MOWI w twojstyl.pl

Przepisy na świąteczne dania z łososia, które zachwycą niejednego smakosza. Jak z najlepszej restauracji

Przepisy na świąteczne dania z łososia, które zachwycą niejednego smakosza. Jak z najlepszej restauracji
Fot. mat. prasowe

Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków ryb na co dzień. Warto kupować odmiany pochodzące ze sprawdzonych i zrównoważonych źródeł jak łosoś MOWI. Oryginalne dania z łososiem w roli głównej na pewno mile zaskoczą naszych gości również przy świątecznym stole.

Przepisy na dania i potrawy z łososia MOWI zachwycą każdego. Są wykwintne i oczarują niejednego smakosza. Podane na świątecznym stole sprawią, że te święta będą naprawdę wyjątkowe. Poniższe przepisy to dawka inspiracji, dzięki której łosoś będzie częstym gościem w naszym domu, nie tylko od święta, a to największa korzyść zdrowotna dla naszej rodziny.

Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem

Czas przygotowania: 90 min. • liczba porcji: 2• poziom trudności: średni

krem z burakow (10)

Fot. mat. prasowe

Składniki:

• MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco - 1 op.

• buraki – 4 sztuki (średniej wielkości)

• gruszka – 2 sztuki

• cebula – 1 sztuka (mała)

• świeży tymianek – 1 łyżeczka (posiekany)

• bulion warzywny – 0,4 l

• sok z buraków – 0,2 l

• oliwa – do smażenia

• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyte buraki przekrój na pół i zawiń w folię aluminiową. Piecz w temp. 200°C, aż będą miękkie (ok. 60 min.)

2. Przygotuj bulion warzywny.

3. Upieczone buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4. Przesmaż na oliwie na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia.

5. Dodaj do cebuli buraki i pokrojoną w kostkę gruszkę. Smaż kilka minut na małym ogniu, aż gruszka będzie miękka.

6. Zawartość patelni przełóż do garnka.

7. Dodaj połowę posiekanego tymianku, sok z buraków i bulion, a następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

8. Podaj na talerzu i udekoruj na wierzchu kawałkami łososia MOWI i posyp tymiankiem.

Łosoś na lodowych kulkach z serów z pistacjami, makiem i chilli

Czas przygotowania: 15 min. • liczba porcji: 5 poziom trudności: średni

2020_12_09_kulkizlososia_TT0233 1

Fot. mat. prasowe

Składniki:

• MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów: 2 opakowania

• serek Philadelphia 100 g

• ser Gorgonzola 100 g

• pistacje 2 łyżki

• syrop klonowy 1 łyżeczka

• chilli 1/4 łyżeczki

• orzechy włoskie 1 łyżka

• ogórek kilka plastrów

• żurawina suszona 1 łyżka

• mak lub prażony sezam

• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj nadzienie z serka Philadelphia: zmiel pistacje, wymieszaj z chilli, serkiem Philadelphia i syropem klonowym. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.

2. Przygotuj nadzienie z Gorgonzoli: wymieszaj Gorgonzolę, pokruszone orzechy włoskie i poszatkowaną suszoną żurawinę. Dopraw solą i pieprzem (uwaga! Gorgonzola sama z siebie jest dość słona), wymieszaj.

3. Plastikową folię spożywczą potnij na prostokąty ok. 10x10 cm. W każdy z kawałków zawiń łyżkę nadzienia. Nadzienie powinno być miękkie i po zawinięciu w folię powinno uformować się w kulkę. Kulki włóż do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 1,5 h.

4. Po wyjęciu kulek z zamrażarki rozwiń je z folii, zawiń w plastry MOWI, a następnie znów zawiń w folię i włóż na 15 minut do zamrażarki.

5. Gotowe kulki nabij na wykałaczki, obtocz w maku lub prażonym sezamie, a na końce wykałaczek nabij zwinięte plastry ogórka.

Zupa grzybowo-rybna z łososiem

Czas przygotowania: 30 min. • liczba porcji: 4 • poziom trudności: łatwy

IMG_8544_zupagrzybowa

Fot. mat. prasowe

Składniki:

• MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

• bulion grzybowy 0,8 l

• posiekana trawa cytrynowa 1 łyżeczka

• marchewka 1 sztuka

• sos rybny 1 łyżeczka

• pokrojona w kostkę szalotka 1 sztuka

• sos sojowy 1 łyżeczka

• oliwa 1 łyżeczka

• posiekane chilli 1/4 łyżeczki

• grzybki shimeji (w całości) lub boczniaki(pokrojone w plastry) 1 kubek

• kolendra kilkanaście listków

Sposób przygotowania:

1. Łososia pokrój w kostkę średniej wielkości.

2. Przesmaż na oliwie szalotkę z trawą cytrynową i grzybami. Zalej bulionem.

3. Dodaj chilli oraz sosy sojowy i rybny. Podgrzewaj całość, dołóż łososia.

4. Marchewkę pokrój tak jak lubisz, ułóż na dnie talerza. Nalej zupę i posyp kolendrą.

Sałatka z łososiem, żurawiną, orzechami i brukselką

Czas przygotowania: 40 min. • liczba porcji: 2• poziom trudności: łatwy

salatka (11)

Fot. mat. prasowe

Składniki:

• MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 1 op.

• brukselka – 0,4 kg

• orzechy włoskie – 3 łyżki

• żurawina suszona – 2 łyżki

• olej – 2 łyżki

• papryka słodka wędzona – 1/4 łyżeczki

• musztarda gruboziarnista – 2 łyżki

• koperek – 1 łyżka (posiekany)

• oliwa – 1 łyżka

• miód – 1 łyżka

• ocet balsamiczny – 1 łyżka

• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umytą i osuszoną brukselkę oczyść z zewnętrznych liści, a następnie każdą z nich przetnij na pół.

2. Przekrojone brukselki wymieszaj z papryką wędzoną i olejem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Piecz przez około 30 minut w temp. 180°C. W trakcie pieczenia kilka razy zamieszaj brukselki.

3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć orzechy i praż około 5 minut, aż zaczną brązowieć i w kuchni roztoczy się świąteczny aromat.

4. Przygotuj dressing: wymieszaj miód z musztardą, dodaj ocet balsamiczny, oliwę i posiekany koperek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wymieszaj upieczoną brukselkę z żurawiną i orzechami. Dodaj dressing i kawałki MOWI SIGNATURE wędzonego na gorąco.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również