Kurczak curry to danie wywodzące się z Indii. Dania z kurczakiem curry znajdziemy jednak również w kuchni arabskiej, południowowschodnio azjatyckiej czy brytyjskiej, a nawet japońskiej. Uniwersalność tego dania pozwala dopasować przepisy do własnego gustu, tworząc jedno z z najpopularniejszych dań na świecie. Warto pamiętać, że curry ma dwa znaczenia. Pierwsze z nich określa sposób przyrządzania potraw polegający na przygotowaniu mięsa (kurczaka, baraniny, jagnięciny) lub sera albo tofu w sosie. Drugie odnosi się do przyprawy curry, składającej się m.in z kurkumy, która nadaje przyprawie charakterystyczny żółty kolor, imbiru, papryczki chilli, kolendry, czosnku, cynamonu oraz kminu rzymskiego (kuminu).
KURCZAK CURRY PRZEPIS
W zależności od regionu, z którego się wywodzą, przepisy na kurczaka curry mogą się różnić między sobą użytymi przyprawami i dodatkami. Podstawą jest jednak kurczak, sos zrobiony z pomidorów i cebuli z dodatkiem imbiru, czosnku, papryczek chili. Najczęściej używanymi przyprawami jest kurkuma, kumin, czyli kmin rzymski, kolendra, cynamon i kardamon, ale równie często wykorzystywana jest mieszanka tych przypraw znana jako przyprawa curry.
Przepis i sposób przygotowania kurczaka curry "Cape"
Myjemy kawałki kurczaka i osuszamy. Uda przecinamy w stawie, pierś kurczaka kroimy na 4 części. Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Pomidory myjemy i grubo kroimy.
Rozgrzewamy olej w brytfannie lub dużym garnku do duszenia. Szklimy cebule z cynamonem i kardamonem. Dodajemy pomidory.
Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Części kurczaka mocno przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut.
Obieramy czosnek i imbir, bardzo drobno siekamy. Chili przekrójmy wzdłuż, usuwamy nasiona, myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Posypujemy kuminem, curry i garam masala. Dolewamy 200 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Ostatnie 10 minut dusimy bez przykrycia.
Myjemy kolendrę, osuszamy i obrywamy listki. Mieszamy z curry. Doprawiamy solą, pieprzem i curry do smaku. Podajemy z ryżem. Jako dodatek często podaje się chutney owocowy.
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
Kurczak Curry
Składniki na 4 porcje kurczaka curry
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 pomidory
500 g filetu z kurczaka
2 łyżki stołowe oleju
1-2 łyżki curry w proszku
1 puszka (425 ml) mleczka kokosowego
250 gr młodego szpinaku
Sól
Pieprz
Przepis i sposób przygotowania kurczaka curry
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Pomidory myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Podgrzewamy olej na patelni. Smażymy mięso przez 4-5 minut, obracając, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Po około 2 minutach dodajemy curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i kontynuujemy gotowanie przez 3-4 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy około 10 minut.
Szpinak myjemy i osuszamy. Dodajemy szpinak do kurczaka i czekamy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do tak przygotowanego kurczaka curry pasuje chlebek naan.
Kaloryczność kurczaka curry
Kaloryczność na osobę kurczaka curry wynosi 370 kalorii.
Wartości odżywcze kurczaka curry
Kurczak w sosie curry dostarcza w jednej porcji 32 g białka, 24g tłuszczu i 7g węglowodanów.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK W SOSIE CURRY
Kurczak przepysznie smakuje w sosie curry. Oczywiście można kupić w sklepie gotowy sos curry, jednak najlepiej smakuje ten domowej roboty, w którym samu decydujemy czy chcemy delikatniejszy czy ostrzejszy smak. Oto najlepsze przepisy na kurczaka w sosie curry.
Pulpeciki z kurczaka w sosie curry
Składniki na 4 porcje kurczaka w sosie curry
1 bułka z poprzedniego dnia
1 cebula
3-4 łyżki orzeszków ziemnych
500g mielonego mięsa z kurczaka
1 jajko (rozmiar M)
Sól, biały pieprz
1 (ok. 200 g) marchew
300-400 g porów (porów)
250 gr ryżu basmati
1-2 łyżki olej
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżeczki curry
100 gramów śmietany
2-3 łyżeczki bulionu
/4-1/2 łyżeczki Sambala Oelk
Kolendra lub pietruszka do dekoracji
Przepis i przygotowanie kurczaka w sosie curry
Bułki namaczamy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy i drobno kroimy. 1/3 orzeszków ziemnych grubo siekamy. Mięso mielone, odciśnięte bułki, cebulę, jajko i posiekane orzeszki ziemne zgniatamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki z masy mięsnej.
