Kurczak tikka masala to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych w indyjskich restauracjach. Jednak pochodzenie przepisu na kurczaka tikka masala kryje w sobie niespodziankę. Skąd naprawdę pochodzi kurczak tikka masala i jak go przyrządzić?
Kurczaka tikka masala możemy znaleźć w menu większości restauracji indyjskich. Jednak jego pochodzenie nie jest do końca znane. Chociaż marynowane kawałki kurczaka (a to jest dosłowne znaczenie chicken tikka) są często wykorzystywane w kuchni indyjskiej, uważa się że kurczak tikka masala powstał w szkockim Glasgow. Przepis miał być wzorowany na butter chicken, popularnym daniu kuchni północnych Indii, a następnie przekształcony przez szefów kuchni wywodzących się z Bangladeszu. Autorstwo tego przepisu przypisuje się właścicielowi restauracji z Galsgow, Ahmedowi Aslamowi, chociaż podobne danie istniało już wcześniej. Związana z nim anegdotka mówi, że kurczak po indyjsku wydawał się Brytyjczykom za suchy, więc kucharz dodał do niego zupę pomidorową z puszki i w ten sposób powstał kurczak tikka masala. Bez względu na to kto wymyślił kurczaka tikka masala, danie wpisało się w kuchnię brytyjską, zaś brytyjski minister spraw zagranicznych Robin Cook wskazał danie jako pozytywny przykład brytyjskiego mulitkulturalizmu.
KURCZAK TIKKA MASALA PRZEPIS
Jak w przypadku większości dań, istnieje wiele przepisów na kurczaka tikka masala. Podstawowy przepis zakłada jednak użycie kawałków kurczaka, marynowanych w przyprawach i jogurcie. Następnie kurczak jest pieczony i serwowany w sosie z sosu pomidorowego, śmietany, mleczka kokosowego i przypraw masala.
Sposób przygotowania i przepis na kurczaka tikka masala
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy go z jogurtem. Dosypujemy kumin, kolendrę i chili. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na porcje. Polewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Cebulę obieramy i siekamy. Kurczaka wyjmujemy z marynaty. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, smażymy je 5 minut. Zdejmujemy. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka szklimy cebulę. Dokładamy koncentrat. Zasmażamy. Dodajemy pomidory i pozostałą marynatę. Zagotowujemy i miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowanego sosu wkładamy kurczaka. Dusimy 15 minut. Posypujemy, np. posiekanym szczypiorkiem.
Kaloryczność kurczaka tikka masala
Kaloryczność na osobę kurczaka tikka masala wynosi 370 kcal.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK TIKKA MASALA ORYGINALNY PRZEPIS
Istnieje ponad 40 przepisów na kurczaka tikka masalę, różniących się pod względem każdego składnika, oprócz kurczaka. Dlatego trudno mówić o oryginalnym przepisie na kurczaka tikka masala. Dlatego przedstawiamy oryginalny przepis cenionej dziennikarki kulinarnej i specjalistki od ayurwedy CHristiny Richon.
Kurczak Tikka Masala oryginalny przepis Christiny Richon
Składniki na 4 porcje kurczaka tikka masala Christiny Richon
1 łyżka suszonej kolendy
1 łyżka nasion kminku
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
5 ziarna kardamonu
2 laski cynamonu
6 goździki
500g filetu z kurczaka
ok. 2 cm świeży imbir
1 organiczna cytryna
1 czerwona papryczka chili
250 gr jogurtu
2 łyżeczki do herbaty kurkumy
50g płatków migdałowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe klarowanego masła
2 łyżeczki do herbaty cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka (425 ml) pomidorów
350g śmietany
2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
250 gr ryżu basmati
Sól
1 łyżka masła
3-4 łodygi kolendra
Sposób przygotowania i przepis na kurczaka tikka masala Christiny Richon
Najpierw robimy domową mieszankę garam masala. Kolendrę, kmin rzymski, ziarna pieprzu, kardamon, cynamon i goździki podsmażamy przez około 3 minuty na patelni, mieszając, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Przyprawy zdejmujemy z patelni, pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie drobno mielimy w blenderze lub młynku. 1 łyżkę tej mieszanki przypraw zostawiamy na bok, resztę przelewamy do słoika z zakrętką i przechowujemy w innym miejscu.
