Kuchnia

Rozgrzewają, sycą, dbają o odporność. 3 przepisy na jesienne dania z nowej książki Jamiego Olivera!

Rozgrzewają, sycą, dbają o odporność. 3 przepisy na jesienne dania z nowej książki Jamiego Olivera!
Rozgrzewające potrawy na jesień i zimę bazują na sezonowych warzywach, pysznie smakują i dbają o odporność.
Fot. mat. prasowe/Insignis Media

Rozgrzewające potrawy to idealne towarzystwo na jesień oraz zimę i przepis na dobry humor w tych chłodnych miesiącach. Podobnego zdania jest Jamie Oliver. W swojej najnowszej książce "Razem" najsłynniejszy brytyjski kucharz zawarł mnóstwo przepisów na aromatyczne, sycące dania z sezonowych warzyw, które rozpędzą jesienne smutki i zagrają główną rolę na Twoim stole podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Większość można przygotować wcześniej, żeby nie krzątać się w kuchni, gdy już przyjdą goście. 

Jedzenie niesie radość, jest wspaniałe, a najlepsze, że może spełniać taką rolę, jaką tylko zapragniesz. Posiłki mogą karmić, wzmacniać, wspomagać powrót do zdrowia, być szybkie lub praktyczne, pokrzepiające, zabawne, zaskakujące, a nawet dawać posmak prawdziwej przygody. I już w swej najprostszej formie jedzenie może stać się pretekstem, by zgromadzić w jednym miejscu tych, których kochasz – przyznaje Jamie Oliver.

Aromatyczne curry z dynią, imbirem i ananasem

6 porcji + 2 porcje resztek

  • 1 dynia piżmowa (1,2 kg)
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (4 cm)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 1 łyżeczka średnio ostrej przyprawy curry
  • 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 2 plastry ananasa z puszki w zalewie
  • 1 puszka mleka kokosowego light (400 ml)
  • 1 puszka cieciorki (400 g)
  • opcjonalnie: 2 gałązki kolendry, do podania

JO_Party_DL_Day7_M10_PUMPKIN_CHICKPEA_CURRY_035

WCZEŚNIEJ Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyszoruj dynię (nie ma potrzeby jej obierać). Ostrożnie przekrój ją wzdłuż na pół i pozbaw pestek, następnie pokrój w kostkę o boku 2 cm. Umieść dynię na blasze, wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz przez ok. godzinę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.

Gdy dynia będzie się piekła, obierz cebulę i grubo ją pokrój. Obierz czosnek i imbir, wsyp razem z cebulą, ziarnami kolendry i kozieradki na nieprzywierającą patelnię i praż na dosyć dużym ogniu, mieszając, aż wszystko mocno się przypiecze. Dodaj pomidorki i plastry ananasa (zachowując zalewę) i praż 10  minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną i mocno się przypieką.

Przełóż zawartość patelni do blendera, dolej mleko kokosowe i zmiksuj wszystko na bardzo gładki płyn. Wlej go z powrotem na patelnię i dodaj cieciorkę razem z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć upieczoną dynię. Rozrzedź curry wedle uznania zachowanym sokiem ananasowym i dopraw do smaku. Ostudź, przykryj i wstaw na noc do lodówki. 

PRZED PODANIEM Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wstaw przykrytą patelnię z curry do piekarnika, aby całość się podgrzała – zajmie to jakąś godzinę. Pysznym i pięknym dodatkiem będą listki kolendry.

kalorie 159 kcal, tłuszcze 6 g, tł. nas. 3 g, białka 5 g, węglowodany 22,6 g, cukier 11,4 g, sól 0,3 g, błonnik 5,2 g

Delikatne kleiste bakłażany z chili i anyżem

4 porcje

  • 2 duże bakłażany (po 400 g)
  • oliwa
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki dżemu z chili
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki niskosodowego sosu sojowego

JO_Party_LB_Day8_M13_AUBERGINE_117

W DNIU SPOTKANIA Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dosyć dużym ogniu. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, ponacinaj miąższ w kratkę co 2 cm i posyp szczyptą soli. Wlej na patelnię 1/2 łyżki oliwy i 2 kubki wody (600 ml). Połóż na niej bakłażany skórą do dołu. Dodaj anyż, sezam, dżem z chili, ocet ryżowy i sos sojowy. Przykryj i delikatnie gotuj 20–30 minut, aż cała woda wyparuje, bakłażany zmiękną, a dżem z chili zrobi się lepki. Wyłącz palnik.