Marchewki obieramy, a pora oczyszczamy. Warzywa myjemy, odsączamy i kroimy w cienkie paski. Ryż wsypujemy do około 1/2 litra wrzącej osolonej wody.
Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż wchłonie wodę. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy marchew do ryżu i gotujemy razem.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy kuleczki mięsne, często obracając, przez 6-8 minut na złoty brąz.
Wyjmujemy kuleczki. W tłuszczu z patelni krótko podsmażamy mąkę i curry, następnie zalewamy 1/2 litra wody i śmietany, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy bulion i gotujemy sos przez 3-5 minut. Dodajemy pora i gotujemy około 3 minut. Doprawiamy solą i sambal oelek. Dodajemy kuleczki mięsne i resztę orzeszków, podgrzewamy. Podajemy z ryżem z marchewką. Ewentualnie dekorujemy kolendrą.
Kaloryczność kurczaka w sosie curry
Kaloryczność na osobę kurczaka w sosie curry wynosi 730 kalorii.
Wartości odżywcze kurczaka w sosie curry
Kurczak w sosie curry dostarcza w jednej porcji 39 g białka, 34 g tłuszczu i 63 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
Kurczak w sosie curry "Bollywood"
Składniki na 4 porcje kurczaka w sosie curry "Bollywood"
Pół puszki moreli
500g kapusty szpiczastej
3 gałązki szczypiorku
500g pomidorów
2 opakowania (250 g każde) ekspresowego ryżu długoziarnistego
4 łyżki masła
500g filetu z kurczaka
Sól, pieprz, curry
1 łyżka mąki
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Grubo zmielony pieprz do posypywania
Przepis i sposób przygotowania kurczaka w sosie curry "Bollywood"
Odsączamy morele, przy tym zachowując około 150 ml soku. Morele drobno kroimy. Oczyszczamy warzywa. Kapustę kroimy w paski, dymki w krążki, a pomidory na cząstki.
Wkładamy ryż i 8-10 łyżek stołowych wody do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy 2 łyżki stołowe masła na patelni. Kurczaka smażymy na patelni przez około 10 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy kurczaka, umieszczamy na ryżu i pieczemy w gorącym piekarniku (elektryczny: 200°C, termoobieg: 180°C) przez około 15 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy 2 łyżki stołowe masła w tłuszczu pozostałym po smażeniu. Dusimy w nim kapustę, morele i dymkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy 2 łyżeczkami curry oraz mąką, podsmażamy. Dodajemy sok z moreli i mleko kokosowe. Dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Po wyjęciu mięso kroimy w plastry. Podajemy ryż z curry-warzywami oraz kurczakiem, posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Kaloryczność kurczaka w sosie curry "Bollywood"
Kaloryczność na osobę kurczaka w sosie curry wynosi 430 kalorii.
Wartości odżywcze kurczaka w sosie curry "Bollywood"
Kurczak w sosie curry "Bollywood" dostarcza w jednej porcji 14g białka, 16g tłuszczu, 53 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK CURRY Z RYŻEM
Ryż jest popularnym dodatkiem do kurczaka curry. W ten sposób je się m.in. w Indiach i w Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej stosowanymi rodzajami ryżu do kurczaka curry jest ryż basmati lub ryż jaśminowy. Zdrowszym wyborem będzie jednak ryż pełnoziarnisty lub ryż z kalafiora.
Ryż curry z kurczakiem
Składniki na 4 porcje ryżu curry z kurczakiem
1 (100g) filet z kurczaka
1 łyżeczka oleju
45g ryżu pełnoziarnistego
1 łyżeczka curry
0,1 l klarownego bulionu z kurczaka
1 pęczek szczypiorku
1 papryka czerwona (125 g)
Sól
Przepis i sposób przygotowania ryżu curry z kurczakiem
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na bok. Dusimy ryż na półprzezroczysto w tłuszczu do smażenia.