Mięso płuczemy na zimno, osuszamy i kroimy na cienkie plastry o grubości około 0,5 cm. Imbir obieramy i drobno siekamy. Cytrynę dokładnie myjemy na gorąco, osuszamy i drobno skórkę obieramy. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy sok z jednej połowy. Pozostałą część wykorzystujemy w inny sposób. Papryczkę czili oczyszczamy, kroimy wzdłuż, myjemy i usuwamy nasiona. Papryczkę kroimy na drobne kawałki. Mięso mieszamy z imbirem, papryczką, jogurtem, kurkumą, 1 łyżką Garam Masala, sokiem i skórką z cytryny, a następnie przykrywamy i chłodzimy przez 3–4 godziny (najlepiej przez noc).
Migdały podgrzewamy bez dodatku tłuszczu na suchej patelni, mieszając, aż się zrumienią. Odstawiamy na płaski talerz, aby wystygły. Mięso wraz z marynatą przekładamy do sitka, aby odsączyć marynatę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. 1 łyżkę masła klarowanego rozgrzewamy w szerokim garnku. Dodajemy czosnek i cukier, mieszamy i na średnim ogniu krótko karmelizujemy, aż czosnek zrobi się złoty. Dodajemy paprykę, pomidory, śmietanę, wiórki kokosowe i marynatę, gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. W dużej, teflonowej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego. Odsączone mięso smażymy porcjami przez około 2 minuty z obu stron, aż się dobrze zrumieni. Doprawiamy solą i dodajemy do sosu.
Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy liście. Sos doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z mięsem i ryżem na talerzach. Posypujemy migdałami i kolendrą przed podaniem.
Kaloryczność kurczaka tikka masala Christiny Richon
Kaloryczność na osobę kurczaka tikka masala wynosi 840 kcal.
Wartości odżywcze kurczaka tikka masala Christiny Richon
Kurczaka tikka masala Christiny Richon dostarcza w jednej porcji: 41 g białka, 48g tłuszczu i 61 g węglowodanów.
Czas przygotowania: 55 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK TIKKA MASALA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Kurczak Tikka Masala z mlekiem kokosowym jest jedną z wariacji na temat kurczaka tikka masala. Mleko kokosowe często bywa uważane za podstawowy składnik tego przepisu. Użycie mleka kokosowego pozwala na zredukowanie ilości użytej śmietany lub jej całkowitą eliminację, dzięki czemu danie zyskuje na lekkości.
Kurczak tikka masala z mlekiem kokosowym i migdałami
Składniki na 4 porcje kurczaka tikka masala z mlekiem kokosowym i migdałami
5 ząbków czosnku
1 szt. (ok. 1,5 cm) imbiru
1 pęczek kolendry
3 łodygi mięty
9 łyżek oliwy z oliwek
1 1/2 kminku
2 łyżeczki soli
1 łyżka garam masala (indyjska mieszanka przypraw)
300 g jogurtu śmietankowego ( 10% tłuszczu)
750 g filetu z kurczaka
1 banan
2 puszki (po 425 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów
50 g mielonych migdałów
100 ml mleka kokosowego (puszka)
2-3 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy tandoori
chili w proszku
Sposób przygotowania i przepis na kurczaka tikka masala z mleczkiem kokosowym
Do marynaty obieramy i drobno siekamy czosnek i imbir. Połowę kolendry i mięty myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek, imbir, zioła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę soli, Garam Masala i 150 g jogurtu mieszamy w misce na marynatę.
Piersi z kurczaka myjemy na zimno, osuszamy i kroimy w kostkę (około 2,5 x 2,5 cm). Umieszczamy mięso w dużej torebce zamrażalnikowej z marynatą jogurtową, zamykamy torebkę i mieszamy wszystko rękami, aby kawałki mięsa równomiernie pokryły się sosem.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Im dłużej mięso marynuje się w marynacie, tym lepiej wchłania przyprawy.
Rozgrzewamy piekarnik (piekarnik elektryczny: 200°C / termoobieg: 180°C / gaz: patrz instrukcje producenta). Wykładamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy marynowane mięso na blasze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Przewracamy mięso 2–3 razy w trakcie pieczenia.
Do sosu obieramy banany, rozgniatamy widelcem. 6 łyżek oliwy, pomidory, 150 g jogurtu i banana wkładamy do szerokiego garnka, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8–10 minut. Dodajemy migdały i mleko kokosowe, jeszcze raz gotujemy. Doprawiamy solą.
