Co zrobić z cukinii i jak wybrać najlepszą? Instrukcja obsługi tego niezwykłego warzywa.
Przepisy na obiad z cukinią i krótka instrukcja obsługi.
Fot. 123rf

Co zrobić z cukinii i jak wybrać najlepszą? Instrukcja obsługi tego niezwykłego warzywa.

Sierpień to najlepszy sezon na cukinie. W drugiej połowie lata jest najsmaczniejsza i najtańsza. Zastanawiasz się, jak ją przyrządzić? Mamy dla ciebie dwa przepyszne pomysły.

Cukinia to wspaniałe warzywo. Nie tylko można z niej przyrządzić wiele potraw, jest też bogata w wartości odżywcze. Zawiera m.in. potas, żelazo, magnez, witaminę C i beta karoten. Niskokaloryczna, o niskm indeksie glikemicznym – mogą jeść ją wszyscy, nawet osoby odchudzające się i cukrzycy.

Jaką cukinię kupować?

Najsmaczniejsza jest ta młoda. Takiej nie trzeba obierać ze skórki i można jeść razem z nasionkami. Powinna być twarda, ale jędrna i w kolorze intensywnej zieleni. Duże, bardzo dojrzałe okazy, czyli kabaczki będą natomiast idealne na przetwory.

Do czego wykorzystać cukinię?

Sprawdza się w wielu daniach, również... słodkich. Z cukinii za pomocą obieraczki do warzyw można zrobić oryginalny makaron, a takie bezglutenowe tagliatelle podać z ulubionym sosem. Cukinia starta na grubej tarce, odciśnięta, w połączeniu ze świeżymi ziołami, jajkami i mąką nada się na pyszne placki. Dodając do startej cukinii gorzką czekoladę, mąkę, jajka, masło i cukier (lub zamiast niego – banany), otrzymasz pyszne brownie. W upały można przygotować z cukinii chłodnik, dodając m.in. czosnek, świeże zioła, pokrojoną rzodkiewkę i kefir. Muffinki z cukinią i ziołami będą świetną przekąską na piknik lub w podróży. Cukinii nie może również zabraknąć na grillu. Można przygotować z niej zapiekankę, leczo czy nafaszerować dowolnym nadzieniem (koniecznie dodając wydrążony wcześniej miąższ, żeby nic się nie zmarnowało). Kulinarnym rarytasem są natomiast kwiaty cukinii. Można je usmażyć w tempurze lub zapiec, wypełnione ricottą. Posiekane, wymieszane z tym serkiem, a dodatkowo parmezanem, jajkiem i ziołami stworzą bazę do pysznych klusek (florenckie gnudi). W wersji śniadaniowej można też przygotować z nich niebanalny omlet.

 

Co zrobić z nadmiarem?

Warzywo możesz pokroić lub zetrzeć na tarce i zamrozić w woreczkach. Możliwości wykorzystania takiego zapasu jest wiele. Podsmażoną dodaj do omletu, risotto, sosu pomidorowego, zapiekanek lub zupy.

Cukinia faszerowana soczewicą

Cukinia faszerowana soczewicą
Cukinia faszerowana soczewicą wg Marii Romańskiej, autorki bloga Figa S-makiem.
lokalnyrolnik.pl

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • 1 duży pomidor

  • 1 duża cebula

  • 1 szklanka soczewicy

  • kawałek koziego sera

  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku

  • olej do smażenia

Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka, ale nie zacznie się rozpadać. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Gdy zmięknie, dodaj pomidora, pokrojonego w kostkę. Dopraw solą. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, dodaj ugotowaną soczewicę i chwilę smaż, żeby wchłonęła część sosu. Na koniec wszystko dopraw solą, jeśli potrzeba, oraz pieprzem.

Cukinie rozkrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Delikatnie natrzyj solą. Wypełnij farszem i w żaroodpornym naczyniu wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż warzywo zmięknie. Kilka minut przed końcem posyp zapiekane cukinie serem pokrojonym w drobną kostkę. Gdy się rozpłynie, danie jest gotowe.

Zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami 

Krem z cukinii
Zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami wg autorów bloga SzybkoTanioSmacznie.
lokalnyrolnik.pl

Składniki:

  • 800 g cukinii

  • 3/4 cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łodyga selera

  • sól, pieprz do smaku

  • 500 ml gorącej wody

  • oliwa z oliwek (1 łyżka do grzanek + 3 łyżki do upieczenia warzyw)

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Na blasze umieść: przekrojone na pół i wydrążone cukinie, cebulę, seler i czosnek. Skrop oliwą. Piecz 20-25 minut. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem wody (w garnku lub blenderze) do otrzymania gładkiej konsystencji.

Powierzchnię rozgrzanej patelni skrop łyżką oliwy i przesmaż kromkę chleba z obu stron, aż będzie rumiana i chrupiąca (około 3 minut z każdej strony, choć wiele zależy od grubości i świeżości pieczywa). Gdy grzanka będzie gotowa, natrzyj ją przekrojonym ząbkiem czosnku z obu stron i pokrój na 4 kawałki (na pół i jeszcze raz na pół).

Do bulionówek nalej gorącą zupę – serwuj z ciepłymi czosnkowymi grzankami, które możesz maczać w potrawie lub pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.

Nasz ekspert: Agata Anioł, Regionalny Manager w firmie Lokalny Rolnik (lokalnyrolnik.pl), prywatnie pasjonatka dobrej kuchni i autorka setek przepisów kulinarnych.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również