Posypujemy curry i podsmażamy. Zdeglazowujemy bulionem i wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie krążki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Dodajemy dymkę, paprykę i smażonego kurczaka do ryżu na 5 minut przed końcem gotowania. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę rosołu i ponownie całość podgrzewamy. Doprawiamy danie solą, pieprzem i curry do smaku.
Kaloryczność ryżu z kurczakiem curry
Kaloryczność na osobę ryżu z kurczakiem curry na osobę wynosi 576 kcal.
Wartości odżywcze ryżu z kurczakiem curry
Ryż z kurczakiem curry dostarcza w jednej porcji 51 g białka, 11g tłuszczu, 66g węglowodanów.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
Kurczak curry z ryżem kalafiorowym
Składniki na 4 porcje kurczaka z ryżem kalafiorowym
1 czerwona papryka
75g groszku cukrowego
100 gramów brązowych pieczarek
500g filetu z kurczaka
2 łyżki stołowe olej słonecznikowy
Sól i pieprz
1 łyżeczka curry w proszku
150 ml bulionu warzywnego
1 puszka (400 ml) kremowego mleczka kokosowego
50g solonych orzeszków ziemnych
1 kalafior (ok. 1 kg)
3 łodygi kolendry
Przepis i sposób na kurczaka curry z ryżem kalafiorowym
Paprykę kroimy na połówki, oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Groszek cukrowy myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy po przekątnej na pół. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy na nim mięso mieszając. Dodajemy paprykę, grzyby i groszek cukrowy i smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i dusimy około 5 minut. Drobno siekamy orzeszki ziemne, prażymy je na patelni bez tłuszczu na złoty kolor i wyjmujemy.
Kalafior oczyszczamy, dzielimy łodygę na duże różyczki i myjemy. Różyczki trzemy grubo na tarce i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty, następnie przekładamy na sito i układamy w misce. Kolendrę myjemy i osuszamy. Posypujemy curry kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Kaloryczność kurczaka curry z ryżem kalafiorowym
Kaloryczność na osobę kurczaka curry z ryżem kalafiorowym wynosi 470 kcal.
Wartości odżywcze kurczaka curry z ryżem kalafiorowym
Kurczak curry z ryżem kalafiorowym dostarcza w jednej porcji: 39 g białka, 29 g tłuszczu i 13 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Kurczak curry z mlekiem kokosowym wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, chociaż mleko kokosowe dodawane jest do tej potrawy również na południu Indii. Najbardziej popularne odmiany kurczaka curry z mlekiem kokosowym wywodzą się z Tajlandii. Tajskie curry charakteryzuje się, poza użyciem mleczka kokosowego, również stosowanie pasty curry zamiast przypraw. Częstym dodatkiem jest również trawa cytrynowa.
Zielone curry z kurczakiem
Składniki na 4 porcje zielonego curry z kurczakiem
20 g imbiru
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 papryczki chili
400g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju
Sól
1-2 łyżki pasty z zielonego curry
200 ml bulionu z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
Pieprz
1 pęczek szczypiorku
1 kolendra
2-3 łyżki soku z limonki
Cukier
Przepis i sposób przygotowania zielonego curry z kurczakiem
Obieramy i kroimy w drobną kostkę imbir, cebulę i czosnek. Myjemy i oczyszczamy papryczki chili, kroimy je w cienkie pierścienie. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy mięso na złoty kolor, obracając je i lekko doprawiając solą.
W szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy imbir, cebulę, czosnek i chili przez 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem
Oczyszczamy i myjemy cebulę dymkę, kroimy ją na kawałki o wielkości ok. 4 cm. Do curry dodajemy paski kurczaka i dymkę i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy. Curry doprawiamy sokiem z limonki, solą i cukrem i podajemy posypane kolendrą.
Dobrze smakuje z ryżem.
Kaloryczność zielonego curry z kurczaka
Kaloryczność na osobę zielonego curry z kurczaka wynosi 360 kcal.
