materiał partnera

O kulinarnych podróżach we własnej kuchni rozmawiamy z Matteo Brunetti - finalistą programu "MasterChef"

O kulinarnych podróżach we własnej kuchni rozmawiamy z Matteo Brunetti - finalistą programu "MasterChef"
Fot. mat. prasowe

Uwielbiamy podróżować, poznawać inne kultury, nowe smaki... Niestety, w związku z trwającą epidemią koronawirusa wyprawa do sklepu spożywczego to jedyna ekspedycja, na jaką możemy sobie pozwolić. W tej sytuacji pozostają nam podróże kulinarne.

Polacy kochają wyjazdy. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Główny Urząd Statystyczny, w 2017 roku aż 59 procent naszych rodaków wybrało się w podróż. Najchętniej odwiedzaliśmy Niemcy (2,4 mln), Włochy i Wielką Brytanię (po 1,0 mln), Grecję (0,72 mln), Chorwację (0,71 mln) i Czechy  (0,7 mln). A podróżując, ewidentnie zajadaliśmy się lokalnymi potrawami, bo ponad 30 procent swoich wydatków podczas wyjazdów Polacy przeznaczali na kupowanie żywności. Niestety, trwająca epidemia koronawirusa ukróciła te przyjemności. Podróżujemy znacznie mniej lub wręcz wcale. I jeśli tęsknimy za jakimiś smakami, pozostaje nam tylko spróbować odtworzyć je we własnej kuchni.

O tym, jak jedzeniem zrekompensować sobie brak podróży i przepysznych daniach z kurczakiem "w roli głównej", rozmawiamy z Matteo Brunetti - finalistą programu "MasterChef" i ambasadorem  organizowanej przez Związek Polskie Mięso kampanii "Pewne jest jedno - polskie mięso". Celem tej kampanii jest nie tylko promocja polskiego drobiu i wieprzowiny, ale też popularyzacja wiedzy o walorach odżywczych tych mięs oraz obalenie mitów z nimi związanych.

    mat. prasowe

Urodziłeś się we Włoszech, tam też studiowałeś. Ostatecznie osiadłeś w Polsce. Nie tęsknisz za Rzymem?

Matteo Brunetti: W Polsce jestem już od ponad trzech lat. Przez pierwsze miesiące będąc tu bardzo tęskniłem za moim ukochanym Rzymem. Z czasem, jednak zauważyłem, że większość rzeczy, za którymi tęsknię, mogę odnaleźć w Polsce, wystarczy tylko dobrze poszukać. 

 Czy są jakieś smaki, które wybitnie kojarzysz z Rzymem - potrawy, które przenoszą Cię w rodzinne strony?

Jeżeli chodzi o smaki to pierwsze, z czym mi się kojarzy Rzym, to owoce morza i różnorodność warzyw. Natomiast kiedy wspominam potrawy z rodzinnych stron to zdecydowanie jest to przepyszna pasta alla carbonara i fritto misto, czyli smażone warzywa w cieście. Przygotowywane w każdą niedzielę.

Jakie danie najbardziej kojarzy Ci się z Polską?

Zdecydowanie są to pierogi.

W związku z pandemią musieliśmy zrezygnować z podróży. Czy Twoim zdaniem przygotowywanie potraw z innych stron świata może nam w jakiś sposób zrekompensować te utracone okazje do poznawania innych kultur?

Przyrządzanie potraw z innych krajów, jak najbardziej pozwala nam poznawać inne kultury. Pamiętam, jak moja mama, która uwielbia gotować, często w domu robiła nam tydzień z kuchnią  grecką, hiszpańską, azjatycką i wieloma innymi. Dzięki temu, z całą rodziną czuliśmy się tak, jakbyśmy rzeczywiście byli na wakacjach.

Lubimy próbować nowych smaków, ale też cenimy sobie naszą lokalną kuchnię. Czy można z powodzeniem łączyć przepisy pochodzące z różnych stron świata? 

Jestem wielkim fanem łączenia różnych kuchni w jednym daniu. To jest to, co  staram się robić na co dzień w moich potrawach. Według mnie można połączyć nawet najbardziej skrajne kultury, należy jednak pamiętać, o właściwym sposobie przygotowywania oraz prawidłowym doprawieniu potrawy. Najważniejsze zawsze jest próbowanie dania podczas przygotowywania.

Czy Tobie zdarza się łączyć przepisy włoskie i polskie?

