Świąteczne menu

Najlepsze przepisy na żurek wielkanocny 2023: tradycyjny z jajkiem i wegański

Najlepsze przepisy na żurek wielkanocny 2023: tradycyjny z jajkiem i wegański
Fot. 123RF

Wielkanocny żurek to nieodłączna część świątecznego menu. Z okazji nadchodzących świąt, przypominamy najlepsze przepisy na wielkanocne zupy, które zachwycą smakiem wszystkich gości. Oto sprawdzone przepisy na żurek w tradycyjnej wersji - z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami oraz w wegańskiej odsłonie - dla miłośników roślinnej kuchni.

Przepis na żurek na zakwasie z kiełbasą

Składniki:

Zakwas:

  • 650 g mąki razowej
  • 3 l ciepłej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku

Żurek:

  • 1,5 l bulionu
  • 2 szklanki zakwasu
  • 2 marchewki
  • 10 dag cebuli
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 jajka ugotowanych na twardo
  • 2 wiejskie kiełbasy

Sposób przygotowania:

Zakwas: Do dużej misy wsypać mąkę. Wymieszać z częścią przegotowanej wody i posiekanym czosnkiem do powstanie papki. Do gotowej masy dodać pozostałą wodę i ponownie energicznie wymieszać. Naczynie z zakwasem przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas będzie gotowy.

Żurek: Na patelki podsmażyć pokrojową w kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Bulion podgrzać na małym ogniu z pokrojoną w plasterki marchwią. Gdy będzie gorący, dodać 2 szklanki gotowego zakwasu i zagotować. Do całości dodać kiełbasę z cebulą. Zupę zagotować ponownie, doprawić do smaku solą, majerankiem i pieprzem. Żurek wielkanocny podawać z plastrami podsmażonej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami.

18446995_m
Wielkanocny żurek z kiełbasą i ijajkiem
123rf

Przepis na żurek z ziemniakami

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 750 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 500 ml zakwasu
  • 1 włoszczyzna
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do dużego garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Gotować od przykryciem ok. 30 min.

2. Do wywaru dodać  kiełbasę i pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni boczek. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać majeranek, sól i pieprz. Po kilku minutach wyjąć kiełbasę, pokroić i ponownie wrzucić do garnka z wywarem. 

3. Do garnka z wywarem wlać zakwas. Całość gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec gotowania, zabielić zupę śmietaną, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Żur podawać z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami.

144451552_m
Wielkanocny żurek z ziemniakami
123rf

Przepis na wegański żurek

Składniki:

  • 2 butelki żurku
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 7 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 por
  • pół natki pietruszki
  • majeranek
  • ostra papryka w proszku
  • kurkuma
  • sól
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Zagotować 3 litry wody w dużym garnku. Wrzucić wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku, ziemniaków, selera i pora. Do 30 minutach dodać resztę warzyw.

2. Gdy ziemniaki zmiękną, zalać warzywa żurkiem z butelki.  Całość gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania zabielić zupę śmietanką kokosową. Doprawić majerankiem.

3. Żurek podawać posypany szczypiorem.

37923198_m
Wegański żurek wielkanocny
123rf
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również