Kuchnia

Chlebek naan. Prosty i pyszny dodatek do curry i nie tylko. Jak go przygotować?

Chlebek naan. Prosty i pyszny dodatek do curry i nie tylko. Jak go przygotować?
Fot. 123rf.com

Chlebek naan to idealny dodatek do potraw indyjskich, jednak występuje w wielu kuchniach krajów Azji. Chociaż tradycyjnie pieczony w piecu, coraz częściej można spotkać się również z naanem z patelni. Jak przygotować ten prosty dodatek w domu?

Chlebek naan, rodzaj pszennego pieczywa pieczonego w piecu, występuje w wielu azjatyckich kuchniach. Najlepiej znany jest z kuchni indyjskiej, ale naan jest również popularny w Afganistanie, Iranie, Malezji, Azji Środkowej, Indonezji, a nawet na Karaibach. Często spożywany jest z potrawami typu curry np. z kurczakiem curry.

NAAN

Naan to słowo wywodzące się z języka perskiego. Oznacza po prostu chleb. Jednak w Indiach i krajach Azji Centralnej wykorzystywany jest do określenia charakterystycznego typu pieczywa. Typowy naan składa się z mąki pszennej, drożdży oraz jogurtu. Jednak można do niego dodać różnorodne dodatki takie jak czosnek, czarnuszka, cebula czy sezam.

Indyjski naan

Składniki na indyjski naan

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka suchych drożdży
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
chlebek naan
Chlebek naan
123RF

Przepis i przygotowanie indyjskiego naana

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (może być lekko klejące). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 8 części. Z każdej robimy kulkę. Kulki wałkujemy na placki o śr. ok. 15 cm.
  3. Układamy placki na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 8 min w 200 st. Można też położyć je na suchej patelni z grubym dnem i piec na dużym ogniu po 2 min z każdej strony. Jeszcze ciepłe można posmarować masłem.

CHLEBEK NAAN PRZEPIS

Świeży i ciepły chlebek naan jest chrupiący, a zarazem puszysty. Doskonale smakuje z daniami mięsnymi i curry. Dzięki klasycznemu indyjskiemu przepisowi można szybko przygotować ten pyszny dodatek.

Szybki chlebek naan przepis

Składniki na 6 szybkich chlebków naan bez drożdży

  • 250 gr mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  Sól
  • 125ml mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  •  75g jogurt
  •  Mąka do posypania
chlebek naan
Chlebek naan
123RF

Przepis i przygotowanie szybki chlebek naan bez drożdży

  1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli w misce. Dodajemy mleko, olej i jogurt, i wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Formujemy 6 równych kulek. Na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej rozwałkowujemy cienkie placki. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię. Placki smażymy na niej z obu stron po około 2 minuty każda.

Kaloryczność chlebka naan

Kaloryczność na osobę chlebka naan z patelni wynosi 180 kalorii.

Wartości odżywcze chlebka naan

Chlebek naan z patelni dostarcza w jednej porcji 5 g białka, 3 g tłuszczu i 33 g węglowodanów.

Czas przygotowania: 25 min.

Poziom trudności: ¼ bardzo łatwy

CHLEBEK NAAN Z PATELNI

Tradycyjny chlebek naan robi się w piecu, najlepiej tandoori, jednak coraz częściej można spotykać przepisy podpowiadające jak wykonać chlebek naan z patelni. Jego wykonanie może być bardziej czasochłonne, ale będzie równie pyszny jak tradycyjny naan.

