Curry to jednogarnkowa potrwa, która jest różnorodna jak sama przyprawa curry. W zależności od dodanych składników możemy wyczarować ostre lub łagodne danie, mięsne lub wegetariańskie. Oto 7 prostych i sycących przepisów na curry z warzywami lub tofu.
Najpopularniejsze przepisy na curry skupiają się na kurczaku curry, jednak różnorodność i elastyczność potrawy jaką jest curry pozwala dowolnie modyfikować przepisy, dopasowując je do potrzeb osób unikających mięsa. Zresztą Indie i Tajlandia, skąd wywodzi się większość przepisów curry, to kraje w dużej mierze zamieszkane przez wegetarian, nic więc dziwnego, że znajdziemy wiele wariacji na temat klasycznego curry.
OGÓRKI W CURRY
Ogórki w curry tworzą pyszną, egzotyczną i szybką przekąskę. Nadają się do samodzielnego podania albo będą stanowiły idealny dodatek do obiadu.
Składniki na 4 porcje ogórków duszonych na szybko w curry
1 cebula
1 kawałek (ok. 2 cm) imbiru
1 czerwona papryczka chili
2 pomidory
800 g ogórków do duszenia lub sałatkowych
75 g orzechów nerkowca
3 łyżki oleju
Curry
Sól
1 puszka (ok. 400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
1-2 łyżki soku z limonki
5 gałązek kolendry
Przygotowanie ogórków duszonych na szybko w curry
Obieramy i siekamy cebulę oraz imbir. Myjemy chili i kroimy w krążki. Myjemy pomidory i kroimy w kostkę. Obieramy ogórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w plastry.
Prażymy orzechy nerkowca w garnku bez tłuszczu, wyjmujemy i siekamy.
Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy cebulę, imbir, chili i pomidory. Posypujemy 2 łyżeczkami curry w proszku. Dodajemy ogórki i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
Doprawiamy solą i sokiem z limonki, mieszamy. Myjemy kolendrę, obrywamy liście i posypujemy nimi oraz orzechami nerkowca curry. Podajemy z ryżem.
Kaloryczność ogórków duszonych na szybko w curry
Kaloryczność na porcję wynosi 600 kcal.
Wartości odżywcze ogórków duszonych na szybko w curry
W porcji otrzymujemy: 12 g białka, 30 g tłuszczu i 66 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwy
CURRY Z CIECIERZYCY
Curry z ciecierzycy to świetna alternatywa dla typowo mięsnego curry, ponieważ dzięki zawartości cieciorki bogate jest w odżywcze białko. Cieciorka zgrabnie łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu można znaleźć dużą ilość wariacji na temat curry z ciecierzycą.
Curry z ciecierzycą i kalafiorem
Składniki na curry z ciecierzycą i kalafiorem dla 4 osób
1 kalafior (ok. 1 kg)
Sól
Pieprz
1 puszka (425 ml) ciecierzycy
4 pomidory (ok. 300 g)
Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego (ok. 5 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
200 g jogurtu śmietankowego
½ pęczka kolendry
Przygotowanie curry z ciecierzycą i kalafiorem
Czyścimy kalafior, kroimy go na różyczki i myjemy. Dusimy w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Odcedzamy i schładzamy pod zimną wodą.
Płuczemy ciecierzycę na sitku pod zimną wodą i odsączamy. Myjemy i kroimy pomidory na małe kawałki. Obieramy imbir i czosnek, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy imbir i czosnek.
Krótko podsmażamy curry, aż zacznie pachnieć. Dodajemy pomidory. Dusimy przez około 3 minuty, aż pomidory lekko się rozpadną. Dodajemy 100 ml wody, kalafior i ciecierzycę.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. Mieszamy jogurt i krótko podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Myjemy kolendrę, osuszamy i drobno siekamy. Posypujemy curry.
Podajemy z cienkim chlebkiem lub ryżem jaśminowym.
