Rozdwojone, przesuszone końcówki włosów nie wyglądają estetycznie. To zmora wielu kobiet, które nie są w stanie nad nimi zapanować. Co może być tego przyczyną? I w jaki sposób przywrócić włosom ładny wygląd?
Co sprawia, że końce włosów wysuszają się i rozdwajają? Powodów jest kilka, m.in. częste rozjaśnianie, zbyt rzadkie podcinanie, niewłaściwa pielęgnacja, suszenie zbyt ciepłym powietrzem suszarki, używanie prostownicy, a nawet nieprawidłowa dieta.
Podstawowa sprawa to podcinanie. Fryzjerzy twierdzą, że powinno się podcinać włosy co mniej więcej dwa miesiące (nawet jeśli je zapuszczasz – włosy rosną około 1 cm w ciągu miesiąca, więc jeśli co dwa miesiące obetniesz je o jeden centymetr, to i tak będą stawały się coraz dłuższe). W ten sposób regularnie pozbywasz się końcówek i włosy cały czas ładnie wyglądają. Dobrze też ograniczyć zabiegi, podczas których włosy narażone są na działanie wysokiej temperatury. Zrezygnuj z używania prostownicy, a jeśli suszysz włosy, to trzymaj suszarkę w odległości co najmniej 30 cm od głowy lub używaj chłodnego strumienia powietrza.
Oprócz dobrych szamponów i odżywek, które stosujesz do mycia głowy, możesz wspomóc się domowymi sposobami na wzmocnienie i odżywienie włosów. Olejek rycynowy to ulubiony specyfik naszych babć, który potrafi zdziałać cuda. Nakładaj go na końce włosów po każdym myciu, by przywrócić im nawilżenie i gładkość. Z kolei maska z jajek to prawdziwa bomba witaminowa. Zmieszaj żółtka z odrobiną oliwy z oliwek i łyżką miodu, nałóż na wilgotne włosy i po kilkunastu minutach spłucz, a głowę umyj szamponem i nałóż odżywkę. Regularnie stosowana maska z jajek sprawi, że końcówki staną się gładsze, bardziej nawilżone i nie będą się rozdwajać.
Stan włosów zależy również od tego, co jesz. Zadbaj o to, by w twojej diecie znalazło się dużo witaminy A (marchew, jarmuż, szpinak, jajka, pomidory, brokuły), witaminy E (migdały, orzechy, pomidory, morele, szpinak) oraz witamin z grupy B (kasza gryczana, mięso i wędliny, rośliny strączkowe, ziemniaki, orzechy, nasiona słonecznika), a także cennych minerałów: miedź (orzechy, gorzka czekolada, pomidory, banany, śliwki, grzyby, ser żółty), cynk (kasze, orzechy, małże, ostrygi, zielony groszek, jajka) oraz żelazo (chude czerwone mięso, rośliny strączkowe, orzechy, botwinka, buraki, brokuły, żółtka jaj). Te składniki sprawią, że włosy będą zdrowe i dobrze odżywione i dzięki temu będą pięknie wyglądać.