Świat Wiedzy

Jak zdrowo łączyć produkty? 15 połączeń, które dodadzą Ci energii i uchronią przed chorobami

Jak zdrowo łączyć produkty? 15 połączeń, które dodadzą Ci energii i uchronią przed chorobami
Połączenie jarmużu i włoskich orzechów chroni oczy.
Fot. 123rf.com

Jak łączyć potrawy, aby w pełni wykorzystać tkwiące w nich moce? Niektóre połączenia stosujemy intuicyjnie jak oliwę i warzywa, inne mogą w pierwszym momencie budzić zdziwienie jak śledź i jogurt. Poznajcie 15 najzdrowszych par. 

Poza aktywnością fizyczną sposób odżywiania się stanowi naj­istotniejszy fundament dobrej kondycji. Dietetyka od dawna już analizuje właściwości większości spożywanych przez nas substancji na poziomie molekularnym, ale ich wzajemne oddziaływanie na siebie to dość nowe pole badań. Jedno z najbardziej znanych odkryć to interakcje zachodzące po­między grejpfrutami a lekarstwami. Naukowcy zidentyfikowali dotąd co najmniej 85 leków, które wykazują działania nie­pożądane albo działają słabiej, gdy zażywa się je w połączeniu z tymi owocami lub ich sokiem. Mniej uwagi poświęcano do tej pory licznym pozytywnym duetom kulinarnym: tymczasem nie tylko poprawiają one kondycję organizmu, ale i wykazują ciekawe współzależności. To, jak komponujemy posiłki, może zatem wpływać na wykorzystanie przez ciało cennych składników pokarmowych, a w konsekwencji również na nasze zdrowie.

Makaron gryczany & brokuły. Chronią skórę przed szkodliwym oddziaływaniem słońca

 

Nasiona gryki wykorzystywane są do produkcji mąki i makaronu. W ich skład wchodzi rutyna, będącą związkiem flawonowym, który poza tym występuje również w skórce jabłek, figach, owocach aronii, liściach mięty czy zielonej herbacie. Witaminę C zawiera z kolei wiele zielonych rodzajów warzyw i owoców, w tym brokuły oraz natka pietruszki, ale też owoce cytrusowe i jagodowe. Polskie badania laboratoryjne z 2019 roku pokazały, że kombinacja działania antyoksydacyjnego i antyzapalnego rutyny oraz witaminy C może chronić komórki skóry przed szkodami powodowanymi przez promieniowanie UV. Smaczny i zdrowy posiłek da się przyrządzić np. z japońskiego makaronu soba oraz blanszowanych brokułów bogatych w ­witaminę C. 

 

Kurczak & grejpfrut. Dodają energii

 

Grejpfrut po raz pierwszy został opisany w 1750 roku jako skrzyżowanie pomarańczy i pomelo. Owoc ten jest zdrowy nie tylko z powodu wysokiej zawartości witaminy C, ale także obecnych w nim związków polifenolowych oraz korzystnego działania na układ trawienny. Drób, wołowina, wieprzowina oraz ryby stanowią główne źródło koenzymu Q10 (CoQ10). Odgrywa on ważną rolę w procesie wytwarzania energii, wspomaga procesy przemiany materii, a poza tym jest przeciw­utleniaczem. Osobom z nadciśnieniem substancja ta może pomóc uregulować funkcje układu krążenia. Japońskie badania już ponad 10 lat temu wykazały, że picie soku grejp­frutowego (lub spożywanie tego owocu) może spowodować, iż do komórek naszego organizmu wchłonie się nawet o 50% więcej CoQ10. Pieczony kurczak podany z sałatką z grejpfruta i sałat czy szpinaku to pyszny, korzystny dla ­zdrowia posiłek. Ale uwaga! Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki, np. statyny (regulujące poziom cholesterolu). W przypadku niektórych farmaceutyków zaleca się unikać grejpfrutów, a przynajmniej utrzymywać odpowiedni odstęp czasu (do czterech godzin) między zażyciem medykamentu a spożyciem tego owocu lub wypiciem wyciskanego z niego soku. Aby mieć pewność, czy sobie nie szkodzimy, warto dobór składników posiłków skonsultować z dietetykiem albo lekarzem.