Kaloryczność curry z ciecierzycą i kalafiorem
Kaloryczność na porcję wynosi 260 kcal.
Wartości odżywcze curry z ciecierzycą i kalafiorem
W porcji otrzymujemy: 12 g białka, 13 g tłuszczu i 23 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
Curry z ciecierzycy z fetą
Składniki na 4 porcje curry z ciecierzycy z fetą
2 puszki ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru (ok. 20 g)
2 łyżki oleju
1–2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka (425 ml) krojonych pomidorów
200 g mrożonych zielonych fasolek
6 łyżek śmietany kremówki
200 g sera feta
Sól
Pieprz
½ pęczka kolendry
Przygotowanie curry z ciecierzycy z fetą
Ciecierzycę przepłukujemy i odcedzamy na sicie.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy.
1 łyżkę oleju rozgrzewamy w garnku. Smażymy w nim cebulę, czosnek i imbir aż będą miękkie.
Pastę curry podsmażamy, aż zaczniemy wyczuwać aromat. Dodajemy pomidory, 1⁄8 litra wody, ciecierzycę i mrożone fasolki.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Do curry dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut.
Ser fetę osuszamy, kruszymy na grube kawałki. Na patelni wlewamy 1 łyżkę oleju i podgrzewamy. Ser smażymy na patelni. Połowę sera mieszamy z curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kolendrę myjemy, osuszamy, oddzielamy liście. Curry posypujemy resztą sera i kolendrą. Podajemy z chapati, chlebem naan lub ryżem.
Kaloryczność curry z ciecierzycą i fetą
Kaloryczność na porcję wynosi 430 kcal.
Wartości odżywcze curry z ciecierzycą i fetą
W porcji otrzymujemy: 19 g białka, 25 g tłuszczu i 29 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
CURRY Z TOFU
Curry z tofu udowadnia, że niedoceniamy potęgi tego sojowego serka. Zanurzone w aromatycznym curry nabiera smaku i charakteru.
Kokosowe curry z tofu
Składniki na 4 porcje kokosowego curry z tofu
150 g pieczarek brunatnych
1 duża czerwona papryka
125 g strączków cukrowych
400 g tofu
1 mała cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Sól
Pieprz
6-8 gałązek kolendry
Sok z limonki
Przygotowanie kokosowego curry z tofu
Czyścimy pieczarki, usuwamy ogonki i kroimy na pół. Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy na kawałki.
Strączki cukrowe myjemy i przekrawamy na skos. Tofu kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i drobno siekamy.
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy pieczarki i paprykę przez około 4 minuty, następnie dodajemy cebulę. Gotujemy kolejne 1-2 minuty. Dodajemy strączki cukrowe i tofu, posypujemy curry i dokładnie mieszamy.
Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez około 3 minuty. Myjemy kolendrę, osuszamy i siekamy grubo górne 1/3 łodyg. Doprawiamy curry sokiem z limonki i posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.
Kaloryczność kokosowego curry z tofu
Kaloryczność na porcję wynosi 350 kcal.
Wartości odżywcze kokosowego curry z tofu
W porcji otrzymujemy: 18 g białka, 27 g tłuszczu i 9 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
Curry z wędzonym tofu
Składniki na 4 porcje curry z wędzonym tofu
1 bakłażan (ok. 500 g)
4 szalotki
150 g zielonej fasolki
1 puszka (284 g netto) całych, obranych kasztanów wodnych
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
400 g wędzonego tofu
4 liście limonki kaffir
Sól
Sok z 1/2 limonki
5 gałązek tajskiej bazylii
150 g kiełków fasoli mung
Przygotowanie curry z wędzonym tofu
Myjemy bakłażana, czyścimy, przekrawamy na pół i kroimy w dużą kostkę. Obieramy szalotki, przekrawamy na pół i drobno siekamy. Myjemy fasolkę, czyścimy i przekrawamy na pół.
Kasztany wodne odsączamy na sicie i przekrawamy na pół. Rozgrzewamy olej w szerokim garnku i podsmażamy warzywa przez około 5 minut.
Dodajemy pastę curry i cukier, smażymy przez 1-2 minuty. Zalewamy sosem rybnym, 150 ml wody i mlekiem kokosowym. Gotujemy curry przez około 5 minut na średnim ogniu.
Osuszamy tofu i kroimy w dużą kostkę. Myjemy liście limonki kaffir i osuszamy. Dodajemy tofu i liście limonki do curry i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Doprawiamy curry solą i sokiem z limonki. Myjemy bazylię, osuszamy i obrywamy liście. Myjemy kiełki, odsączamy, przekrawamy na pół i mieszamy z curry. Podajemy curry i posypujemy liśćmi bazylii.
Kaloryczność curry wędzonym tofu
Kaloryczność na porcję wynosi 520 kcal.
Wartości odżywcze curry z soczewicą i ziemniakami
W porcji otrzymujemy: 26 g białka, 33 g tłuszczu i 31 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
CURRY Z SOCZEWICĄ
Curry z soczewicą jest świetną alternatywą dla bardziej popularnego curry z ciecierzycy. Równie bogate w białko, stawowi świetny pomysł na wegetariańskie i szybkie curry.
Curry z soczewicą i ziemniakami
Składniki na 4 porcje curry z soczewicą i ziemniakami
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oleju
250 g soczewicy Pardina
Curry
Sól
Pieprz
Cukier
1 łyżeczka bulionu warzywnego (instant)
50 g prażonych pistacji (w łupinach)
5-6 gałązek pietruszki
50 g suszonych moreli
Przygotowanie curry z soczewicy i ziemniakami
Aby przygotować zupę, czyścimy włoszczyznę, obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Obieramy cebulę i drobno siekamy. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Rozgrzewamy olej w dużym garnku. Podsmażamy przygotowane składniki i soczewicę. Posypujemy 1-2 łyżkami curry i podsmażamy.
Zalewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy bulionem, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Gotujemy około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy gremolatę pistacjową: obieramy pistacje z łupin i siekamy. Myjemy pietruszkę, osuszamy i drobno siekamy. Kroimy suszone morele w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy i podajemy do curry.
Kaloryczność curry z soczewicą i ziemniakami
Kaloryczność na porcję wynosi 559 kcal.
Wartości odżywcze curry z soczewicą i ziemniakami
W porcji otrzymujemy: 24 g białka 15 g tłuszczu i 78 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
Curry z soczewicą i kalafiorem
Składniki na 4 porcje curry z soczewicy z kalafiorem
150 g soczewicy
2 marchewki (ok. 250 g)
250 g pora
1 kalafior (ok. 1 kg)
ewentualnie ½ papryczki chili
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki curry
Sól, biały pieprz
1 łyżeczka bulionu warzywnego (instant)
3-4 łyżki śmietany
1-2 łyżki octu
1 szczypta cukru
ewentualnie kolendra
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie curry z soczewicy z kalafiorem
Soczewicę płuczemy. Gotujemy ją przez około 30 minut w około pół litra wrzącej wody. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Marchewki kroimy w plasterki, pora w pierścienie, a kalafior rozdzielamy na różyczki.
Papryczkę chili nacinamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekam. Warzywa smażym na gorącym oleju przez około 3 minuty. Posypujemy curry, krótko podsmażam. Doprawiamy chili, solą i pieprzem.
Zalewamy pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy bulion warzywny. Odcedzamy soczewicę, odcedzam i dodajemy do warzyw.
Dusimy pod przykryciem przez około 12 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Nakładamy na talerz. Ewentualnie posypujemy kolendrą.
Kaloryczność curry z soczewicą i kalafiorem
Kaloryczność na porcję wynosi 300 kcal.
Wartości odżywcze curry z soczewicą i kalafiorem
W porcji otrzymujemy: 15g białka, 13g tłuszczu i 28 g węglowodanów.