Świąteczne ciasta z przepisów słynnych warszawskich cukierni. Pyszne i aromatyczne
Świąteczne ciasta z przepisów słynnych cukierni: Chaud Pain, Frank Warsaw i Bartek Boratyn Patissier
Fot. 123RF

Świąteczne ciasta z przepisów słynnych warszawskich cukierni. Pyszne i aromatyczne

Chcecie poznać przepisy na świąteczne ciasta z najlepszych warszawskich cukierni? Z okazji zbliżających się świąt, swoje tajemne receptury na aromatyczną szarlotkę, sernik z karmelem i brownie z piernikiem zdradzili nam cukiernia Frank Warsaw, piekarnia Chaud Pain i Bartek Boratyn Patissier. Te święta będą wyjątkowo słodkie, kremowe, aromatyczne i pyszne!

Przepis na świąteczną szarlotkę Chaud Pain

Chaud Pain to piekarnia rzemieślnicza, która mieści się w samym sercu Warszawy - przy Krakowskim Przedmieściu w budynku Hotelu Europejskiego. Słynie z doskonałej jakości pieczywa i słodkich wypieków w francuskim stylu.  Co oznacza rzemieślnicza? Że produkty z Chaud Pain są wypiekane tradycyjnymi metodami z wykorzystaniem wysokiej jakości składników, które pochodzą od zaufanych dostawców. Z okazji zbliżającej się Gwiazdki, słynna piekarnia podzieliła się z nami przepisem na wyjątkową świąteczną szarlotkę. Dodatek mąki migdałowej, cynamonu i polskie jabłka sprawiają,  że wypełnia świątecznym aromatem cały dom.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez CHAUD PAIN Warsaw (@piekarnia_chaudpain)

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 95 g cukru pudru
  • 30 g mąki migdałowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg startych jabłek
  • 10 g cynamonu
  • 150 g cukru kryształu

Wykonanie:

Ciasto kruche wyrabiamy, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie owijamy je folią i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W kolejnym kroku wałkujemy je na stolnicy i wykładamy nim okrągłą blachę o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, zostawiając ⅕ część ciasta do wyłożenia na górę szarlotki. Spód podpiekamy przez około 9 minut w temperaturze 175 stopni. Kolejno na spód wykładamy starte, doprawione cukrem i cynamonem jabłka. Na wierzchu układamy paski, które wycinamy z pozostawionego wcześniej ciasta. Całość pieczemy 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.

DSC_4616-2

Sernik z solonym karmelem z Frank Warsaw

Frank Warsaw to pracownia cukiernicza, która łączy nowojorskie inspiracje z francuską sztuką cukierniczą i polską duszą. To zasługa sióstr Frankowskich - Olgi i Joanny, pomysłodawczyń i ekspertek od amerykańskich słodyczy. Olga Frankowska to absolwentka nowojorskiego International Culinary Center, programu Professional Pastry Arts. Cukiernia słynie z kanapek lodowych, amerykańskiego sernika, tortów oraz pięknie zdobionych ciasteczek. Z okazji świąt, Frank Warsaw podzielił się z nami przepisem na ich słynny sernik z karmelem i orzechami pekan. Kremowe, słodkie i aromatyczne ciasto to nowoczesna odsłona polskiego klasyka z nowojorskim twistem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Frank Warsaw (@frankwarsaw)

Wykonanie:

Piekarnik ustawić na 175 stopni. Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm. Dno blaszki wyłożyć wyciętym okręgiem z papieru do pieczenia. 

Spód ciasta:

  • 65 g masła
  • 65 g cukru 
  • 85 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

W misce odważyć wszystkie składniki na spód sernika. Mieszać ręcznie lub mikserem, rozcierając masło między palcami, do otrzymania konsystencji kruszonki. Całość wysypać do przygotowanej blaszki i ugnieść spód. Piec do zarumienienia, około 18 minut. Wyjąć z pieca i zostawić do wystygnięcia. 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu mielonego 
  • 120 g cukru 
  • 2 stołowe łyżki skrobii ziemniaczanej 
  • 3 jaja
  • 80 g śmietany 36% 
  • skórka z połowy cytryny 
  • sok z połowy cytryny

Do drugiej miski odważyć wszystkie składniki na masę serową. Całość wymieszać ręcznie rózgą lub w robocie z płaskim mieszadłem, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Wylać na schłodzony spód. 

Sernik piec w kąpieli wodnej (blaszkę z sernikiem należy umieścić w większej szczelnej blaszce, a następnie wlać do niej wody tak, aby sięgała do wysokości naszego sernika). Całość wstawić do piekarnika na około 30-40 minut. Sernik jest gotowy, kiedy jedynie lekko trzęsie się jego środek. 

Sernik zostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do schłodzenia na noc do lodówki.

Wykończenie:

  • 110 g cukru 
  • 45 g masła 
  • 45 g śmietany 36%
  • orzechy pecan 

Brzegi sernika odkroić nożykiem, a następnie sernik wyjąć z blaszki i przenieść na talerz. W małym garnku odważyć cukier i zalać go delikatnie wodą do konsystencji mokrego piasku. W miskę odważyć masło i śmietanę. Garnek postawić na palnik na najwyższą moc. Gotować, nie mieszając, aż cukier zgęstnieje a następnie zrobi się brązowy na brzegach garnka. Wyłączyć palnik i wlać śmietanę z masłem. Całość zamieszać rózgą. Jeśli będą grudki wstawić ponownie na palnik i podgrzewać mieszając, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Zostawić do lekkiego przestygnięcie a następnie wylać na górę sernika i rozprowadzić łyżką. Ułożyć orzechy bezpośrednio na karmelu. 

frankciastoo

Bezglutenowe brownie z piernikiem z Bartek Boratyn Patissier 

Bartek Boratyn to specjalista od francuskiego cukiernictwa. Młody cukiernik dał się poznać szerszej publiczności w programie Masterchef, a obecnie jest częstym gościem popularnych programów kulinarnych. Jego specjalnością są eklery o wielu oryginalnych kompozycjach smakowych, bezy, torty artystyczne oraz wymyśle muffiny. W ladzie cukierniczej pracowni Bartek Boratyn Patissier nie brakuje także WZ-etek, ptysi z bananami w Amaretto, kremówek z wiśniami czy czekoladowych tart cynamonowych. Nam Bartek Boratyn zdradził przepis na ultraczekoladowe brownie z piernikiem. Świąteczne ciasto zachwyca korzennym aromatem i... bezglutenowym składem!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bartek Boratyn Pâtissier (@bartek_boratyn_patissier)

Składniki:

  • 375 g ciemnej czekolady 70%
  • 241 g masła
  • 100 g wody
  • 241 g cukru
  • 5 jajek 
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Cukier zalewamy wodą i gotujemy do powstania syropu. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, a następnie doprawiamy przyprawą piernikową. Do rozpuszczonej czekolady i masła wlewamy gorący syrop cukrowy i mieszamy do połączenia składników. Gorącą czekoladę z syropem wlewamy do ubitych jajek i mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i ciasto wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 150 st.

29747976_m

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również