Makaron & ocet. Pomagają ­zapobiegać cukrzycy typu 2

 

Przygotowując sałatkę makaronową, warto dodać do niej winegret (to sos składający się głównie z octu winnego i oliwy). Kwasy organiczne (w tym octowy) zmniejszają indeks glikemiczny potrawy i tym samym zapobiegają wahaniom zawartości cukru we krwi po posiłku. Nagły wzrost jego poziomu następuje po spożyciu produktów bogatych w węglowodany, takich jak makaron, ryż czy pieczywo – i zwykle jest niekorzystny. Wyrzut insuliny powoduje wówczas równie szybkie obniżenie poziomu cukru, a takie zmiany sprzyjają napadom głodu. Powolny wzrost zawartości glukozy we krwi sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej, a jednocześnie pomaga zredukować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Wyniki testów prowadzonych w 2015 roku przez Instytutu Badań nad Sercem i Płucami im. Maxa Plancka w Bad Neuheim pokazały, iż kwas octowy aktywuje receptory hamujące wyrzut insuliny. Podobny efekt można uzyskać, stosując ocet jabłkowy oraz uwzględniając w posiłku kiszonki (zawierające kwasy organiczne powstałe wskutek fermentacji).

 

Ciecierzyca & czosnek chronią przed prze­ziębieniami

 

Ciecierzyca zawiera dużo antyoksydantów (np. związków flawonowych oraz kwasów fenolowych). Substancje te „wychwytują” m.in. wolne rodniki, hamując proces starzenia się komórek. Ciecierzyca w połączeniu z czosnkiem nie tylko smakuje lepiej, ale jest także zdrowsza! Według wyników badań opublikowanych w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry” związki siarki obecne w czosnku, cebuli czy porze mogą pomóc zwiększyć przyswajalność żelaza i cynku, które występują w zbożach oraz warzywach strączkowych, takich jak ciecierzyca. Żelazo jest ważne, ponieważ odpowiada za transport tlenu we krwi. Jego nie­dobór może m.in. wywoływać senność, powodować spadki energii oraz pogorszenie wydolności fizycznej. Cynk z kolei, jak wynika z analiz, pomaga w walce z przeziębieniami. Tak więc dodatek czosnku do hummusu lub cebuli do curry z ciecierzycy to pomysł nie tylko smaczny, ale i korzystny dla zdrowia.

Zielona fasolka & pomidory. Zwiększają przyswajanie żelaza

 

Żelazo potrzebne jest do wytwarzania hemoglobiny, która transportuje tlen do mięśni i mózgu. Niski poziom żelaza może skutkować m.in. przyspieszonym biciem serca oraz zawrotami głowy. Żelazo występuje w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego w postaci tzw. żelaza hemowego, natomiast w produktach roślinnych, takich jak zielona fasolka oraz warzywa liściaste, w formie żelaza niehemowego. Z wykorzystaniem tego ostatniego nasz organizm radzi sobie znacznie gorzej. Ale i na to jest sposób! Wystarczy łączyć bogate w żelazo rośliny z witaminą C, występującą np. w pomidorach, owocach cytrusowych, papryce i owocach jagodowych. Jak pokazały szwajcarskie badania, których wyniki opublikowano w czaso­piśmie „American Journal of Clinical Medicine”, dodanie witaminy C do posiłku zawierającego żelazo niehemowe sprawia, iż organizm może przyswoić go prawie trzykrotnie więcej. Ta informacja jest szczególnie ważna dla wegetarian.

Śledź & jogurt. Wzmacniają kości

 

Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę śledziową, zamiast używać majonezu czy śmietany, połącz tę bogatą w witaminę D rybę z jogurtem naturalnym. Nie tylko dlatego, że majonez i śmietana są tłuste. Chodzi o wapń, którego jogurt jest doskonałym źródłem. Witamina D jest ważna dla zdrowia naszych kości, ponieważ poprawia wchłanianie wapnia z jelit. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda w Stanach Zjednoczonych nasz organizm, gdy nie ma do dyspozycji wystarczającej ilości witaminy D, potrafi przyswoić maksymalnie 15% zawartego w pożywieniu wapnia. Jeśli natomiast nasze zapasy tej witaminy kształtują się na normalnym poziomie, współczynnik ten rośnie do 40%. Podaż witaminy D można zwiększyć, jedząc tłuste ryby, takie jak śledź, łosoś i makrela, ale także przyjmując suplementy diety. Ponadto organizm wytwarza witaminę D w sposób naturalny, gdy wystawia się skórę na działanie słońca.

