Kuchnia

25 polskich restauracji, które warto odwiedzić chociaż raz w życiu

25 polskich restauracji, które warto odwiedzić chociaż raz w życiu
Restauracja Szara Gęś, Kraków
Fot. Mat. prasowe

Lista najlepszych polskich restauracji jest długa i niezwykle różnorodna. My wybraliśmy 25, które naszym zdaniem warto odwiedzić chociaż raz w życiu - od wytwornych z gwiazdką Michelin po wegańską ramenownię. Powód? Zachwycają jakością składników, kreatywnością szefów kuchni, wystrojem, niepowtarzalną atmosferą i prawdziwą miłością do gotowania, która jest najlepszym składnikiem każdej potrawy. Oto 25 polskich restauracji, które Cię zachwycą.

1. Epoka, Warszawa

Epoka to niezwykła restauracja, która mieści się w budynku ekskluzywnego hotelu Raffles. Na jej czele stoją Marcin Przybysz i Antoine Azaïs, którzy zapragnęli tworzyć fine food experience bez nadęcia. "Rozpoczynając prace nad Epoką wszyscy czuliśmy, że duży nacisk, poza jedzeniem, położyć chcemy na otwartość obsługi oraz spontaniczną gościnność. Fine dining kojarzony jest powszechnie z białymi obrusami i poważną atmosferą. W Epoce obalamy ten mit i pokazujemy, że wysoka kuchnia świetnie sprawdza się w swobodnym wydaniu" - mówi dyrektor restauracji  Antoine Azaïs. Spektakularne wnętrza i niezwykłe podejście do kuchni szefa Marcina Przybysza to przepis na ich sukces. Menu degustacyjne opiera się na przepisach z XVII i XIX wieku i dostępne jest w wersjach z 15 lub 20 daniami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Epoka (@restauracjaepoka)

2. Szara Gęś, Kraków

Każda wizyta w Krakowie to doskonała okazja, aby wstąpić do Szarej Gęsi. Elegancka restauracja mieści się w sercu krakowskiego Rynku, w pięknej Kamienicy Hetmańskiej - to jeden z najstarszych zachowanych domów w mieście Kraka. Wystój Szarej Gęsi w stylowy sposób przeplata się z zabytkowym charakterem budynku i z efektownym gotyckim sklepieniem. Jednak główną rolę w tym niezwykłym miejscu pełni menu autorstwa Mariusza Kalisza. "Menu zostało skomponowane z regionalnych składników, certyfikowanych i wyjątkowych. Zmienia się ono sezonowo, ponieważ hołdujemy produktom najwyższej jakości, występującym w zależności od pory roku" - mówi szef kuchni. W Szarej Gęsi króluje polska kuchnia w wyrafinowanej odsłonie, która doskonale sprawdza się na wyjątkowe kolacje z najbliższymi, uroczyste rodzinne obiady czy na każdą okazję wartą celebrowania. Co znajdziecie w menu? Klasyki polskiej kuchni w wersjach, których nigdy wcześniej nie doświadczyliście, jak mus z koziego sera z malinami i piklowanym burakiem, pstrąg macerowany w soli z piklowaną kapustką, okoń z puree chrzanowym, pierogi z gęsiną i cydrem czy pierś z kaczki z wanilią i pietruszką. Nie zapomnijcie zamówić "Szarej Gęsi" na deser - to słodka niespodzianka, która na długo pozostanie w Waszej pamięci!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Szara Gęś w Kuchni (@szara_ges_w_kuchni)

3. Szóstka, Warszawa

Szóstka to wyjątkowa restauracja na 6. piętrze ekskluzywnego Hotelu Warszawa. Na jej czele stoi Dariusz Barański - absolwent legendarnej Le Cordon Bleu oraz autor sukcesu restauracji Concept 13 w warszawskim Vitkacu. W jego menu rządzą najwyższa jakość świeżych produktów i prostota, a najlepszymi przykładami są pozycje w menu Szóstki. Wizytę w restauracji warto rozpocząć od delikatnego kwiatu cukinii z kozim serem, morelą i grzybowym XO, następnie skosztować tosta z krabem, szczypiorkiem i limonką, a na deser - brzoskwinie gotowane w syropie z werbeną cytrynową i ciasteczkiem migdałowym. W Szóstce można zamówić także menu degustacyjne, złożone z pięciu dań. A dodatkową rozkoszą dla zmysłów jest minimalistyczne i wypełnione naturalnym światłem wnętrze, w którym uwagę przyciąga otwarta kuchnia oraz taras widokowy na piękną panoramę Warszawy. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez HOTEL WARSZAWA***** (@hotel_warszawa)

