Przepisy na jajka na Wielkanoc. Tradycyjne i dla foodies
Fot. iStock
Przepisy na jajka królują na wielkanocnym stole! Są smaczne, zdrowe, sycące i można je podać na wiele sposobów. Poznajcie wyjątkowe przepisy na jajka, które zachwycą miłośników tradycyjnych smaków, jak i prawdziwych foodies!
Jaja są bogatym źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Zawierają też wiele witamin (A, E, D, K, B2 i B12) oraz minerałów (sód, fosfor, żelazo, siarkę i cynk). Cennym składnikiem jaj jest również cholina (witamina B4), która bierze aktywny udział w budowie i funkcjonowaniu mózgu. Ta witamina nie tylko zmniejsza wchłanianie cholesterolu, ale także obniża koncentrację homocysteiny w organizmie, a to z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Wielu dietetyków uważa, że menu bogate w cholinę zapobiega demencji i usprawnia pracę wątroby. Dlatego jedzmy jaja w święta i nie tylko.
Obrane i umyte warzywa zalać wodą i ugotować bulion. Dodać 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i 1 łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Gotowy bulion przecedzić, dolać żur.
Kiełbasę i boczek podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu i wrzucić do zupy. Gotować przez około 30 minut. Dodać śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Zagotować.
Jaja sparzyć, przełożyć do garnka i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić na pół. Żurek podawać z jajkami i tartym chrzanem.
Domowy zakwas:
Do dużego słoika wsypać 5 łyżek żytniej mąki, zalać 700 ml wody, dodać 3-4 przekrojone ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe i 7 ziaren ziela angielskiego. Wymieszać, słoik przykryć gazą i na kilka dni zostawić na blacie. Codziennie mieszać.
Sałatka jajeczno-ziemniaczana
Składniki:
6 jajek
4 ziemniaki sałatkowe
6-8 ogórków konserwowych
2–3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu
świeży szczypior
świeży tymianek i koperek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić i obrać. Pokroić je w kostkę, ale niezbyt drobną, i dodać do ziemniaków. Drobno pokroić ogórki i dorzucić do miski. Szczypior umyć posiekać i dodać do warzyw i jaj.
Majonez wymieszać z jogurtem, posolić, popieprzyć i delikatnie wymieszać z jajkami ze szczypiorem. Udekorować gałązkami kopru. Przed podaniem schłodzić.
Jajka zapiekane w pomidorach
Składniki:
6 dużych pomidorów
6 jaj
6 plastrów wędzonego boczku lub ulubionej szynki
sól, pieprz do smaku
6 gałązek tymianku
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, osuszyć, ściąć czubki od strony miejsca po szypułce i wydrążyć miąższ łyżeczką. Środek posypać solą, pieprzem i na 10 minut położyć do góry dnem na papierowym ręczniku, aby wypłynął z nich cały sok.
Na spód włożyć pokrojony w kostkę boczek. Do środka wbić po jajku. Pomidory przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Posypać tymiankiem i przyprawami.
Jajka z awokado
Składniki:
2 pełnoziarniste bułki
2 dojrzałe awokado
4 jajka
sól i pieprz
granulowany czosnek
1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Awokado umyć, przekroić i wydrążyć z łupinki. Pestkę usunąć. Miąższ skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem na gładką masę razem z przyprawami.
W garnku zagotować wodę. Do filiżanki wbić jajko (nie może się rozlać). Kiedy woda zacznie wrzeć, wprowadzić ją w wir, energicznie mieszając łyżką. Następnie szybko wlać jajko i gotować przez 2-3 minuty.
Bułki przypiec w opiekaczu i posmarować pastą z awokado.
Jajko ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na bułce i oprószyć solą.
Sałatka z jajkami i tuńczykiem
Składniki:
mieszanka sałat
garść rukoli
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
10-12 pomidorków koktajlowych
4 jajka
zielony ogórek
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 mała cebulka dymka
kolorowy pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Tuńczyka odsączyć z wilgoci.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Pomidorki przekroić na połówki, a ogórek i cebulkę - w półksiężyce.
Na półmisku ułożyć sałatę, rukolę, kawałki tuńczyka, pomidorki, cebulkę, ogórek i jajka. Całość polać oliwą wymieszaną z solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Można także wzbogacić smak sałatki, posypując ją prażonym słonecznikiem.
Jajka po szkocku
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
mąka
3 surowe jajka
5-6 łyżek bułki tartej
olej do głębokiego smażenia
sól i pieprz
cebula
po pół łyżeczki suszonego tymianku, oregano oraz słodkiej papryki w proszku
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać trochę pieprzu i soli, drobno posiekaną cebulkę, 1 łyżkę bułki tartej oraz 1 łyżkę musztardy. Doprawić suszonymi ziołami i papryką. Jeśli mięso jest chude, wbić do masy 1 surowe jajko. Wszystko razem wymieszać dłonią.
Tak przygotowaną masę podzielić na 6 części. Formować z nich płaskie kotlety, a na ich środku położyć jajka ugotowane na twardo i owinąć mięsem, formując kulę. Następnie otoczyć ją w mące, później w roztrzepanym z wodą jajku i na koniec w bułce tartej.
Gotowe kule smażyć na głębokim tłuszczu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając. Następnie wyłożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jajka można serwować z majonezem, keczupem lub ulubionym sosem i sałatką.