Wartości odżywcze zielonego curry z kurczaka
Zielone curry z kurczaka dostarcza w jednej porcji: 25 g białka, 24g tłuszczu i 9g węglowodanów.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
Curry z kurczakiem i kokosem
Składniki na 4 porcje curry z kurczakiem i kokosem
2-3 marchewki (ok. 300 g)
1 kawałek trawy cytrynowej
1 sztuka (ok. 30 g) imbiru
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chili
600g filetu z kurczaka
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
Około 2 łyżki curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżeczki bulionu warzywnego
4 liście limonki Kaffir lub 1 limonka
Kolendra do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania curry z kurczakiem i kokosem
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Trawę cytrynową myjemy, przekrajamy w poprzek na pół i każdą część nacinamy wzdłuż. Imbir i czosnek obieramy. Imbir grubo pokroimy. Oczyszczamy chili i nacinamy wzdłuż. Usuwamy nasiona nożem.
Chili myjemy i drobno siekamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube kostki. Rozgrzewamy olej na dużej patelni z pokrywką. Mięso smażymy, obracamy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewki i krótko podsmażamy. Imbir i czosnek przeciskamy przez praskę bezpośrednio na patelnię. Dodajemy chili i wszystko smażymy, mieszając, przez 1–2 minuty.
Posypujemy curry i krótko podsmażamy aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, około 3/8 litra wody i bulion. Liście limonki myjemy i osuszamy. Alternatywnie myjemy limonkę i kroimy w plasterki. Dodajemy liście lub plasterki i trawę cytrynową do curry.
Gotujemy curry pod przykryciem na słabym do średniego ogniu przez 15–20 minut. Doprawiamy solą i curry. Dekorujemy kolendrą. Podajemy z ryżem basmati.
Kaloryczność curry z kurczakiem i kokosem
Kaloryczność na osobę curry z kurczakiem i kokosem wynosi 320 kcal.
Wartości odżywcze curry z kurczakiem i kokosem
Curry z kurczakiem i kokosem dostarcza w jednej porcji: 30 g białka, 18 g tłuszczu i 6 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: 2/4, łatwy
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM
Zupa curry z kurczakiem to pyszne danie, idealne na jesienne i zimowe popołudnia i wieczory. Wykorzystane przyprawy działają rozgrzewająco, zaś dzięki użyciu kurczaka danie jest treściwe i pożywne.
Zupa curry z kurczakiem
Składniki na 4 porcje zupy curry z kurczakiem
50g suszonych moreli
5 łyżek soku pomarańczowego
1/2-1 pęczka włoszczyzny
1 średniej wielkości cebula
1 pierś z kurczaka
20g masła lub margaryny
Około (20g) mąki
1 łyżeczka curry
5-7 łyżek śmietany
Sól, biały pieprz
2-3 łodygi pietruszki
Przepis i sposób przygotowania zupy curry z kurczakiem
Morele kroimy w cienkie paski i zalewamy sokiem. Pozwólmy im się parzyć przez około 30 minut.
Myjemy warzywa na zupę i kroimy na małe kawałki. Obieramy cebulę i kroimy na pół, następnie gotujemy z około 3/4 litra wody i przygotowanymi warzywami. Myjemy kurczaka, dodajemy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Wyjmujemy pierś z kurczaka i lekko ostudzamy. Usuwamy z mięsa skórę i kości, kroimy na małe kawałki. Odcedzamy bulion.
Podgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim mąkę i curry. Mieszając, zdeglasujmy bulionem. Dodajemy morele i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy około 5 minut i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy mięso w zupie. Umyjmy i posiekajmy natkę pietruszki. Podajemy z natką pietruszki.
Kaloryczność zupy curry z kurczakiem
Kaloryczność na osobę zupy curry z kurczakiem wynosi 310 kcal.
Wartości odżywcze zupy curry z kurczakiem
Zupa curry z kurczakiem dostarcza w jednej porcji: 22 g białka, 16g tłuszczu i 17g węglowodanów.
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
Zupa curry z kurczakiem i soczewicą
Składniki na 4 porcje zupy curry z kurczakiem i soczewicą
1 średniej wielkości cebula
400g filetu z kurczaka
2 łyżki stołowe oleju
2 łyżeczki pasty curry
150g czerwonej soczewicy
350g pora
2 łyżeczki rosołu z kurczaka
Sól
Biały pieprz
Przepis i sposób przygotowania zupy curry z kurczakiem i soczewicą
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkości kęsa. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry i chwilę smażymy. Wyjmujemy mięso.