 

Brokuły & rzodkiewki. Mogą chronić przed rakiem

 

Zmieszanie z brokułami kilku plasterków rzodkwi nie tylko sprawi, że staną się one ostrzejsze w smaku, ale także zwiększy ich działanie anty­oksydacyjne. Chińskie badania z 2018 roku, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „The Food Science and Biotechnology”, pokazały, iż dodanie kiełków rzodkwi, rukoli lub rzepaku do brokułów może pobudzić wytwarzanie się sulforafanu. Testy wskazują, iż posiada on silne działanie antyoksydacyjne i zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

 

Jarmuż & orzechy włoskie. Chronią oczy

 

Jarmuż, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, zawiera dużo luteiny oraz zeaksantyny. Oba anty­oksydanty mogą chronić przed zaćmą oraz degeneracją plamki żółtej w oku – głównymi przyczynami upośledzenia wzroku. Substancje te odkładają się bowiem w tym narządzie, gdzie redukują szkody powstałe wskutek oddziaływania światła słonecznego. Wchłanianie ich przez organizm możesz wspierać, jedząc warzywa o ciemnozielonych liściach w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, np. orzechami, awokado oraz oliwą z oliwek. Posypanie jarmużu orzechami włoskimi podnosi więc zarówno walory smakowe, jak i zdrowotne potrawy. Tłuszcz w nich zawarty wyróżnia się wysokim udziałem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które są dla ciała nie tylko niezbędne, ale i przynoszą wiele korzyści – m.in. mogą chronić przed utratą wzroku.

Kefir & migdały. Wspomagają mikroflorę jelitową

 

Wyniki brytyjskich testów z 2016 roku opublikowane w czasopiśmie „Nutrition Research” pokazały, że spożycie migdałów ze skórką pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom, pomagając namnażać się w jelicie zdrowym bakteriom – probiotykom. Te korzystne mikroby występują w produktach sfermentowanych, takich jak jogurt, kiszona kapusta, miso, kefir oraz kimchi. Prebiotyki (obecne nie tylko w migdałach, ale i w płatkach owsianych, cebuli, cykorii czy szparagach) to składniki nieulegające trawieniu, które pobudzają wzrost i aktywność „dobrych” bakterii. Ważne jest, aby je wspierać, ponieważ wzmacniają one układ odpornościowy. Smacznym śniadaniem korzystnym dla mikroflory jelitowej jest np. migdałowe musli z kefirem. Tradycyjnie Kefir mleczny sporządza się, wykorzystując tzw. ziarna kefirowe. Składają się one z bakterii, drożdży i białek. W celu jego przygotowania zalewa się ziarna kefirowe mlekiem i pozostawia na co najmniej kilka godzin w odpowiednio ciepłym miejscu. W warunkach przemysłowych robienie kefiru umożliwiają tzw. cieplarki, które utrzymują optymalną temperaturę dla rozmnażania mikroorganizmów. 

 

Buraki ćwikłowe & jajka. Wspierają mózg i układ krążenia

 

Białka, mówiąc w uproszczeniu, są podstawowym budulcem wszelkich form życia. Jajka zawierają bardzo dużo dobrej jakości białek (13 g na 100 g), ale obecne są w nich również witaminy z grupy B oraz wartościowe mikroelementy. A na obiad buraczki i jajka sadzone? W żółtku znajduje się spora ilość choliny (podobnie jak w wątrobie drobiowej albo cielęcej). Z kolei buraki ćwikłowe, szpinak oraz niektóre produkty zbożowe zawierają betainę. Opublikowane w specjalistycznym czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition” wyniki badań z 2010 roku wskazują, iż kombinacja choliny oraz betainy sprzyja niskiemu poziomowi homocysteiny – wytwarzanego w organizmie aminokwasu. Jego podwyższone wartości łączy się z osłabieniem funkcji kognitywnych, jak również ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi.

