Spadło w kuchni: (słodkie) śniadanie mistrzów
Pancakes z musem serowym
Fot. Maciej Spadło

Spadło w kuchni: (słodkie) śniadanie mistrzów

Kto z nas nie jest łasuchem? Uwielbiam słodkie poranki, idealna sobota to taka, którą mogę zacząć od przepysznych pancakes czy tostów z chałki ze świeżymi owocami i serem kozim... zaszalej, dzień dziecka może trwać cały rok!

Słodkie śniadanie już dawno chodziło mi po głowie, czekałem tylko na odpowiednią okazję. Był początek lipca, wspólny weekend spędzony z przyjaciółmi na wsi. Oczywiście nie zabrakło młodszego towarzystwa, które uwielbia łakocie. Na hasło pancakes i muffiny z malinami na twarzach od razu pojawiał się wielki uśmiech, nie musiałem ich namawiać na to poranne szaleństwo. O to cztery przepisy, które na zawsze odczarują nudne śniadania!

thumb-article-629-tmain
maciej spadło

Panckakes z musem serowym ( porcja na 10- 12 naleśników)

Mus serowy:

biały ser śmietankowy 500g

250g mascaropne

250 g słodkiej śmietanki 36%

3 łyżeczki cukru waniliowego

3-4 łyżki cukru pudru

sok z jednej cytryny

 

Ciasto na panckakes:

1 i 1/2 szklanki pszennej mąki

2 jajka w temperaturze pokojowej

1 i 1/2 szklanki maślanki

1/4 szklanki cukru pudru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oleju roślinnego

szczypta soli

 

Do przygotowania musu serowego należy ubić schodzoną słodką śmietankę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Do ubitej jednolitej masy dodaj śmietankowy biały ser oraz mascarpone, delikatnie mieszając wlewaj sok z cytryny. Krem nie będzie tak gęsty jak sama bita śmietana. Będzie miał lekko płynną konsystencję oraz będą wyczuwalne gródki białego sera, sok cytryny doda świeżości i aromatu pieczonego ciasta. Odstaw do lodówki na 30 minut, na czas smażenia naleśników.

Aby przygotować panckakes należy zblenować wszystkie składniki w dużej misce, do mierzenia proporcji używaj tej samej szklanki, moja miała 300 ml. Pamiętaj, aby przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy, będą bardziej jednolite i aksamitne.

Rozgrzej patelnie na małym ogniu, nie przejmuj się jak pierwszy naleśnik nie wyjdzie, u mnie zawsze jest próbny. Smażę panckakes na małej patelni bez użycia tłuszczu, zawsze pojedynczo, wylewam chochlą ciasto w centralnej części rozgrzanej patelni. Odwróć na drugą stronę, kiedy na naleśniku przestaną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Smaż na złoty kolor.

Gotowe panckakes podaje przekładane musem serowym oraz świeżymi borówkami, malinami i truskawkami. Uwielbiam poranny tort!  

 

Maciej Spadło

Muffiny bananowe z malinami

2 duże banany

Garść świeżych malin

1 czubata szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody

3 łyżki cukru pudru, może być kokosowy

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1/3 szklanki mleka

2 jajka

 

Nastaw piekarnik na 180 stopni na program grzania od dołu z termoobiegiem.

Przesiej do miski mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodaj jajka, mleko, olej słonecznikowy oraz banany. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Delikatnie mieszając ciasto dodaj maliny. Piecz muffinki w papierowych foremkach około 20 minut. Nie denerwuj się kiedy babeczki nie wyrosną. Powodem są ciężkie banany, ciasto z dodatkiem bananów zawsze zostawia wiele do życzenia. Muffiny podawaj oprószone cukrem pudrem i świeżymi malinami na szczycie.  

 

Maciej Spadło

Tosty łasucha

duża chałka

masło

3 jajka

rukola

szczypior

dwie gruszki

dwie garści truskawek

miód

ser kozi, najlepiej rolada

sól, pieprz

 

Uwielbiam słodkie tosty. Często szykuje dwie wariacje. Jedna z kozim serem i karmelizowaną gruszką drugą z omletem jajecznym i świeżymi truskawkami.

Aby przygotować bazę: rozgrzej na patelni masło i obsmaż z obydwu stron pokrojoną na 1-1,5 cm plastry chałkę. Uważaj żeby nie spalić bułki i masła. Ważne, aby do nowej partii chałki dodać odrobinę masła, aby chałka mogła się przyrumienić i „ wciągnąć” masło. Istotne jest to aby nie była grillowana, a usmażona. Przygotowane kromki odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj omlet z trzech jaj. Energicznie wymieszane jaja, smaż na dużej patelni z odrobiną masła, dodaj sól i pieprz. Ciężko określić czas smażenia, bo wszystko zależy od wielkości patelni oraz jajek, ale ważne aby smażyć go na małym ogniu aż zetnie się zewnętrzna warstwa. Po usmażeniu zdejmij omlet na talerz, a po wystygnięciu zwiń go w rulon i pokrój go na paski jak roladę.

Na usmażoną kromkę chałki ułóż wcześniej umytą rukole, pokrojony omlet oraz truskawki. Truskawki kroję wzdłuż na równe paski. Pamiętaj aby dodać drobno posiekany szczypior, który doda delikatnie ostrego smaku.

Do przygotowania drugiej wariacji tostów, będziemy potrzebowali karmelizowanej gruszki. Umytą gruszkę pokrój na równe plastry wzdłuż, nie obawiaj się nasion, są jadalne. Rozgrzej na patelni masło i smaż plastry gruszki aż się przyrumienią, dodaj łyżkę miodu i redukuj go około 5 minut na małym ogniu.

Na kolejnej kromce chałki również ułóż rukole, plaster rolady z sera koziego, może być również ser typu fromage, dodaj karmelizowaną gruszkę, posyp drobno siekanym szczypiorem i przykryj drugą zasmażoną kromką chałki. Tosty są gotowe!

I co ? Miałem rację? Dzień dziecka może trwać wiecznie?

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również