PRZED PODANIEM Odgrzewaj bakłażany przez 5 minut na dosyć dużym ogniu  – w razie potrzeby dolewaj odrobinę wody, aby powstał gęsty sos. Wyłóż je na półmisek, ale nie dotykaj potrawy od razu – przez dżem z chili będzie bardzo  gorąca!

kalorie 98 kcal, tłuszcze 3,4 g, tł. nas. 0,6 g, białka 2,7 g, węglowodany 16,7 g, cukier 9,7 g, sól 0,2 g, błonnik 7 g

Sycąca zapiekanka warzywna z fetą, ryżem basmati i białą fasolą

8 porcji

  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 3 płaskie łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 łyżeczki tapenady
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 3 bataty
  • 3 duże pieczarki portobello
  • 3 cukinie
  • 3 puszki pomidorów śliwkowych (po 400 g)
  • 3 duże jajka ekologiczne
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 100 g fety
  • 1 pęczek oregano (20 g)
  • 1 paczka ciasta filo (270 g)
  • 1 kubek ryżu basmati (300 g)
  • 1 puszka białej fasoli (400 g)

JO_Party_DL_Day11_M7_​VEGGIE_TRAYBAKE_208

WCZEŚNIEJ Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Obierz cebule oraz czosnek i pokrój je na cienkie plasterki. Postaw duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy, dodaj kolendrę, tapenadę, cebulę i czosnek. Smaż, regularnie mieszając.

W tym samym czasie pozbaw papryki gniazd nasiennych i wyszoruj bataty. Pokrój papryki, bataty, pieczarki i cukinie w kostkę o boku 3 cm. Lekko przypiekaj po kolei każdy składnik na dużej suchej nieprzywierającej patelni na dużym ogniu, po czym przekładaj go do garnka z cebulą. Do warzywnej mieszanki dodaj pomidory, rozgniatając je łyżką, i dolej 2 puszki wody. Gotuj powoli jakieś 30  minut, aż bataty zmiękną. Dopraw całość do smaku, odstaw do wystygnięcia i przykryj.

Wbij jajka do jogurtu, wymieszaj, dodaj fetę pokruszoną na spore kawałki i również przykryj. Wstaw warzywa i jogurt na noc do lodówki. 

W DNIU SPOTKANIA Użyj połowy pęczka oregano jako pędzla do posmarowania oliwą wnętrza dużej brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Ułóż warstwami wszystkie arkusze ciasta filo prócz jednego – smaruj je oliwą i pozostawiaj zwisające brzegi. Równą warstwą wsyp ryż, a następnie odcedzoną fasolę. Zalej potrawką warzywną. Zgnieć ostatni arkusz ciasta filo, połóż na cieście, złóż do środka zwisające brzegi i posmaruj wierzch oliwą. Przykryj i odstaw.

PRZED PODANIEM Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz zapiekankę na dolnej półce piekarnika 1 godzinę. Wyjmij ją z piekarnika i grzbietem łyżki pokrusz wierzch ciasta. Polej jogurtowym sosem. Oberwij listki pozostałego oregano, nasmaruj odrobiną oliwy i posyp nimi danie. Zapiekaj jeszcze jakieś 40 minut, aż się zarumieni. Pysznie smakuje z prostą sałatką. 

kalorie 580 kcal, tłuszcze 13,7 g, tł. nas. 5,3 g, białka 24 g, węglowodany 96,2 g, cukier 21,3 g, sól 1,3 g, błonnik 11,2 g

JO_T (Together Razem) cover front PL VIS
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera 'Razem' w przekładzie Moniki Skowron.
mat. prasowe

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera "Razem" w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcia: Levon Biss.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również