Oczywiście, zdarza mi się łączyć te dwie kuchnie w jednym daniu, najczęściej robię to, przygotowując pierogi, czy zupy. Zawsze dodaje do nich swój włoski akcent, to zbliża mnie do mojego rodzinnego domu.

Jak pokazują badania, kurczak jest drugim po wieprzowinie najczęściej spożywanym mięsem w Polsce. Jest ono zdrowe i łatwe w przygotowaniu. A Ty co myślisz o mięsie kurczaka - też masz o nim tak dobre zdanie?

Lubię mięso kurczaka, bo jest smaczne, pożywne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Cenię zwłaszcza kurczaka z Polski - jest bardzo dobrej jakości i ma przystępną cenę. Same plusy!

Powiedziałeś, że kurczak jest łatwy do przygotowania...

Tak! Wystarczy dobrej jakości mięso kurczaka, trochę przypraw i... obiad dla całej rodziny gotowy. Na dodatek kurczaka można przyrządzać na różne sposoby i nie trzeba mieć niesamowitych umiejętności, żeby za każdym razem wyczarować z niego pyszne danie. 

Czy w swoim repertuarze masz jakieś popisowe dania z kurczakiem w roli głównej?

Uwielbiam pollo alla cacciatora, czyli kurczaka po myśliwsku. Jest to przepyszne, jednogarnkowe danie, ze świeżymi ziołami, oliwkami, kaparami, pomidorami, miodem, winem i oczywiście kurczakiem, który jest niezwykle soczysty i rozpływający się w ustach.

iStock-1195033137

W jakich typowo włoskich przepisach wykorzystywane jest mięso kurczaka?

Przede wszystkim mięso z kurczaka wykorzystywane jest do wcześniej wspomnianego pollo alla cacciatora, ale również do rosołu, pollo alla diavola i oczywiście kurczaka po sycylijsku. We Włoszech, w zależności od regionu, w jakim się znajdujemy, wymienione dania mogą różnić się kilkoma składnikami.

A może są jakieś włoskie przepisy, w które można wpleść kurczaka?

Oczywiście, istnieje mnóstwo takich przepisów, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Tak, jak już wspominałem, kurczak daje mnóstwo możliwości. Warto też wprowadzać go do oryginalnych włoskich przepisów, bo jest sycący, ale równocześnie niskokaloryczny. Nie bez powodu tak chętnie sięgają po kurczaka osoby będące na dietach redukcyjnych, sportowcy oraz osoby starsze... 

 Jak najczęściej przygotowujesz kurczęce mięso - gotujesz je, pieczesz, smażysz?

Najczęściej przyrządzam kurczaka w piekarniku. Wybieram tę opcję, ponieważ szybko mogę przygotować sporą ilość dania z ulubionymi dodatkami. To jest właśnie największa zaleta kurczaka - jest pod każdym względem ekonomiczny! Przyrządzając go, oszczędzamy pieniądze i czas. 

Z czym najchętniej podajesz kurczaka - z jakimi dodatkami, przyprawami?

Najczęściej kurczaka podaję z pieczonymi ziemniakami. Przypomina mi to niedzielne obiady we Włoszech, gdzie właśnie tak był najczęściej podawany. Jeżeli chodzi o przyprawy do kurczaka, to  zazwyczaj wybieram rozmaryn, tymianek, pieprz, czosnek, cebulę i obowiązkowo oliwę.

iStock-1280177372

Możesz podpowiedzieć najlepszy i na dodatek ekspresowy w wykonaniu przepis na kurczaka?

Najlepszym i najszybszym w przygotowaniu przepisem będą zdecydowanie udka z kurczaka z ziemniakami. Ziemniaki kroimy w kostkę, kurczaka obsypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i świeżymi ziołami. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy dużą ilością oliwy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją grill i pieczemy przez około 30 minut, aż kurczak  ładnie się zarumieni.

Mięso kurczaka można przygotować na różne sposoby. Czy bazując na nim, jako na głównym składniku można przygotowywać potrawy z różnych stron świata? Czy znasz przepisy na dania z kurczaka pochodzące z dwóch skrajnie różnych kultur?

Na pewno byłoby to fajitas po meksykańsku i ramen z kurczakiem.

Gdybyś do końca życia miał jeść danie z kurczakiem, to co to by było?

Zdecydowanie byłoby to pollo alla cacciatora, czyli kurczak po myśliwsku, o którym wcześniej wspominałem.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 loga3

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również