Na tłuszczu podsmażamy cebulę i soczewicę. Zdeglasujmy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1 łyżeczkę pasty. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-18 minut.\
Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w pierścienie. Po 10 minutach gotowania dodajemy pora i mięso i dokańczamy gotowanie. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem.
Kaloryczność zupy curry z kurczakiem i soczewicą
Kaloryczność na osobę zupy curry z kurczakiem i soczewicą wynosi 300 kcal.
Wartości odżywcze zupy curry z kurczakiem i soczewicą
Zupa curry z kurczakiem i soczewicą dostarcza w jednej porcji: 34 g białka, 8g tłuszczu i 23 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK CURRY Z WARZYWAMI
Kurczak curry świetnie smakuje w towarzystwie warzyw. Najczęściej stosowana jest cebula i papryka, jednak dzięki uniwersalnemu charakterowi tego dania dobrym dodatkiem będzie również marchewka, brokuły czy groszek.
Kurczak curry z marchewką
Składniki na 4 porcje kurczaka curry z marchewką
250 gr brokułów
Sól
500g marchewki
200 gr filetu z kurczaka
1 papryczka chili
1 kawałek wielkości orzecha włoskiego (ok. 5 g) imbiru
3 łyżki olej sezamowy
2 łyżki stołowe orzeszków ziemnych
2-3 łyżeczki curry
1 łyżeczka mąki
250ml bulionu warzywnego
250 gr śmietana 30 proc.
Szczypiorek
Przepis i sposób przygotowania kurczaka curry z marchewką
Brokuły oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedzamy.
Obieramy i myjemy marchewki, kroimy je w romby. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 cm. Chilli nacinamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy. Imbir obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy imbir i chili. Dodajemy kawałki kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy. Dodajemy marchewkę i doprawiamy solą. Posypujemy curry i mąką. Podgrzewamy mieszając. Zalewamy bulionem i śmietaną.
Gotujemy mieszając około 5 minut. Szczypiorek myjemy i siekamy. Dodajemy brokuły i szczypiorek, w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ryżem.
Kaloryczność kurczaka curry z marchewką
Kaloryczność na osobę kurczaka curry z marchewką wynosi 400 kcal.
Wartości odżywcze kurczaka curry z marchewką
Kurczak curry z marchewką dostarcza w jednej porcji: 17g białka, 32g tłuszczu i 10 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
Kurczaka curry z makaronem i warzywami
Składniki na 4 porcje kurczaka curry z makaronem i warzywami
Po 1 papryce czerwonej i żółtej
1 pęczek szczypiorku
250 gr chińskiego makaronu Mie lub Chow Mein
250 gr filetu z kurczaka
4 łyżki oleju np. olej sezamowy
1 ½ łyżeczki pasty z czerwonego curry
200 gr mrożonego groszku
4 jajka (rozmiar M)
Około 4 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka sezamu
Przepis i sposób przygotowania kurczaka curry z makaronem i warzywami
Paprykę i dymkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Makaron w misce zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut.
Filet z kurczaka osuszamy, kroimy w paski i mieszamy z 1 łyżką oleju i 1 łyżeczką pasty curry. Smażymy na patelni wok lub dużej patelni na dużym ogniu przez około 3 minuty, obracając, zdejmujemy z patelni.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy paprykę i dymkę. Smażymy około 3 minuty obracając. Dodajemy mrożony groszek i smażymy około 2 minuty. Warzywa doprawiamy i zdejmujemy z patelni.
Wbijamy jajka, mieszamy z ½ łyżeczki pasty curry i solą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy mieszaninę jajek i pozostawiamy na średnim lub wysokim ogniu przez około 1 minutę. Na patelnię dodajemy makaron, warzywa i mięso. Całość wymieszajmy i podgrzejmy. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy sezamem.
Kaloryczność kurczaka curry z makaronem i warzywami
Kaloryczność na osobę kurczaka curry z makaronem i warzywami wynosi 570 kcal.
Wartości odżywcze kurczaka curry z makaronem i warzywami
Kurczak curry z marchewką dostarcza w jednej porcji: 33 g białka, 22 g tłuszczu i 55g węglowodanów.