Przyjaciele... dzielą się przepisami
Fot. Prószyński Media

Przyjaciele... dzielą się przepisami

Jeśli  90. miałaś więcej niż dziesięć lat, jest bardzo prawdopodobne, że nie opuściłaś żadnego odcinka Przyjaciół". Może nawet ich spotkania przy jedzeniu  inspirowały cię do wspólnego gotowania ze znajomymi. I może udawało ci się odtworzyć kultowe przepisy bohaterów sitcomu. Teraz masz je wszystkie w jednym wydaniu pt. „Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele”.

Pamiętasz jak Rachel próbowała wyłowić z lazanie swój pierścionek zaręczynowy, Rossa rozpływającego się w zachwytach nad kanapką z „nawilżaczem” i to jak Phoebe z Monicą próbowały odtworzyć smak legendarnych ciasteczek według przepisu babci ? W książce Teresy Finney znajdziesz opisy wszelkiego rodzaju przysmaków bohaterów serialu  – od przekąsek i deserów po solidne dania obiadowe. Dla dane stylu życia Phoebe zamieszczono też całkiem sporo receptur wege. Ale są też, rzecz jasna, pizza special, truskawkowy dżem Moniki, ulubione sandwiche Joey’ego (te z klopsikami), rozwodowe ciasto z dyni, flan urodzinowy Rachel,  muffiny z kultowego Central Perk i przepis na pieczonego indyka oraz kanapkę z jego resztek…  

Do każdego przepisu dodano komentarz zaczerpnięty z serialu, który w latach 1992-2004 był częścią codzienności nastolatek na całym świecie, także autorki książki z  kultowymi przepisami.  „Dla dzisiejszej trzydziestoparolatki telewizja z lat 90. XX wieku to źródło wielkiej nostalgii. (...)  Przyjaciele (...) towarzyszyli mi podczas wkuwania matmy czy rozwiązywania testów z kursu prawa jazdy. Serial wystartował, kiedy byłam w czwartej klasie podstawówki, a ostatni odcinek oglądałam już po ukończeniu szkoły średniej – był więc ważnym elementem otaczającej mnie wówczas popkultury. Podobnie jak wielu ludzi w tamtych czasach, zasiadałam zwykle przed telewizorem w porze kolacji i z talerzem na kolanach śledziłam zabawne przygody Rachel, Moniki, Joeya, Chandlera, Phoebe i Rossa.Uwielbiałam to, że w Przyjaciołach tak ważne było jedzenie. Naturalnie miało to dość oczywisty związek z rolą Moniki, która pracowała w gastronomii. Obojętnie, czy organizowała catering na ślubie eksżony brata, czy po prostu szykowała kolację na Święto Dziękczynienia (wszystkie odcinki o Święcie Dziękczynienia są naprawdę wspaniałe!), scenarzyści zawsze wyraźnie akcentowali kwestię posiłków. I robili to w sposób mistrzowski (...)”  – napisała  Teresa Finney we wstępie do swojej książki.

Biorąc pod uwagę, że stacja HBO przygotowuje specjalny odcinek serialu z jego oryginalną obsadą, można zacząć już szykować prawdziwą ucztę, kolację dla przyjaciół, by wspólnie obejrzeć film o dalszych losach Rachel, Moniki, Joey'a & Co. Oto przykłady, które zachęcają do przetestowania  wszystkich przepisów z książki, a jest niemal sto.  Oto trzy z nich:

Lazanie  zareczynowe
Wśród składników tego dania nie ma żadnego pierścionka (zaręczynowego, oczywiście), za to jest dość dużo sera i całe mnóstwo smakowitych warstw.

