Sernik to jedno z tych ciast, które króluje na naszych stołach. Niemniej jednak głównym składnikiem tego przysmaku jest… ser. Jeśli za nim nie przepadasz lub na przykład masz alergię na nabiał, podpowiadamy, jak zrobić sernik bez sera. Przepisy, które serwujemy na pewno ci zasmakują.
Nabiał to jeden z tych składników, który często uczula. Poza tym wiele osób omija go, ponieważ po jego spożyciu na ich twarzach pojawiają się niedoskonałości. Niemniej jednak powodów, dla których niechętnie sięgamy po ser, może być więcej. I o ile w codziennej diecie nie jest trudno wyeliminować ten produkt spożywczy, tyle nierzadko jest on składnikiem popularnych dań. Jeśli więc nie masz ochoty wybrzydzać przy własnym stole lub też nie chcesz, by robili to twoi goście, zaserwuj wszystkim sernik bez sera. Przepisy? Poniżej serwujemy kilka smacznych alternatyw dla klasycznej wersji tego popularnego ciasta.
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować ciasto?
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto, czyli połącz mąkę z masłem, dodaj żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Następnie całość zagnieć, owiń folią i schowaj do lodówki na dłuższą chwilę. Co dalej? Ubij białka, dodając stopniowo szklankę cukru. Gdy masa stanie się sztywne, powoli dodaj budynie oraz śmietanę. Potem rozwałkuj większość ciasta i przełóż do blaszki z papierom do pieczenia. Na ciasto połóż masę i zetrzyj resztę ciasta. Przysmak piecz przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Sernik bez sera możesz udekorować ulubionymi owocami.
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować ciasto?
Wrzuć do miski wszystkie składniki poza owocami (masło powinno być roztopione i przestudzone). Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przelej do formy. Na wierzch rozrzuć ulubione owoce. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez około 100 minut. Po upływie tego czasu nie otwieraj pieca. Drzwiczki możesz uchylić dopiero po 20 minutach. Gdy przestudzisz sernik bez sera, włóż go do lodówki.