Klasyczny chlebek naan z patelni

Składniki na 6 klasycznych naanów z patelni

100 ml mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka suchych drożdży

 ½ łyżeczki soli

 250 gr mąki

 3 łyżki oleju

 100 gramów jogurtu

chlebek naan
Chlebek naan z patelni
123RF

Przepis i przygotowanie klasycznego naana z patelni

  1. Nagrzejmy piekarnik do około 50 °C. Podgrzejmy mleko do temperatury pokojowej, wymieszajmy je z cukrem i suchym drożdżami, następnie pozostawmy na 25 minut. Wymieszajmy mąkę i sól. Dodajmy mleko z drożdżami, olej i jogurt. Składniki ciasta wymieszajmy za pomocą łyżki kuchennej. Następnie zagniatajmy ręcznie, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Składniki na chleb naan wymieszajmy Najpierw mieszajmy, potem zagniatajmy - aż powstanie gładkie ciasto naan.
  2. Przykryjmy ciasto na chleb naan ściereczką kuchenną i pozostawmy w ciepłym piekarniku na około 1 godzinę, aż objętość podwoi się. Po wyrośnięciu ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej dokładnie je jeszcze raz zagniatajmy. To sprawi, że stanie się bardziej elastyczne i łatwiejsze w formowaniu. Następnie uformujmy z niego 6 kul i pozostawmy na kolejne 15 minut. Formujemy kulki z ciasta na chleb naan Zanim ciasto stanie się plackami, formujemy z niego kulki.
  3. Każdą kulę wałkujmy za pomocą wałka cukierniczego na cienkie, owalne placki o grubości około 1/2 cm i wymiarach około 18 x 10 cm. Rozgrzejmy patelnię bez tłuszczu. Placki chleba smażmy na niej po jednym, na mocnym ogniu, po obu stronach przez 1-2 minuty, aż się zrumienią. Gdy chleb zacznie tworzyć bąble, odwróćmy go i smażmy z drugiej strony.

Kaloryczność klasycznego chlebka naan z patelni

Klasyczny chlebek naan z patelni dostarcza w jednej porcji kcal 6g białka, 7g tłuszczu i 33g węglowodanów.

Wartości odżywcze chlebka naan z patelni

Kaloryczność na osobę klasycznego chlebka naan z patelni wynosi 215 kalorii.

Czas przygotowania: 30 min.

Poziom trudności: ¼ bardzo łatwy

Smażony indyjski chlebek naan z kminkiem i kolendrą oraz aioli jogurtowe

Składniki na 6 chlebków smażony naan z patelni

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółtko (rozmiar M)
  • 125 ml oleju
  • Sól, Pieprz
  • 2 gałązki kolendry
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki kminku
chlebek naan
Chlebek naan
123RF

Przepis i przygotowanie chlebka naan z patelni

  1. Przygotowujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy 30 g jogurtu i stopniowo dodajemy 125 ml letniej wody wyrabiając ciasto za pomocą końcówki do miksera do ręcznego wyrabiania aż uzyskamy miękkie ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawimy na około 1 godzinę.
  2. W międzyczasie obieramy czosnek. Przepuszczamy 1 ząbek czosnku przez praskę. Przeciśnięty czosnek i żółtka umieszczamy w wysokim naczyniu do mieszania i mieszamy za pomocą trzepaczki ręcznej. Olej dodajemy kropelkami, stale mieszając. Mieszamy 150 g jogurtu. Doprawimy solą i pieprzem. Kroimy 2 ząbki czosnku w plasterki. Myjemy kolendrę i osuszmy.
  3. Ciasto podzielimy na 6 równych części i formujemy kule. Każdą kulę rozwałkujemy na owalne kawałki (ok. 14 x 8 cm) na oprószonej mąką powierzchni roboczej. Delikatnie smarujemy wierzch masłem, opcjonalnie wciskamy do ciasta kolendrę, kminek lub czosnek.
  4. Rozgrzewamy dużą patelnię i wkładamy porcjami placki naan. Placki pieczemy około 1 minuty z każdej strony. (Pieczemy aż ciasto lekko napęcznieje i pokryje się brązowymi plamami!) Wyjmujemy. Podajemy najlepiej ciepłe z jogurtowym aioli.

Kaloryczność chlebka naan z patelni

Chlebek naan z patelni dostarcza w jednej porcji 6 g białka, 25 g tłuszczu i 31 g węglowodanów.

Wartości odżywcze chlebka naan z patelni

Kaloryczność na osobę chlebka naan z patelni wynosi 370 kalorii.

Czas przygotowania: 35 min.

Poziom trudności: ¼ bardzo łatwy

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również