Chlebek naan to idealny dodatek do potraw indyjskich, jednak występuje w wielu kuchniach krajów Azji. Chociaż tradycyjnie pieczony w piecu, coraz częściej można spotkać się również z naanem z patelni. Jak przygotować ten prosty dodatek w domu?
Chlebek naan, rodzaj pszennego pieczywa pieczonego w piecu, występuje w wielu azjatyckich kuchniach. Najlepiej znany jest z kuchni indyjskiej, ale naan jest również popularny w Afganistanie, Iranie, Malezji, Azji Środkowej, Indonezji, a nawet na Karaibach. Często spożywany jest z potrawami typu curry np. z kurczakiem curry.
NAAN
Naan to słowo wywodzące się z języka perskiego. Oznacza po prostu chleb. Jednak w Indiach i krajach Azji Centralnej wykorzystywany jest do określenia charakterystycznego typu pieczywa. Typowy naan składa się z mąki pszennej, drożdży oraz jogurtu. Jednak można do niego dodać różnorodne dodatki takie jak czosnek, czarnuszka, cebula czy sezam.
Z podanych składników zagniatamy ciasto (może być lekko klejące). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 8 części. Z każdej robimy kulkę. Kulki wałkujemy na placki o śr. ok. 15 cm.
Układamy placki na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 8 min w 200 st. Można też położyć je na suchej patelni z grubym dnem i piec na dużym ogniu po 2 min z każdej strony. Jeszcze ciepłe można posmarować masłem.
CHLEBEK NAAN PRZEPIS
Świeży i ciepły chlebek naan jest chrupiący, a zarazem puszysty. Doskonale smakuje z daniami mięsnymi i curry. Dzięki klasycznemu indyjskiemu przepisowi można szybko przygotować ten pyszny dodatek.
Szybki chlebek naan przepis
Składniki na 6 szybkich chlebków naan bez drożdży
250 gr mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól
125ml mleka
1 łyżka oleju słonecznikowego
75g jogurt
Mąka do posypania
Przepis i przygotowanie szybki chlebek naan bez drożdży
Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli w misce. Dodajemy mleko, olej i jogurt, i wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto.
Formujemy 6 równych kulek. Na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej rozwałkowujemy cienkie placki. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię. Placki smażymy na niej z obu stron po około 2 minuty każda.
Kaloryczność chlebka naan
Kaloryczność na osobę chlebka naan z patelni wynosi 180 kalorii.
Wartości odżywcze chlebka naan
Chlebek naan z patelni dostarcza w jednej porcji 5 g białka, 3 g tłuszczu i 33 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom trudności: ¼ bardzo łatwy
CHLEBEK NAAN Z PATELNI
Tradycyjny chlebek naan robi się w piecu, najlepiej tandoori, jednak coraz częściej można spotykać przepisy podpowiadające jak wykonać chlebek naan z patelni. Jego wykonanie może być bardziej czasochłonne, ale będzie równie pyszny jak tradycyjny naan.
Klasyczny chlebek naan z patelni
Składniki na 6 klasycznych naanów z patelni
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
½ łyżeczki soli
250 gr mąki
3 łyżki oleju
100 gramów jogurtu
Przepis i przygotowanie klasycznego naana z patelni
Nagrzejmy piekarnik do około 50 °C. Podgrzejmy mleko do temperatury pokojowej, wymieszajmy je z cukrem i suchym drożdżami, następnie pozostawmy na 25 minut. Wymieszajmy mąkę i sól. Dodajmy mleko z drożdżami, olej i jogurt. Składniki ciasta wymieszajmy za pomocą łyżki kuchennej. Następnie zagniatajmy ręcznie, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Składniki na chleb naan wymieszajmy Najpierw mieszajmy, potem zagniatajmy - aż powstanie gładkie ciasto naan.
Przykryjmy ciasto na chleb naan ściereczką kuchenną i pozostawmy w ciepłym piekarniku na około 1 godzinę, aż objętość podwoi się. Po wyrośnięciu ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej dokładnie je jeszcze raz zagniatajmy. To sprawi, że stanie się bardziej elastyczne i łatwiejsze w formowaniu. Następnie uformujmy z niego 6 kul i pozostawmy na kolejne 15 minut. Formujemy kulki z ciasta na chleb naan Zanim ciasto stanie się plackami, formujemy z niego kulki.
Każdą kulę wałkujmy za pomocą wałka cukierniczego na cienkie, owalne placki o grubości około 1/2 cm i wymiarach około 18 x 10 cm. Rozgrzejmy patelnię bez tłuszczu. Placki chleba smażmy na niej po jednym, na mocnym ogniu, po obu stronach przez 1-2 minuty, aż się zrumienią. Gdy chleb zacznie tworzyć bąble, odwróćmy go i smażmy z drugiej strony.
Kaloryczność klasycznego chlebka naan z patelni
Klasyczny chlebek naan z patelni dostarcza w jednej porcji kcal 6g białka, 7g tłuszczu i 33g węglowodanów.
Wartości odżywcze chlebka naan z patelni
Kaloryczność na osobę klasycznego chlebka naan z patelni wynosi 215 kalorii.
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom trudności: ¼ bardzo łatwy
Smażony indyjski chlebek naan z kminkiem i kolendrą oraz aioli jogurtowe
Składniki na 6 chlebków smażony naan z patelni
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
180 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 żółtko (rozmiar M)
125 ml oleju
Sól, Pieprz
2 gałązki kolendry
1 łyżka masła
½ łyżeczki kminku
Przepis i przygotowanie chlebka naan z patelni
Przygotowujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy 30 g jogurtu i stopniowo dodajemy 125 ml letniej wody wyrabiając ciasto za pomocą końcówki do miksera do ręcznego wyrabiania aż uzyskamy miękkie ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawimy na około 1 godzinę.
W międzyczasie obieramy czosnek. Przepuszczamy 1 ząbek czosnku przez praskę. Przeciśnięty czosnek i żółtka umieszczamy w wysokim naczyniu do mieszania i mieszamy za pomocą trzepaczki ręcznej. Olej dodajemy kropelkami, stale mieszając. Mieszamy 150 g jogurtu. Doprawimy solą i pieprzem. Kroimy 2 ząbki czosnku w plasterki. Myjemy kolendrę i osuszmy.
Ciasto podzielimy na 6 równych części i formujemy kule. Każdą kulę rozwałkujemy na owalne kawałki (ok. 14 x 8 cm) na oprószonej mąką powierzchni roboczej. Delikatnie smarujemy wierzch masłem, opcjonalnie wciskamy do ciasta kolendrę, kminek lub czosnek.
Rozgrzewamy dużą patelnię i wkładamy porcjami placki naan. Placki pieczemy około 1 minuty z każdej strony. (Pieczemy aż ciasto lekko napęcznieje i pokryje się brązowymi plamami!) Wyjmujemy. Podajemy najlepiej ciepłe z jogurtowym aioli.
Kaloryczność chlebka naan z patelni
Chlebek naan z patelni dostarcza w jednej porcji 6 g białka, 25 g tłuszczu i 31 g węglowodanów.
Wartości odżywcze chlebka naan z patelni
Kaloryczność na osobę chlebka naan z patelni wynosi 370 kalorii.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu twojstyl.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.