4. Biały Królik, Gdynia

Gdyński Biały Królik regularnie pojawia się na listach najlepszych polskich restauracji. Nie bez przyczyny, bo wizyta tam to uczta dla ciała i ducha. Restauracja mieści się w pałacu, a wystrój wnętrz nawiązują do książki "Alicja w krainie czarów". Za kształt menu odpowiedzialny jest szef kuchni Marcin Popielarz. Restauracja słynnie z nowoczesnej polskiej kuchni w której wykorzystuje tylko naturalne produkty od zaufanych dostawców, z  własnego ogródka oraz pola uprawnego na Żuławach. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja "biały królik" (@bialykrolikgdynia)

5. Tabu Sushi And Modern Cuisine, Łódź

Restauracja Tabu to nie jednynie restauracja z doskonałym sushi. To miejsce, gdzie tradycyjna kuchnia japońska miesza się z elementami kultury koreańskiej i tajskiej. Autorskie menu zmienia się wraz z porami roku, a smaki wydają się intensywniejsze i głębokie, jak nigdzie indziej. Podczas wizyty warto zamówić Octopus Maki z macką ośmiornicy, Beef Maki z wołowiną oraz wieloskładnikowe Special Maki z węgorzem, tuńczykiem w tempurze z masłem orzechowym, czy z sojowym nori. Każda pozycja jest równie wykwintna w smaku, co spektakularna na talerzu. 

 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tabu Sushi (@tabu_sushi_lodz)

6. La Prima, Zakopane

Włoska kuchnia u podnóża Tatr? Jedynie w La Prima, restauracji która mieści się zaledwie 5 min od Krupówek i jest częścią Bachleda Resort. Restaurację wyróżnia doskonała włoska kuchnia wzbogacona regionalnymi akcentami. Jeśli tortellini to z delikatną podhalańską jagnięciną i oryginalnym serem Gorgonzola Dolce Antonia Carpenedo. Jeśli Pizza al Fromagio to z dodatkiem tradycyjnie wędzonego oscypka z owczego mleka. A na deser? Torcik czekoladowy z bezą, wiśniami marynowanymi i lodami z wiśni.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja La Prima (@restauracjalaprima)

7. U Fukiera, Warszawa

Warszawska restauracja królowej kulinariów Magdy Gessler skrywa niezwykle bogatą historię. sięgają początków XVI wieku. Słynny handlarz winami, Grzegorz Korab, zbudował wtedy na warszawskim rynku kamienicę a w jej piwnicach otworzył skład z winami. Rodzina Fukierów pojawiła się w gronie właścicieli na początku XVIII wieku i przez kolejne lata odkładała najstarsze i najprzedniejsze wina, które przez wieki zdobiły imponującą kolekcję. Obecnie U Fukiera to restauracja w której króluje najlepsza polska kuchnia oraz sezonowe karty - z miłości i szacunku do świeżych naturalnych składników. Obowiązkowe dania przy składaniu zamówienia to pierogi z kaczką z pieczonym jabłkiem, z serem kozim i orzechami, rumiany rosół na wielu mięsach z lanymi kluskami bursztynowymi i "zupa nic" z bezowymi chmurkami i czerwonymi owocami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera)

8. ARCO by Paco Perez, Gdańsk

Na 33 piętrze najwyższego budynku w północnej Polsce znajduje się niezwykła restauracja, którą prowadzi jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie – Paco Pérez. W restauracji dostępne jst jedynie menu degustacyjne ARCO Doświadczenie oraz ARCO Festiwal, a feerię smaków dopełnia widok na Gdańsk z ponad 144 metrów nad ziemią. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez 3D Architectural Visualization (@cg_andreucabot)

9. Bez Gwiazdek, Warszawa

Bez Gwiazdek to bezpretensjonalna atmosfera, swobodna obsługa, nowoczesna autorska odsłona polskich kuchni regionalnych i najlepsze sezonowe produkty.  Restauracja xx otwiera się jedynie wieczorami od wtorku do soboty, ponieważ zespół sam robi zakupy, mi.in.  u Pana Ziółko, Państwa Majlertów, a ryby przywozi Pan Bernard. Szef kuchni i właściciel restauracji Piotr Trzópek, co miesiąc skupia się na innym obszarze Polski i przedstawia jego kuchnię poprzez sześć dań menu degustacyjnego, a znajdziesz w nich, np.: wielkopolskie ślepe ryby, zachodniopomorskie hołubcie bielkowskie, czy śląskie karminadle. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BezGwiazdek (@bezgwiazdek)

