Podobno na tej diecie nie trzeba drastycznie ograniczać jedzenia i rezygnować z ulubionych produktów. Na czym więc polega dieta sirtuinowa?
Wyświetl ten post na Instagramie.
Metamorfoza Adele, którą zachwycił się świat, była jedną z bardziej spektakularnych zmian wyglądu wśród artystów i celebrytów w ciągu ostatnich lat. Sławna brytyjska piosenkarka, znana m.in. z przeboju „Rolling in the Deep”, zrzuciła wielet kilogramów i dzisiaj nie przypomina mocno zaokrąglonej Adele z początków jej muzycznej kariery. Artystce w osiągnięciu szczupłej sylwetki pomogła dieta SIRT.
Nowa dieta cud?
W przeciwieństwie do drakońskich diet, często lansowanych przez gwiazdy, dieta sirtuinowa nie polega na drastycznym ograniczeniu kalorii czy ilości jedzenia. Nie trzeba też wykluczać z jadłospisu wielu lubianych produktów ani skazywać się na monotonne menu. Jej podstawą są warzywa, owoce, zioła i przyprawy, które zawierają lub aktywują w organizmie sirtuiny, czyli enzymy określane mianem eliksiru młodości. Według naukowców, sirtuiny rzeczywiście mogą mieć związek ze spowalnianiem procesów starzeniowych, a także wpływają na procesy naprawcze DNA. Umiejętnie stosowana i właściwie urozmaicona dieta SIRT może okazać się wyjątkowo zdrowa, ponieważ nie powoduje skutków ubocznych ani efektu jo-jo.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Lista produktów zawierających sirtuiny lub wpływających na wzrost ich poziomu w organizmie jest na szczęście długa. Są na niej m.in.: truskawki, maliny, cebula, cytrusy, gorzka czekolada, orzeszki ziemne i piniowe, ananasy, jabłka, winogrona, a nawet wino i wiele przypraw. Ważnym elementem diety SIRT jest zielony koktajl z jarmużu, rukoli, pietruszki, selera naciowego, zielonego jabłka czy innych produktów z grupy sirtfood. Można dodać do niego zioła (np. lubczyk), sok z cytryny lub herbatę matcha. Dieta podzielona jest na trzy etapy. Pierwszy i drugi polegają na ograniczeniu liczby kalorii do 1000–1500 dziennie i razem trwają trzy tygodnie. Trzeci etap nie wymaga liczenia kalorii ani nie ma ograniczeń czasowych i polega na spożywaniu jak największej ilości produktów sirtuinowych, czyli np. można dodawać je do normalnych posiłków.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Dieta sirtuinowa została opracowana stosunkowo niedawno – popularyzująca ją książka „Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania” Glena Mattena (farmaceuta i dietetyk) i Aidana Gogginsa (dietetyk medyczny) wyszła w 2017 roku. Nie istnieją więc jeszcze badania naukowe, które w stu procentach potwierdzałyby jej skuteczność. Jednak według już uzyskanych wyników badań, ten model żywienia nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ponieważ dostarcza zgodną z dziennym zapotrzebowaniem liczbę kalorii, a także duże ilości minerałów, witamin, błonnika i polifenoli. Wiadomo też, że żywność sirtuinowa aktywuje spalanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie pozwala uniknąć redukcji tkanki mięśniowej.