Równowaga jest głównym celem medycyny ajurwedyjskiej, dzięki której osiągniesz zdrowsze i szczęśliwsze życie. Tak twierdzą praktycy tej holistycznej wiedzy, która wciąż zdobywa na popularności, bo traktuje nierozerwalnie ciało i duszę.
Ajurweda uznawana jest za medycynę starożytną, podobnie jak chińska. Istnieje od ponad 5000 lat, a największą popularność zdobyła w Indiach. Jej nazwa dosłownie oznacza „wiedzę o życiu”, ajuh- życie, a weda – wiedza. Obecnie moda na ajurwedyjski styl życia i rytuały wkraczają do mainstreamu. W księgarniach znajdziemy wiele książek o tajnikach ajurwedy, przepisy kuchni zgodnej z jej nauką, a na drogeryjnych półkach zobaczymy oleje i kosmetyki do pielęgnacji ciała i włosów. Na czym polega ajurweda i jak może Ci pomóc?
Ajurweda wyróżnia się holistycznym podejściem do zdrowia człowieka. Wyróżnia pięć żywiołów, które dominują w świecie oraz w każdym z nas. Są to woda, ogień, ziemia, powietrze i przestrzeń. Według ajurwedy każda z osób zawiera w sobie kombinację tych pięciu energii, z których powstały trzy dosze. Swojego typu doszy, czyli energii, należy szukać wśród Pitty (przewaga ognia), Vatty (przewaga przestrzeni) i Kaphy (przewaga ziemi i wody). Każda z trzech dosz wyróżnia się innym temperamentem, cechami charakteru i charakterystycznymi cechami wyglądu. Aby poznać swoją doszę, należy umówić się na spotkanie ze specjalistą ajurwedy lub wykonać test, który z łatwością znajdziesz na specjalistycznych blogach. Rozpoznanie swojej doszy i życie według dedykowanych jej zaleceń pomagają osiągnąć harmonię. Według ajurwedy to ona jest kluczem do doskonałego zdrowia fizycznego i spokoju ducha. Wiele przydatnych informacji znajdziesz na Instagramie „ajurweda po polsku” Kasi Kłyż. To dyplomowana specjalistka ajurwedy, która codziennie dzieli się jej tajnikami.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Filozofia ajurwedy w diecie pozwala na wiele zaskakujących odkryć. Może się okazać, że w pozbyciu się dodatkowych kilogramów przeszkadzać Ci będzie jedzenie pomidorów lub awokado. Według ajurwedy, każdej z dosz służą i szkodzą zupełnie inne produkty, które z naszej perspektywy są zdrowe. Dosze w ajurwedzie muszą być zrównoważone, dlatego Kapha powinna jeść lekkie i gorąca potrawy, które rozbudzą jej ogień trawienny (agni). To właśnie Kaphie szkodzą zimne, wodniste i słodkie warzywa i owoce. Z kolei Pitta powinna unikać ciepłych, ostrych przypraw i dań, które dodatkowo wzmocnią jej wewnętrzny ogień i dodadzą energii – tej niezdrowej, destrukcyjnej. Słodkie i gorzkie warzywa są najlepsze na tego typu bioenergii. Vatta to synonim ruchu i lekkości, a najlepszym pokarmem dla niej są zboża i gęste słodkie owoce, jak banany, papaja, melony i awokado.
Ajurweda dzieli także produkty spożywcze na trzy grupy, które różnie oddziałują na ludzkie ciało i duszę. Pokarmy sattawiczne pobudzają nasz układ trawienny i kreatywność, zapewniają nam poczucie lekkości, sytości i dobry nastrój. Produkty rajasowe wzmagają niepokój wewnętrzny, a tamasowe obniżające nastrój i wprowadzają nas w stan ospałości i stagnacji. Wiele smacznych i pożywnych przepisów na dania zgodne z ajurwedą, znajdziesz w książkach Karoliny i Macieja Szaciłło, którzy specjalizują się tej dziedzinie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Codzienne masaże i terapia panca karma są nieodłącznymi elementami ajurwedy. Każdy zabieg ma za zadanie oczyszczanie ciała z toksyn i regenerację komórek, aby zatrzymać proces starzenia. Jest wiele rytuałów ajurwedyjskich, które możemy stosować codziennie. Szorowanie ciała szczotką na sucho, doskonale ujędrnia skórę i poprawia krążenie krwi. Samodzielny masaż olejem kokosowym przed prysznicem zredukuje stres i napięcie mięśniowe. Poranne żucie oleju słonecznikowego przez 15-20 mim ma za zadanie usprawnić nasze trawienie, rozjaśnić zęby i odświeżyć oddech. Jednak główną zaletą żucia oleju jest usunięcie wszystkich szkodliwych bakterii i toksyn, aby nasz układ odpornościowy działał sprawniej. Z olei panca karma to wieloetapowy rytuał, który składa się z masaży, ziołowych kąpieli i sauny, więc warto wykonać go u specjalisty. Detoks w ajurwedzie to także picie ziołowych naparów i leczniczych napojów na które przepisy znajdziesz, np. na blogu Agnieszki Maciąg, wiernej fanki ajurwedy.
Wyświetl ten post na Instagramie.