Zielona herbata & sok z cytryny. Wzmacniają układ ­odpornościowy i serce

 

Zielona herbata (np. matcha) słynie z właściwości prozdrowotnych, w tym stymulującego oddziaływania na układ odpornościowy. Ponadto zawarte w niej katechiny są skutecznymi antyoksydantami, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Purdue w Stanach Zjednoczonych pokazują, jak wzmocnić korzystne działanie herbaty. Okazuje się bowiem, iż wystarczy dodatek soku z cytryny, limonki lub grejpfruta, aby zahamować degradację katechin. Dzięki temu większa ilość tych cennych poli­fenoli może być wchłonięta z przewodu pokarmowego. Nie za gorąca Aby napar z zielonej herbaty zachował maksimum drogocennych składników, należy do jego przyrządzania używać wody o temperaturze od 70 do 80°C. Czas zaparzania powinien wynosić 3–5 minut.

Ryba & wino. Wspierają działanie kwasów omega-3

 

Włoscy naukowcy odkryli, że wyniki badań osób dorosłych wypijających dziennie lampkę czerwonego wina wskazują na większą zawartość w ich krwi kwasów omega-3. Te znajdziemy np. w takich rybach jak pstrąg, łosoś, śledź i sardynka. Opracowanie powstało na podstawie testów przeprowadzonych w 2008 roku na 1604 mieszkańcach Belgii, Włoch oraz Anglii w wieku od 25 do 65 lat. Według naukowców zawarte w winie polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne, odpowiadają za lepszą przyswajalność kwasów omega-3. Jak wiadomo, te ostatnie zmniejszają ryzyko chorób serca.

Warzywa & oliwa z oliwek. Zwiększają dostępność anty­oksydantów

 

 Jeśli lubisz podsmażane warzywa, do ich przyrządzenia zdecydowanie lepiej zamiast masła wybierać oliwę z oliwek. Opublikowane w czasopiśmie „Molecules” wyniki badań przeprowadzonych w 2019 roku na Uniwersytecie w Barcelonie pokazały, że podczas duszenia cebuli, czosnku oraz pomidorów oliwa z oliwek zwiększa biodostępność substancji zawartych w tych warzywach. Podgrzewanie takiej kombinacji składników, w kuchni śródziemnomorskiej znanej jako sofrito, sprawia, iż z warzyw do układu krwio­nośnego przedostaje się więcej anty­oksydantów: karotenoidów i polifenoli.

Brązowy ryż & soczewica. Poprawiają dostępność białek

 

Białka roślinne często są „dyskryminowane” jako zawierające za mało niezbędnych aminokwasów w porównaniu z większością białek pochodzenia zwierzęcego. Ale to stwierdzenie przestaje być prawdziwe, jeśli łączymy ze sobą różne artykuły roślinne. Wtedy zawarte w nich aminokwasy uzupełniają się, dając nam ich komplet potrzebny do syntezy własnych białek. Niektóre kombinacje są przy tym szczególnie korzystne, np. ryż i soczewica. Z tej pary da się wyczarować choćby klasyczną indyjską potrawkę z soczewicy i warzyw podaną z ryżem czy zupę pomidorową z soczewicą i ryżem. Podobny efekt można uzyskać, łącząc większość nasion strączkowych z produktami zbożowymi.

Tofu & jalapeños. Redukują stany zapalne i wspomagają trawienie

 

Badania laboratoryjne przeprowadzone w 2009 roku w Korei Południowej wskazują, iż połączenie genisteiny i kapsaicyny pomaga redukować stany zapalne. Tymczasem jeśli są one przewlekłe, stanowią czynnik ryzyka w przypadku chorób serca oraz raka. Genisteina jest izoflawonem o właściwościach anty­oksydacyjnych, który występuje w edamame (strąkach młodej, zielonej soi) oraz tofu. Kapsaicyna to z kolei antyoksydant nadający ostry smak papryczkom chili oraz jalapeño. W 2019 roku naukowcy z Centralnego Instytutu Techno­logii Żywności w Indiach odkryli, że kombinacja obu tych substancji wspiera też meta­bolizm tłuszczów. Warto więc od czasu do czasu przyrządzić na obiad ostre danie z tofu.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również