Najlepsze restauracje indyjskie w Warszawie serwują aromatyczne, autentyczne i pełne przypraw potrawy rodem z Indii. Od skromnych lokali przez eleganckie restauracje przedstawiamy 10 najlepszych restauracji indyjskich w stolicy, w których zjemy potrawy z pieca tandoori, pachnące curry i wypijemy przepyszne mango lassi.
Spis treści
Kuchnia indyjska jest tak różnorodna jak same Indie, subkontynent zamieszkiwany przez niemal 1,5 miliarda osób. W Warszawie znajdziemy restauracje serwujące zarówno kuchnię północnoindyjską, z której wywodzi się popularne curry oraz z południa Indii, słynącą z potraw z mleczkiem kokosowym. Nie można zapomnieć również o daniach stworzonych przez członków indyjskie diaspory, z czego najpopularniejszym jest pochodzący z Wielkiej Brytanii kurczak tikka masala. Od eleganckich, bogato zdobionych restauracji po niewielkie, proste bary z krótką kartą, restauracje indyjskie można znaleźć z każdej dzielnicy Warszawy. Oto krótki przewodnik po najlepszych restauracjach indyjskich w Warszawie.
Guru chwali się, że przyrządza indyjską kuchnię w nowoczesnym wydaniu, przykładając wagę do jakości użytych składników. Ukryty w samym centrum lokal serwuje m.in. wyjątkowo ostre wydanie curry – wywodzący się z Bangladeszu phaal. Oryginalny piec tandoori pozwala wyczarować przepyszne potrawy takie jak kurczak tandoori czy lubiany indyjski chlebek naan (warto wybrać zestaw 3 różnych chlebków). Guru stawia również na mocną kartę koktajli.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bombaj Masala może pochwalić się trzema restauracjami: na Mokotowie, Woli (Browary Warszawskie) i Pradze (Koneser). Właściciel pochodzi z Bombaju, zaś kucharz z północy Indii. Dzięki temu w menu znajdziemy aromatyczne curry, ale także charakterystyczne dla północy danie biryani z duszonego ryżu. Z ciekawostek, w Bombaj Masali w weekendy można zjeść indyjskie śniadanie, na które składają się m.in. jajka po bombajsku czy kachori – placki nadziewane pikantną pastą warzywną. Warto wpaść tu również na lunch, mięsny lub wegetariański, inny każdego dnia. Bombaj Masala wyróżnia się także gustownie urządzonymi wnętrzami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wydaje się, że od zawsze Namaste India rozsiewa zapach curry na ulicy Nowogrodzkiej. Minęło już niemal 20 lat odkąd założony w 2006 roku lokal rozrósł się ze sklepiku z dwoma stolikami do dużej restauracji zajmującej pierwsze piętro kamienicy. Spoglądając na pędzących w Śródmieściu ludzi można rozkoszować się bogatym wyborem popularnych indyjskich dań takich jak butter chicken, samosa czy paneer pakora, ale również dosą, nadziewanym plackiem z ryżu i soczewicy, specjałem z południa Indii. Bogato zdobione wnętrze zachęca do wypróbowania wielu pozycji z listy. Wychodząc można zahaczyć o niewielkim sklepik z indyjskimi specjałami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Curry House to kolejna restauracja indyjska w Warszawie z długim tradycjami. Niewielki lokal na Bielanach rozrósł się do składające się z kilku lokalizacji (Bielany, Bródno, Śródmieście, Łomianki, Wawer) sieci. Jak wskazuje sama nazwa zjemy tutaj przede wszystkim curry, w wielu smakach i odmianach, zarówno wegetariańskie na bazie sera paneer czy ziemniaków, jak i mięsne z kurczakiem lub jagnięciną. Raczej na szybki lunch, w przystępnej cenie 25 złotych.
Wyświetl ten post na Instagramie
Rzut beretem od Dworca Centralnego skryła się restauracja z kuchnią północnoindyjską Rasoi. Zjemy tutaj nie tylko różnorodne potrawy z pieca tandoori, curry wegetariańskie, mięsne i z owoców morza, ale również rzadko spotykane wegańskie dania indyjskie, w tym vegan kofta czy daal tadka.
Wyświetl ten post na Instagramie
Coconut Restaurant przy Metrze Płocka to miejsce dla osób, które pragną spróbować autentycznej kuchni z południa Indii. Bardziej barek niż restauracja serwuje nietypowe dania jak Shavigebath, popularne danie śniadaniowe na bazie makarony vermicelli czy idly, ciastka ryżowe robione na parze. Poza tym znajdziemy tutaj obowiązkowe pozycje takie jak chicken butter masala czy wegetariańskie danie z soczewicy dal tadka.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tulsi z Ursynowa chwali się autentyczną indyjską kuchnią, nie idącą na kompromisy, aby schlebiać europejskim kubkom smakowym. Z ciekawostek znajdziemy tutaj oznaczenia dotyczące nie tylko stopnia ostrości, ale również słodkości. Znajdziemy tutaj szeroki wybór od różnorodnych curry, przez południowoindyjskie dosy po podawane na gorącym półmisku sizzlery. Wśród ponad 300 pozycji w menu można dobrać dania idealnie pod własny smak.
Wyświetl ten post na Instagramie
Mandala to kolejny weteran na mapie indyjskich restauracji w Warszawie. Pierwszy (już nieistniejący lokal) przy Emilii Plater urzekał nowoczesnym wyglądem i był popularnym miejscem do tańczenia. Do dzisiaj lokale Mandali (na Bielanach i Mokotowie) wyróżniają się wnętrzem. To również świetnym wybór latem, z uwagi na nastrojowe ogródki. A co znajdziemy w menu? Szeroki wybór dań z pieca tandoori m.in. paneer tikka papadi czy chicken tikka, różnorodne curry w tym popularne jalfrezi, tikka masala, ale również rzadziej spotykane słodkie curry lababdar oraz aromatyczne biryani.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kolejne godne uwagi miejsce z kuchnią indyjską na warszawskim Ursynowie to Mr India. Ta restauracja specjalizuje się w kuchni północnych Indii i potrawach z pieca tandoori. Zjemy tutaj na przykład ostry chicken vindaloo, orzechowy chicken korma czy szpinakowy palak paneer. Do picia warto wziąć mango lassi, które występuje również o smaku guavy i banana.
Wyświetl ten post na Instagramie
Sagarmatha to niepozorne miejsce, które już ponad dekadę karmi mieszkańców Woli kuchnią nepalską i indyjską. Poza typowymi indyjskimi daniami takimi jak paneer tikka masala czy samosa, znajdziemy tutaj również himalajskie pierożki momo, charakterystyczne dla kuchni nepalskiej. Na szybki posiłek.