Świąteczne menu

Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc. Tradycyjne i dla foodies

Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc. Tradycyjne i dla foodies
Przepisy na jajka na Wielkanoc. Tradycyjne i dla foodies
Fot. iStock

Przepisy na jajka królują na wielkanocnym stole! Są smaczne, zdrowe, sycące i można je podać na wiele sposobów. Poznajcie wyjątkowe przepisy na jajka, które zachwycą miłośników tradycyjnych smaków, jak i prawdziwych foodies!

Dlaczego warto jeść jajka?

Jaja są bogatym źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Zawierają też wiele witamin (A, E, D, K, B2 i B12) oraz minerałów (sód, fosfor, żelazo, siarkę i cynk). Cennym składnikiem jaj jest również cholina (witamina B4), która bierze aktywny udział w budowie i funkcjonowaniu mózgu. Ta witamina nie tylko zmniejsza wchłanianie cholesterolu, ale także obniża koncentrację homocysteiny w organizmie, a to z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Wielu dietetyków uważa, że menu bogate w cholinę zapobiega demencji i usprawnia pracę wątroby. Dlatego jedzmy jaja w święta i nie tylko.

Przepisy na jajka, które zachwycą w Wielkanoc

Klasyczny żurek z jajkami w chlebie

38330771_m
Do żurku jajka gotujemy krótko, ok. 3-4 minuty od zagotowania.
123 rf/Picsel

Składniki:

  • 6 jaj
  • 2 litry wody 
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki 
  • 3 marchewki
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 1/2 kg kiełbasy wiejskiej
  • 200 g wędzonego boczku 
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte warzywa zalać wodą i ugotować bulion. Dodać 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i 1 łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Gotowy bulion przecedzić, dolać żur.
  2. Kiełbasę i boczek podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu i wrzucić do zupy. Gotować przez około 30 minut. Dodać śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Zagotować.
  3. Jaja sparzyć, przełożyć do garnka i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić na pół. Żurek podawać z jajkami  i tartym chrzanem. 

Domowy zakwas:

Do dużego słoika wsypać 5 łyżek żytniej mąki, zalać 700 ml wody, dodać 3-4 przekrojone ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe i 7 ziaren ziela angielskiego. Wymieszać, słoik przykryć gazą i na kilka dni zostawić na blacie. Codziennie mieszać.

Sałatka jajeczno-ziemniaczana

124394703_m
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki ziemniaczanej z jajkami.
123RF

Składniki:

  • 6 jajek 
  • 4 ziemniaki sałatkowe
  • 6-8 ogórków konserwowych
  • 2–3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • świeży szczypior 
  • świeży tymianek i koperek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić i obrać. Pokroić je w kostkę, ale niezbyt drobną, i dodać do ziemniaków. Drobno pokroić ogórki i dorzucić do miski. Szczypior umyć posiekać i dodać do warzyw i jaj.
  3. Majonez wymieszać z jogurtem, posolić, popieprzyć i delikatnie wymieszać z jajkami ze szczypiorem. Udekorować gałązkami kopru. Przed podaniem schłodzić.

Jajka zapiekane w pomidorach

23191602_m
Pomidory do zapiekania powinny być mięsiste.
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów 
  • 6 jaj
  • 6 plastrów wędzonego boczku lub ulubionej szynki
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 gałązek tymianku

 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyć, osuszyć, ściąć czubki od strony miejsca po szypułce i wydrążyć miąższ łyżeczką. Środek posypać solą, pieprzem i na 10 minut położyć do góry dnem na papierowym ręczniku, aby wypłynął z nich cały sok.
  2. Na spód włożyć pokrojony w kostkę boczek. Do środka wbić po jajku. Pomidory przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Posypać tymiankiem i przyprawami.

Jajka z awokado

131357709_m
Jajka w koszulkach można też podać na pełnoziarnistym chlebie tostowym.
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 2 pełnoziarniste bułki
  • 2 dojrzałe awokado 
  • 4 jajka
  • sól i pieprz 
  • granulowany czosnek
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyć, przekroić i wydrążyć z łupinki. Pestkę usunąć. Miąższ skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem na gładką masę razem z przyprawami.
  2. W garnku zagotować wodę. Do filiżanki wbić jajko (nie może się rozlać). Kiedy woda zacznie wrzeć, wprowadzić ją w wir, energicznie mieszając łyżką. Następnie szybko wlać jajko i gotować przez 2-3 minuty.
  3. Bułki przypiec w opiekaczu i posmarować pastą z awokado.
  4. Jajko ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na bułce i oprószyć solą.

Sałatka z jajkami i tuńczykiem

134133182_m
Sałatka jest sycąca, ale mniej kaloryczna od tradycyjnych z majonezem.
123RF

Składniki:

  • mieszanka sałat
  • garść rukoli
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • zielony ogórek
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 mała cebulka dymka
  • kolorowy pieprz i sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
  2. Tuńczyka odsączyć z wilgoci.
  3. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
  4. Pomidorki przekroić na połówki, a ogórek i cebulkę - w półksiężyce.
  5. Na półmisku ułożyć sałatę, rukolę, kawałki tuńczyka, pomidorki, cebulkę, ogórek i jajka. Całość polać oliwą wymieszaną z solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Można także wzbogacić smak sałatki, posypując ją prażonym słonecznikiem.

Jajka po szkocku

28363678_m
Jaja po szkocku możemy podać z gotowanymi ziemniakami lub z samymi warzywami.
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • mąka
  • 3 surowe jajka 
  • 5-6 łyżek bułki tartej 
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól i pieprz
  • cebula
  • po pół łyżeczki suszonego tymianku, oregano oraz słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka musztardy

 

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodać trochę pieprzu i soli, drobno posiekaną cebulkę, 1 łyżkę bułki tartej oraz 1 łyżkę musztardy. Doprawić suszonymi ziołami i papryką. Jeśli mięso jest chude, wbić do masy 1 surowe jajko. Wszystko razem wymieszać dłonią.

Tak przygotowaną masę podzielić na 6 części. Formować z nich płaskie kotlety, a na ich środku położyć jajka ugotowane na twardo i owinąć mięsem, formując kulę. Następnie otoczyć ją w mące, później w roztrzepanym z wodą jajku i na koniec w bułce tartej.

Gotowe kule smażyć na głębokim tłuszczu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając. Następnie wyłożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jajka można serwować z majonezem, keczupem lub ulubionym sosem i sałatką.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również