto w menu włoskiej restauracji znajdziecie inne autentyczne włoskie smaki w najlepszym wydaniu, jak frito misto, Burrata Caprese, Spinacina, Calzone w wielu odsłonach, kanapki Panuozzi czy świeże makarony. Od Spaghetti Alla Carbonara po Paccheri Alla Rana Pescatrice.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Maczaron, pizza - niepokrojona, a w zestawie z nożyczkami czy makaron z krewetkami polanymi brandy to jedynie kilka flagowych pozycji, które sprawiły, że Dziurka od Klucza jest niepowtarzalna. Otwarte podejście do kuchni włoskiej, szczypta szaleństwa i autorski twist zagwarantowały warszawskiej restauracji stałe grono klientów. Nowa lokalizacja w Fortach Służew sprawiła, że nareszcie większe grono gości może cieszyć się tym szalonym włoskim menu, które uzależnia. Swoją przygodę z Dziurką od Klucza rozpocznijcie od słynnego czarnego makaronu - maczaronu, tagliatelle z kurczakiem w sosie bazyliowym z miodem i peperoncino oraz słynnej pizzy, której nie można pokroić przed podaniem. Dlaczego? To rodzaj pizzy canotto, tzn. ponton. Nazwa związana jest z brzegiem placka, który jest chrupiący i bardzo wysoki. Ciasto jest cienkie i zawiera dużo wody, a piecze się jedynie przez 70 sekund. Pizzy nie można pokroić przed podaniem, bo opadnie. Z pomocą przyjdą Wam nożyczki do pizzy, które otrzymacie ze swoim zamówieniem. Buon appetito!
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Serce Mąki i Wody to duże piec, w którym nieustannie wypiekane są neapolitańskie pizzie. Jasne, przestronne wnętrze wypełnia się niezwykłym aromatem świeżo pieczonego ciasta i pomidorów pelati. W menu znajdziecie także świeżo robione makarony oraz ekologiczne wędliny i chleby, które także przygotowywane są w restauracji. To kultowych pozycji z ich menu należą już arancini, pieczone meatballs, raviolo z palonym masłem i szałwią oraz cała karta pizz z pieca opalanego drewnem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Warszawska Pizzaiolo przy Kruczej to starsza siostra pizzerii Dwa Osiem, która jest najpopularniejszym gastropunktem nad Wisłą każdej wiosny i lata. Sukces nadwiślańskiej miejscówki zaowocował pięknym, przestronnym lokalem przy ul. Kruczej. Przeszklenia sprawiają, że już z ulicy wzrok przyciąga stylowe wnętrze - z zielonymi kaflami i drewnianymi ławami w stylu vintage. Całą pizzerię wypełnia gwar rozmów i zapach gorącej pizzy, która wypiekana jest w wielkim piecu w otwartej kuchni. Ich neapolitańska receptura sprawiła, że do Pizzaiolo zawsze czeka kolejka wiernych gości. A czekać warto, bo nawet ich najprostsza pozycja, jak foccaccia z masłem bawolim, anchois i skórką z cytryny przyprawia o szybsze bicie serca.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ulicy Oboźnej w Warszawie mieści się Nonna, jedna z najlepszych pizzerii w stolicy. W czym tkwi sekret jej sukcesu? W prostocie i najwyższej jakości składnikach. Planując wizytę w Nonnie, warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ niełatwo trafić na moment, w którym lokal nie byłby pełen gości. Miejsce już posiada listę swoich kultowych pozycji, których warto spróbować o wiele więcej niż raz. Należą do nich Margherita, Bufalina z mozzarellą di bufala, Nonna z burratą i Mortadella z dodatkiem pistacjowego pesto.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Ciao a Tutti to już nie jedynie włoska pizzeria, która nauczyła nas miłości do pizzy neapolitańskiej, a już rodzina restauracji Ciao a Tutti Due i Ciao a Żoli. To miejsca, gdzie można w pełni poczuć autentyczną, włoską atmosferę, chęć dzielenia się tym, co najlepsze i słodkiej beztroski. Menu Ciao a Tutti po brzegi wypełnione jest pizzą, której sekretem jest ciasto. Wyrasta przez 24 godziny, a po upieczeniu jego środek jest cienki i delikatny, brzegi puszyste i chrupiące - z charakterystycznymi bąblami. To obowiązkowe miejsce na mapie najlepszych neapolitańskich pizz w Warszawie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Wariacje na temat kuchni włoskiej znajdziecie w Lupo Pasta Fresca. Modna restauracja przy ul. Chmielnej 132 to dzieło Justyny Kosmali, właścicielki francuskich bistro Charlotte oraz Wozowni. Wystrój Lupo to połączenie estetyki lat 90. z klimatem Memphis. Jest równie zaskakujące co menu, w którym znajdziecie takie pozycje, jak tagliolini z małżami i kawiorem z pstrąga, fiori z ricottą, mascarpone i oregano czy lasagnette z długo gotowanymi policzkami wołowymi.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
To jedna z pierwszych warszawskich restauracji, które postanowiły promować oryginalne włoskie smaki. Pomimo rosnącej konkurencji wśród włoskich knajp, wciąż warto odwiedzać Mammę Mariettę. Oprócz szerokiej karty pizz o cienkim chrupiącym cieście, makaronów i pysznych włoskich sałat, koniecznie spróbujcie deserów. Smaki maritozzo con crema di pistacchi e mascarpone - maślanej bułeczki wypełnionej kremem pistacjowym, sfogliatelle, czyli chrupiące warstwy ciasta z cukrem pudrem i nadzieniem z semoliny, ricotty z kandyzowaną skórką pomarańczy i szczyptą cynamonu zapamiętacie na długo.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Włoskie bistro znajduje się przy ul. Tamka i doskonale wpisuje się w tamtejszy krajobraz. Sąsiedzi lokalu tłumnie go odwiedzają, tworząc wierne grono gości. Warto do nich dołączyć, racząc się słynną pizzą Va Bene na kawałki czy klasykami wśród makaronów, jak Arrabiata, Gricia, Aglio Olio Peperoncino czy Fresca Pesto. Krótka karta gwarantuje, że każde z dań będzie prawdziwie włoskie. Tak jak atmosfera, która tam panuje!
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Jesteście miłośnikami ravioli? To doskonale się składa, bo istnieje miejsce, które serwuje wyłącznie słynne włoskie pierożki. Niewielki lokal na Żoliborzu tętni życiem, a dzięki otwartej kuchni goście podpatrują, jak powstają ich dania. W menu Holy Ravioli znajdziecie zarówno klasyki, jak ravioli z palonym masłem i rozpływającym się żółtkiem oraz ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, a także autorskie wariacje, np. ravioli w czarnym cieście barwionym sepią z cytrynowym dorszem i krewetkami. Nie zapomnijcie zamówić na deser rurki cannolo. Wam pozostaje wybór - tradycyjna, malinowa czy pistacjowa?
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Kolejne adres w zestawieniu to Va Bene Cicchetti. Niezwykły bar nocny w weneckim stylu. Pierwsze, co przyciąga wzrok to efektowne wnętrze. Karminowe kafelki, mozaika, wysokie hokery i czerwone stoliki pomalowane w pasy. Ważniejsze jest jednak menu, w którym dominują typowe weneckie przekąski na ciepło i zimno, a wśród nich miniburgery z wędzonym łososiem, pączki z parmezanem czy wytrawne cannolo z polenty nadziewane delikatnym musem ze stoccafisso. Warto też wspomnieć o ofercie baru, który specjalizuje się w szprycerach i negroni.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie