Kuchnia

Curry. Różnorodne przepisy na warzywne curry z soczewicy, tofu i ciecierzycy

Curry. Różnorodne przepisy na warzywne curry z soczewicy, tofu i ciecierzycy
Fot. House of Food

Curry to jednogarnkowa potrwa, która jest różnorodna jak sama przyprawa curry. W zależności od dodanych składników możemy wyczarować ostre lub łagodne danie, mięsne lub wegetariańskie. Oto 7 prostych i sycących przepisów na curry z warzywami lub tofu.

Spis treści

  1. OGÓRKI W CURRY
    1. Ogórki duszone na szybko w curry
    2. Składniki na 4 porcje ogórków duszonych na szybko w curry
    3. Przygotowanie ogórków duszonych na szybko w curry
      1. Kaloryczność ogórków duszonych na szybko w curry
      2. Wartości odżywcze ogórków duszonych na szybko w curry
      3. Czas przygotowania: 25 minut
  2. CURRY Z CIECIERZYCY
  3. Curry z ciecierzycą i kalafiorem
    1. Składniki na curry z ciecierzycą i kalafiorem dla 4 osób
    2. Przygotowanie curry z ciecierzycą i kalafiorem
      1. Kaloryczność curry z ciecierzycą i kalafiorem
      2. Wartości odżywcze curry z ciecierzycą i kalafiorem
      3.  Czas przygotowania: 20 minut
      4. Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
  4. Curry z ciecierzycy z fetą
    1. Składniki na 4 porcje curry z ciecierzycy z fetą
    2. Przygotowanie curry z ciecierzycy z fetą
      1. Kaloryczność curry z ciecierzycą i fetą
      2. Wartości odżywcze curry z ciecierzycą i fetą
      3.  Czas przygotowania: 25 minut
      4. Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
  5. CURRY Z TOFU
  6. Kokosowe curry z tofu
    1. Składniki na 4 porcje kokosowego curry z tofu
    2.  Przygotowanie kokosowego curry z tofu
      1. Kaloryczność kokosowego curry z tofu
      2. Wartości odżywcze kokosowego curry z tofu
      3.  Czas przygotowania: 25 minut
      4. Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
  7. Curry z wędzonym tofu
    1. Składniki na 4 porcje curry z wędzonym tofu
    2. Przygotowanie curry z wędzonym tofu
      1. Kaloryczność curry wędzonym tofu
      2. Wartości odżywcze curry z soczewicą i ziemniakami
      3.  Czas przygotowania: 30 minut
      4. Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
  8. CURRY Z SOCZEWICĄ
  9. Curry z soczewicą i ziemniakami
    1. Składniki na 4 porcje curry z soczewicą i ziemniakami
    2. Przygotowanie curry z soczewicy i ziemniakami
      1. Kaloryczność curry z soczewicą i ziemniakami
      2. Wartości odżywcze curry z soczewicą i ziemniakami
      3.  Czas przygotowania: 60 minut
      4. Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy
  10. Curry z soczewicą i kalafiorem
    1.  Składniki na 4 porcje curry z soczewicy z kalafiorem
    2. Przygotowanie curry z soczewicy z kalafiorem
      1. Kaloryczność curry z soczewicą i kalafiorem
      2. Wartości odżywcze curry z soczewicą i kalafiorem
      3.  Czas przygotowania: 60 minut
      4. Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

Najpopularniejsze przepisy na curry skupiają się na kurczaku curry, jednak różnorodność i elastyczność potrawy jaką jest curry pozwala dowolnie modyfikować przepisy, dopasowując je do potrzeb osób unikających mięsa. Zresztą Indie i Tajlandia, skąd wywodzi się większość przepisów curry, to kraje w dużej mierze zamieszkane przez wegetarian, nic więc dziwnego, że znajdziemy wiele wariacji na temat klasycznego curry.

OGÓRKI W CURRY

Ogórki w curry tworzą pyszną, egzotyczną i szybką przekąskę. Nadają się do samodzielnego podania albo będą stanowiły idealny dodatek do obiadu.

Ogórki duszone na szybko w curry

Składniki na 4 porcje ogórków duszonych na szybko w curry

  • 1 cebula
  •  1 kawałek (ok. 2 cm) imbiru
  •  1 czerwona papryczka chili
  •  2 pomidory
  •  800 g ogórków do duszenia lub sałatkowych
  •  75 g orzechów nerkowca
  •  3 łyżki oleju
  •  Curry
  •  Sól
  •  1 puszka (ok. 400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
  •  1-2 łyżki soku z limonki
  •  5 gałązek kolendry
ogórki curry
Ogórki curry
123rf

Przygotowanie ogórków duszonych na szybko w curry

  1. Obieramy i siekamy cebulę oraz imbir. Myjemy chili i kroimy w krążki. Myjemy pomidory i kroimy w kostkę. Obieramy ogórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w plastry.
  2. Prażymy orzechy nerkowca w garnku bez tłuszczu, wyjmujemy i siekamy.
  3. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy cebulę, imbir, chili i pomidory. Posypujemy 2 łyżeczkami curry w proszku. Dodajemy ogórki i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
  4. Doprawiamy solą i sokiem z limonki, mieszamy. Myjemy kolendrę, obrywamy liście i posypujemy nimi oraz orzechami nerkowca curry. Podajemy z ryżem.

Kaloryczność ogórków duszonych na szybko w curry

Kaloryczność na porcję wynosi 600 kcal.

Wartości odżywcze ogórków duszonych na szybko w curry

W porcji otrzymujemy: 12 g białka, 30 g tłuszczu i 66 g węglowodanów.

Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwy

CURRY Z CIECIERZYCY

Curry z ciecierzycy to świetna alternatywa dla typowo mięsnego curry, ponieważ dzięki zawartości cieciorki bogate jest w odżywcze białko. Cieciorka zgrabnie łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu można znaleźć dużą ilość wariacji na temat curry z ciecierzycą.

Curry z ciecierzycą i kalafiorem

Składniki na curry z ciecierzycą i kalafiorem dla 4 osób

  • 1 kalafior (ok. 1 kg)
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 puszka (425 ml) ciecierzycy
  •  4 pomidory (ok. 300 g)
  •  Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego (ok. 5 g)
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka curry
  • 200 g jogurtu śmietankowego
  •  ½ pęczka kolendry
Curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycą
House of food

Przygotowanie curry z ciecierzycą i kalafiorem

  1. Czyścimy kalafior, kroimy go na różyczki i myjemy. Dusimy w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Odcedzamy i schładzamy pod zimną wodą.
  2.  Płuczemy ciecierzycę na sitku pod zimną wodą i odsączamy. Myjemy i kroimy pomidory na małe kawałki. Obieramy imbir i czosnek, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy imbir i czosnek.
  3. Krótko podsmażamy curry, aż zacznie pachnieć. Dodajemy pomidory. Dusimy przez około 3 minuty, aż pomidory lekko się rozpadną. Dodajemy 100 ml wody, kalafior i ciecierzycę.
  4.  Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. Mieszamy jogurt i krótko podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Myjemy kolendrę, osuszamy i drobno siekamy. Posypujemy curry.
  5.  Podajemy z cienkim chlebkiem lub ryżem jaśminowym.

Kaloryczność curry z ciecierzycą i kalafiorem

Kaloryczność na porcję wynosi 260 kcal.

Wartości odżywcze curry z ciecierzycą i kalafiorem

W porcji otrzymujemy: 12 g białka, 13 g tłuszczu i 23 g węglowodanów.

 Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

Curry z ciecierzycy z fetą

Składniki na 4 porcje curry z ciecierzycy z fetą

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (ok. 20 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1–2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 puszka (425 ml) krojonych pomidorów
  • 200 g mrożonych zielonych fasolek
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 200 g sera feta
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ pęczka kolendry
curry z ciecierzycy
Curry z ciecierzycy
123RF

Przygotowanie curry z ciecierzycy z fetą

  1. Ciecierzycę przepłukujemy i odcedzamy na sicie.
  2. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy.
  3. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy w garnku. Smażymy w nim cebulę, czosnek i imbir aż będą miękkie.
  4. Pastę curry podsmażamy, aż zaczniemy wyczuwać aromat. Dodajemy pomidory, 1⁄8 litra wody, ciecierzycę i mrożone fasolki.
  5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
  6. Do curry dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut.
  7. Ser fetę osuszamy, kruszymy na grube kawałki. Na patelni wlewamy 1 łyżkę oleju i podgrzewamy. Ser smażymy na patelni. Połowę sera mieszamy z curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Kolendrę myjemy, osuszamy, oddzielamy liście. Curry posypujemy resztą sera i kolendrą. Podajemy z chapati, chlebem naan lub ryżem.

Kaloryczność curry z ciecierzycą i fetą

Kaloryczność na porcję wynosi 430 kcal.

Wartości odżywcze curry z ciecierzycą i fetą

W porcji otrzymujemy: 19 g białka, 25 g tłuszczu i 29 g węglowodanów.

 Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

CURRY Z TOFU

Curry z tofu udowadnia, że niedoceniamy potęgi tego sojowego serka. Zanurzone w aromatycznym curry nabiera smaku i charakteru.

Kokosowe curry z tofu

Składniki na 4 porcje kokosowego curry z tofu

  • 150 g pieczarek brunatnych
  •  1 duża czerwona papryka
  •  125 g strączków cukrowych
  •  400 g tofu
  •  1 mała cebula
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka curry
  •  1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  •  Sól
  • Pieprz
  • 6-8 gałązek kolendry
  •  Sok z limonki
Curry z tofu
Curry z tofu
house of food

 Przygotowanie kokosowego curry z tofu

  1. Czyścimy pieczarki, usuwamy ogonki i kroimy na pół. Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Strączki cukrowe myjemy i przekrawamy na skos. Tofu kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i drobno siekamy.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy pieczarki i paprykę przez około 4 minuty, następnie dodajemy cebulę. Gotujemy kolejne 1-2 minuty. Dodajemy strączki cukrowe i tofu, posypujemy curry i dokładnie mieszamy.
  4. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez około 3 minuty. Myjemy kolendrę, osuszamy i siekamy grubo górne 1/3 łodyg. Doprawiamy curry sokiem z limonki i posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem. 

Kaloryczność kokosowego curry z tofu

Kaloryczność na porcję wynosi 350 kcal.

Wartości odżywcze kokosowego curry z tofu

W porcji otrzymujemy: 18 g białka, 27 g tłuszczu i 9 g węglowodanów.

 Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

 

Curry z wędzonym tofu

Składniki na 4 porcje curry z wędzonym tofu

  • 1 bakłażan (ok. 500 g)
  •  4 szalotki
  •  150 g zielonej fasolki
  •  1 puszka (284 g netto) całych, obranych kasztanów wodnych
  •  2 łyżki oleju słonecznikowego
  •  4 łyżki czerwonej pasty curry
  •  1 łyżeczka brązowego cukru
  •  1 łyżka sosu rybnego
  •  1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  •  400 g wędzonego tofu
  •  4 liście limonki kaffir
  •  Sól
  •  Sok z 1/2 limonki
  •  5 gałązek tajskiej bazylii
  •  150 g kiełków fasoli mung
Curry z tofu
Curry z tofu
House of food

Przygotowanie curry z wędzonym tofu

  1. Myjemy bakłażana, czyścimy, przekrawamy na pół i kroimy w dużą kostkę. Obieramy szalotki, przekrawamy na pół i drobno siekamy. Myjemy fasolkę, czyścimy i przekrawamy na pół.
  2. Kasztany wodne odsączamy na sicie i przekrawamy na pół. Rozgrzewamy olej w szerokim garnku i podsmażamy warzywa przez około 5 minut.
  3. Dodajemy pastę curry i cukier, smażymy przez 1-2 minuty. Zalewamy sosem rybnym, 150 ml wody i mlekiem kokosowym. Gotujemy curry przez około 5 minut na średnim ogniu.
  4. Osuszamy tofu i kroimy w dużą kostkę. Myjemy liście limonki kaffir i osuszamy. Dodajemy tofu i liście limonki do curry i gotujemy przez kolejne 10 minut.
  5. Doprawiamy curry solą i sokiem z limonki. Myjemy bazylię, osuszamy i obrywamy liście. Myjemy kiełki, odsączamy, przekrawamy na pół i mieszamy z curry. Podajemy curry i posypujemy liśćmi bazylii.

Kaloryczność curry wędzonym tofu

Kaloryczność na porcję wynosi 520 kcal.

Wartości odżywcze curry z soczewicą i ziemniakami

W porcji otrzymujemy: 26 g białka, 33 g tłuszczu i 31 g węglowodanów.

 Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

 

CURRY Z SOCZEWICĄ

Curry z soczewicą jest świetną alternatywą dla bardziej popularnego curry z ciecierzycy. Równie bogate w białko, stawowi świetny pomysł na wegetariańskie i szybkie curry.

Curry z soczewicą i ziemniakami

Składniki na 4 porcje curry z soczewicą i ziemniakami

  • 1 pęczek włoszczyzny
  •  1 cebula
  •  1 kg ziemniaków
  •  2-3 łyżki oleju
  •  250 g soczewicy Pardina
  •  Curry
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  Cukier
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego (instant)
  •  50 g prażonych pistacji (w łupinach)
  •  5-6 gałązek pietruszki
  • 50 g suszonych moreli
Curry z soczewicą
Curry z soczewicą
House of food

Przygotowanie curry z soczewicy i ziemniakami

  1. Aby przygotować zupę, czyścimy włoszczyznę, obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Obieramy cebulę i drobno siekamy. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  2.  Rozgrzewamy olej w dużym garnku. Podsmażamy przygotowane składniki i soczewicę. Posypujemy 1-2 łyżkami curry i podsmażamy.
  3.  Zalewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy bulionem, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Gotujemy około 30 minut.
  4. W międzyczasie przygotowujemy gremolatę pistacjową: obieramy pistacje z łupin i siekamy. Myjemy pietruszkę, osuszamy i drobno siekamy. Kroimy suszone morele w drobną kostkę.
  5.  Wszystko mieszamy i podajemy do curry.

Kaloryczność curry z soczewicą i ziemniakami

Kaloryczność na porcję wynosi 559 kcal.

Wartości odżywcze curry z soczewicą i ziemniakami

W porcji otrzymujemy: 24 g białka 15 g tłuszczu i 78 g węglowodanów.

 Czas przygotowania: 60 minut

Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

Curry z soczewicą i kalafiorem

 Składniki na 4 porcje curry z soczewicy z kalafiorem

  • 150 g soczewicy
  •  2 marchewki (ok. 250 g)
  •  250 g pora
  •  1 kalafior (ok. 1 kg)
  •  ewentualnie ½ papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  •  2-3 łyżeczki curry
  •  Sól, biały pieprz
  •  1 łyżeczka bulionu warzywnego (instant)
  •  3-4 łyżki śmietany
  •  1-2 łyżki octu
  •  1 szczypta cukru
  •  ewentualnie kolendra
  •  natka pietruszki do dekoracji
Curry z soczewicą
Curry z soczewicą
house of food

 

Przygotowanie curry z soczewicy z kalafiorem

  1. Soczewicę płuczemy. Gotujemy ją przez około 30 minut w około pół litra wrzącej wody. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Marchewki kroimy w plasterki, pora w pierścienie, a kalafior rozdzielamy na różyczki.
  2. Papryczkę chili nacinamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekam. Warzywa smażym na gorącym oleju przez około 3 minuty. Posypujemy curry, krótko podsmażam. Doprawiamy chili, solą i pieprzem.
  3. Zalewamy pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy bulion warzywny. Odcedzamy soczewicę, odcedzam i dodajemy do warzyw.
  4. Dusimy pod przykryciem przez około 12 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Nakładamy na talerz. Ewentualnie posypujemy kolendrą. 

Kaloryczność curry z soczewicą i kalafiorem

Kaloryczność na porcję wynosi 300 kcal.

Wartości odżywcze curry z soczewicą i kalafiorem

W porcji otrzymujemy: 15g białka, 13g tłuszczu i 28 g węglowodanów.

 Czas przygotowania: 60 minut

Poziom trudności: ¼, bardzo łatwy

 

 

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również