Porcje: 6 • Przygotowanie: 60 minut • Przyrządzanie: 40–45 minut

1 opakowanie makaronu lazanie
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szalotki, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, rozdrobnione
1 łyżka przecieru pomidorowego
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
1½ łyżeczki przyprawy włoskiej
1½ łyżeczki kuminu
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżka brązowego cukru
500 g startej mozzarelli
220 g startego parmezanu
natka pietruszki, drobno posiekana
sól i pieprz do smaku

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Na dużej patelni rozpuść masło,następnie dodaj oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez ok. 2 minuty, aż stanie  się szklista.
3. Dodaj czosnek i smaż dalej przezok. 2 minuty, uważając, by się nieprzypalił.
4. Teraz dodaj przecier pomidorowyi dobrze wymieszaj.
5. Dodaj mieloną wieprzowinę i wszystkie przyprawy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrobnij mięso i wymieszaj je z cebulą. Podsmażaj przez ok. 7 minut, aż mięso zupełnie zbrązowieje.
6. Teraz dodaj pomidory i cukier. Wymieszaj dobrze całość i gotuj na małym
ogniu przez co najmniej 15 minut.
7. Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach ok. 18 x 26 cm. Na jej dnie umieść ¼ sosu mięsno-pomidorowego. Na tym ułóż pierwszą warstwę płatów lazanii (mogą nieznacznie na siebie nachodzić) i znów porcję sosu. Teraz wsyp 1/3 porcji sera.
8. Powtórz wszystkie czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Warstwą wierzchnią powinienbyć sos mięsno-pomidorowy.
9. Tak złożone lazanie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).
10. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed porcjowaniem. Lasanie podawaj posypane świeżą natką.

Zrzut ekranu 2020-08-25 o 12.00.58

Zapiekanka z batatów z piankami z marsmallow
Ta pożywna zapiekanka jest naprawdę pyszna, a pianki się apetycznie ciągną, nawet jeśli nie są ułożone koncentrycznie. Klasyczne danie na Święto Dziękczynienia.

Porcje: 6 • Przygotowanie: 25 minut • Przyrządzanie: 20 minut

8 średniej wielkości batatów, obranych i pokrojonych w centymetrową kostkę
½ szklanki mleka
4 łyżki stołowe masła
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 szklanki pianek marshmallow

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Włóż bataty do dużego garnka, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Następnie je  odcedź na sicie i przełóż z powrotem do garnka.
3. Do gorących batatów dodaj masło,mleko i gałkę muszkatołową. Wszystko razem wytrwale ugniataj przy pomocy ubijaka do ziemniaków – musi powstać masa o aksamitnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
4. Przełóż masę do dwóch płaskichnaczyń żaroodpornych. Ułóż na wierzchu pianki marshmallow. Koncentrycznie lub nie – wybór należy do Ciebie
5. Zapiekaj przez ok. 20 minut, aż pianki apetycznie zbrązowieją.
6. Podawaj na ciepło zaraz po wyjęciu
z piekarnika.

Zrzut ekranu 2020-08-25 o 11.59.59

Rozwodowa tarta dyniowa
Obojętnie, jak wspaniałe masz plany na święta, zawsze Cię dopadną zmory własnego dzieciństwa. Kto wygrywa konkurs na najgorsze wspomnienia? Kto z przyjaciół jest królem fatalnych świąt i co roku przynudza o rozwodzie rodziców? Święta się nie liczą, jeśli nikt nas nie zdołuje swoimi opowieściami.

Porcje: 8 • Przygotowanie: 5 minut • Pieczenie: 50 do 55 minut

1 porcja kruchego ciasta
Krem:
½ szklanki śmietany kremówki 36%,dobrze schłodzonej
1 łyżka cukru

Ciasto:
450 g dyniowego purée
1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
2 duże jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
½ łyżeczki soli
orzechy do dekoracji

Krem:
1. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietanę i zacznij ją ubijać przy pomocy miksera na średnich obrotach. Dodaj cukier, zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj, aż śmietana stanie się sztywna.
2. Ubitą śmietanę wstaw do lodówki.

Ciasto:
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
2. W dużej misce dobrze wymieszaj dyniowe purée ze skondensowanym mlekiem, dodaj jajka, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
3. Wyłóż ciastem okrągłą formę oraz jej brzegi.
4. Na wierzch wylej masę dyniową i wstaw do piekarnika na 15 minut.
5. Teraz zmniejsz temperaturę piekarnika do 175°C i kontynuuj pieczenie przez ok. 35–40 minut.
6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Udekoruj orzechami.
7. Ciasto podawaj dobrze schłodzone z porcją bitej śmietany na wierzchu

Zrzut ekranu 2020-08-25 o 12.09.05

„Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele”
Teresa Finney
Prószyński Media, wrzesień 2020

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również