Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków ryb na co dzień. Warto kupować odmiany pochodzące ze sprawdzonych i zrównoważonych źródeł jak łosoś MOWI. Oryginalne dania z łososiem w roli głównej na pewno mile zaskoczą naszych gości również przy świątecznym stole.
Przepisy na dania i potrawy z łososia MOWI zachwycą każdego. Są wykwintne i oczarują niejednego smakosza. Podane na świątecznym stole sprawią, że te święta będą naprawdę wyjątkowe. Poniższe przepisy to dawka inspiracji, dzięki której łosoś będzie częstym gościem w naszym domu, nie tylko od święta, a to największa korzyść zdrowotna dla naszej rodziny.
Czas przygotowania: 90 min. • liczba porcji: 2• poziom trudności: średni
Fot. mat. prasowe
Składniki:
• MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco - 1 op.
• buraki – 4 sztuki (średniej wielkości)
• gruszka – 2 sztuki
• cebula – 1 sztuka (mała)
• świeży tymianek – 1 łyżeczka (posiekany)
• bulion warzywny – 0,4 l
• sok z buraków – 0,2 l
• oliwa – do smażenia
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umyte buraki przekrój na pół i zawiń w folię aluminiową. Piecz w temp. 200°C, aż będą miękkie (ok. 60 min.)
2. Przygotuj bulion warzywny.
3. Upieczone buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
4. Przesmaż na oliwie na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia.
5. Dodaj do cebuli buraki i pokrojoną w kostkę gruszkę. Smaż kilka minut na małym ogniu, aż gruszka będzie miękka.
6. Zawartość patelni przełóż do garnka.
7. Dodaj połowę posiekanego tymianku, sok z buraków i bulion, a następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
8. Podaj na talerzu i udekoruj na wierzchu kawałkami łososia MOWI i posyp tymiankiem.
Czas przygotowania: 15 min. • liczba porcji: 5 poziom trudności: średni
Fot. mat. prasowe
Składniki:
• MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów: 2 opakowania
• serek Philadelphia 100 g
• ser Gorgonzola 100 g
• pistacje 2 łyżki
• syrop klonowy 1 łyżeczka
• chilli 1/4 łyżeczki
• orzechy włoskie 1 łyżka
• ogórek kilka plastrów
• żurawina suszona 1 łyżka
• mak lub prażony sezam
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj nadzienie z serka Philadelphia: zmiel pistacje, wymieszaj z chilli, serkiem Philadelphia i syropem klonowym. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
2. Przygotuj nadzienie z Gorgonzoli: wymieszaj Gorgonzolę, pokruszone orzechy włoskie i poszatkowaną suszoną żurawinę. Dopraw solą i pieprzem (uwaga! Gorgonzola sama z siebie jest dość słona), wymieszaj.
3. Plastikową folię spożywczą potnij na prostokąty ok. 10x10 cm. W każdy z kawałków zawiń łyżkę nadzienia. Nadzienie powinno być miękkie i po zawinięciu w folię powinno uformować się w kulkę. Kulki włóż do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 1,5 h.
4. Po wyjęciu kulek z zamrażarki rozwiń je z folii, zawiń w plastry MOWI, a następnie znów zawiń w folię i włóż na 15 minut do zamrażarki.
5. Gotowe kulki nabij na wykałaczki, obtocz w maku lub prażonym sezamie, a na końce wykałaczek nabij zwinięte plastry ogórka.
Czas przygotowania: 30 min. • liczba porcji: 4 • poziom trudności: łatwy
Fot. mat. prasowe
Składniki:
• MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
• bulion grzybowy 0,8 l
• posiekana trawa cytrynowa 1 łyżeczka
• marchewka 1 sztuka
• sos rybny 1 łyżeczka
• pokrojona w kostkę szalotka 1 sztuka
• sos sojowy 1 łyżeczka
• oliwa 1 łyżeczka
• posiekane chilli 1/4 łyżeczki
• grzybki shimeji (w całości) lub boczniaki(pokrojone w plastry) 1 kubek
• kolendra kilkanaście listków
Sposób przygotowania:
1. Łososia pokrój w kostkę średniej wielkości.
2. Przesmaż na oliwie szalotkę z trawą cytrynową i grzybami. Zalej bulionem.
3. Dodaj chilli oraz sosy sojowy i rybny. Podgrzewaj całość, dołóż łososia.
4. Marchewkę pokrój tak jak lubisz, ułóż na dnie talerza. Nalej zupę i posyp kolendrą.
Czas przygotowania: 40 min. • liczba porcji: 2• poziom trudności: łatwy
Fot. mat. prasowe
Składniki:
• MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 1 op.
• brukselka – 0,4 kg
• orzechy włoskie – 3 łyżki
• żurawina suszona – 2 łyżki
• olej – 2 łyżki
• papryka słodka wędzona – 1/4 łyżeczki
• musztarda gruboziarnista – 2 łyżki
• koperek – 1 łyżka (posiekany)
• oliwa – 1 łyżka
• miód – 1 łyżka
• ocet balsamiczny – 1 łyżka
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umytą i osuszoną brukselkę oczyść z zewnętrznych liści, a następnie każdą z nich przetnij na pół.
2. Przekrojone brukselki wymieszaj z papryką wędzoną i olejem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Piecz przez około 30 minut w temp. 180°C. W trakcie pieczenia kilka razy zamieszaj brukselki.
3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć orzechy i praż około 5 minut, aż zaczną brązowieć i w kuchni roztoczy się świąteczny aromat.
4. Przygotuj dressing: wymieszaj miód z musztardą, dodaj ocet balsamiczny, oliwę i posiekany koperek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Wymieszaj upieczoną brukselkę z żurawiną i orzechami. Dodaj dressing i kawałki MOWI SIGNATURE wędzonego na gorąco.