Resztę kolendry myjemy, osuszamy i siekamy. Mięso z blachy do pieczenia dodajemy bezpośrednio do sosu. Doprawiamy 1/2 łyżką kminu rzymskiego, miodem, przyprawą tandoori i chili. Dodajemy kolendrę.
Do kurczaka Tikka pasuje chleb Naan (indyjski płaski chleb) lub ryż basmati.
Kaloryczność kurczaka tikka masala z mleczkiem kokosowym i migdałami
Kaloryczność na osobę kurczaka tikka masala z mleczkiem kokosowym wynosi 730 kcal.
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: 1/4, bardzo łatwy
KURCZAK TIKKA MASALA PROSTY PRZEPIS
Prosty przepis na kurczaka tikka masala to minimum składników przy zachowaniu maksiumum czasu. Należy jednak pamiętać, aby mięso zamarynować dzień wcześniej, wtedy będzie aromatyczne i smakowite.
Prosty przepis na kurczaka tikka masala
Składniki na 4 porcje prostego kurczaka tikka masala
1 kurczak
3 cm imbiru
300 g jogurtu
po 1 łyżeczce ziaren kuminu i kolendry oraz płatków chili
2 cebule
2 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 puszki pomidorów
sól i pieprz
Sposób przygotowania i przepis na prostego kurczaka tikka masala
Obieramy i trzemy imbir. Mieszamy go z jogurtem, kuminem, kolendrą i chili. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na porcje i polewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Cebulę obieramy i siekamy. Kurczaka wyjmujemy z marynaty. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, smażymy 5 minut. Zdejmujemy. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka szklimy cebulę.
Dokładamy koncentrat. Zasmażamy. Dodajemy pomidory i pozostałą marynatę. Zagotowujemy i muksujemy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowanego sosu wkładamy kurczaka. Dusimy 15 minut.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: 2/4, łatwy
KURCZAK TIKKA MASALA Z WARZYWAMI
Kurczak tikka masala jest oczywiście daniem mięsnym, ale kalafior może być świetnym zamiennikiem! Dla wegetarian, osób unikających mięsa lub szukających ciekawej alternatywy polecamy tego kurczaka tikka masala z warzywami w miejsce mięsa.
„Kurczak” Tikka Masala z kalafiora
Składniki na 6 porcji „Kurczak” Tikka Masala z kalafiora
1 kg kalafior
750g marchew
1 cebula
Kawałek imbiru
3 łyżki oleju
Pieprz różowy, mielony kminek i kolendra, sól, pieprz, cukier, płatki chili
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 puszki (po 850 ml każda) pomidorów
150g jogurtu z pełnego mleka
200 śmietany
500ml mleka
300g polenty błyskawicznej
100 gramów solonych prażonych orzechów nerkowca
1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania i przepis na „kurczaka” tikka masala z kalafiora
Oczyszczamy, myjemy i wycinamy łodygę kalafiora. Kroimy cały kalafior na grube plastry, wtedy kalafior rozpada się na większe i mniejsze różyczki. Obieramy, myjemy i kroimy marchewki na plasterki. Obieramy cebulę, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Obieramy i drobno siekamy imbir.
Rozgrzewamy olej w dużym garnku. Podsmażamy marchewki i cebulę. Dodajemy kalafior, imbir, 2 łyżeczki papryki, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i kolendry, krótko podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy. Kroimy pomidory z puszki nożem i dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Łączymy jogurt i śmietanę, dodajemy do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
W innym garnku gotujemy mleko, 3/4 litra wody i około 1 pełnej łyżeczki soli. Wsypujemy kukurydzianą kaszę, mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu), kilkakrotnie mieszając.
W międzyczasie grubo siekamy orzechy nerkowca. Myjemy zioła i osuszamy, oddzielamy listki i siekamy drobno. Sprawdzamy jeszcze raz Tikka Masala, doprawiając do smaku. Podajemy z polentą i posypujemy wszystko orzechami nerkowca, płatkami chili i ziołami.
Kaloryczność „Kurczaka” Tikka Masala z kalafiora
Kaloryczność na osobę „Kurczaka” Tikka Masala z kalafiora wynosi 560 kcal.
Wartości odżywcze „Kurczaka” Tikka Masala z kalafiora
„Kurczak” Tikka Masala z kalafiora dostarcza w jednej porcji: 16 g białka, 35 g tłuszczu i 41g węglowodanów.