10. Boccanera, Kraków

Boccanera to ukłon w stronę prawdziwej, prostej, włoskiej kuchni. W daniach krakowskiej restauracji rządzą składniki najwyżej jakości, a wnętrza zachwycają eklektycznym, ciepłym wystrojem, który zachęca, by nie spoglądać na zegarek. Zadbają o to dodatkowo muzyka na żywo oraz wyjątkowa karta koktajli. To miejsce tętni życiem w duchu włoskiego slow life'u. Dolce vita!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Boccanera (@boccanera_krakow)

11. Fiorentina Dom Polski, Kraków

Szef kuchni Robert Koczwara zabiera gości swojej restaurację w prawdziwą podróż po smakach. Jedną ze specjalności Fiorentiny jest sezonowana wołowina, przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym. Serwowany jest także wyjątkowy stek po florencku, a sekret bistecca alla fiorentina tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa i jego jakości. Idealne miejsce dla miłośników mięsnej kuchni w nowoczesnym wydaniu.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Fiorentina Dom Polski (@fiorentina_krakow)

12. Góralska Tradycja, Zakopane

W Góralskiej Tradycji zachwyca nie tylko wspaniałą, góralską kuchnią, ale też przepiękne wnętrza stworzone z inspiracji zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Każdy element wystroju restauracji jest dopracowanym dziełem sztuki stworzonym przez rzemieślników z Podhala, związanych z góralską sztuką i rzemiosłem od lat.  A co w menu? Góralska zupa rydzowa, bryndzowa i kwaśnica, pierogi z gęsiną, pstrąg z chrzanem, czy gulasz z jelenia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Góralska Tradycja (@goralskatradycja)

13. Pawilon Towarzyski, Białystok

Pawilon Towarzyski zachwyca swoim dizajnem. Przeszklona elewacja z widokiem na białostocki park Planty wypełnia pawilon naturalnym światłem. Zaprojektowane z niezwykłą starannością nowoczesne wnętrze, przełamane jest elementami o ciepłej tonacji, wypełnione detalami nawiązującymi do designu lat 70-tych. Z kolei w karcie dań warto zwrócić uwagę na "małe" i "duże talarze", czyli przystawki i dania główne w niezwykłych wydaniach.  Przykłady?  Assiette z bakłażana, tatar wołowy z majonezem ze szpikiem kostnym, czy warzywa w cieście piwnym. Na główne danie warto zamówić pierepałkę z selera, karasia w glazurze i przepiórkę confit. Nie zawiedziecie się!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pawilon Towarzyski (@pawilon_towarzyski)

14. Pod Papugami, Wrocław

Restauracja na wrocławskim rynku z dwudziestoletnią tradycją to obowiązkowe miejsce dla amatorów sztuki kulinarnej. Za sukcesem karty dań stoi Mariola Monczak, szefowa kuchni, która z restauracją związana jest od początków istnienia kultowego wrocławskiego miejsca. W menu królują klasyki najpopularniejszych kuchni świata, a na szczególną uwagę zasługują: carpaccio z polędwicy wołowej, filet z halibuta z kurkami i masłem czosnkowym oraz ravioli z truflą i szparagami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pod Papugami (@podpapugami9a)

15. Śląska Prohibicja, Katowice

W surowym projekcie bloków mieszkalnych zabytkowego Nikiszowca jest zapisana historia robotniczego Śląska, a wśród klimatycznych familoków znajdują się restauracja Śląska Prohibicja. Niezwykłe połączenie tradycyjnej śląskiej kuchni z nowoczesnością: w karcie dań, pięknym wnętrzu wypełnionym światłem oraz niepowtarzalnej, rodzinnej atmosferze. Szefową kuchni jest Magdalena Nowaczewska - zwyciężczyni V edycji programu Master Chef TVN. Co znajdziemy w karcie? Śląsk w pełnej (współczesnej) krasie - rolady wołowe z własnej wędzarni, kopytka parmezanowe z serem bursztyn, golonko gotowane w ciemnym piwie i panczkaut. A na deser Nova Pavlowa, czyli beza jaśminowa z kremem pistacjowym!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Śląska Prohibicja (@slaska_prohibicja)

16. Eliksir, Gdańsk

To nietypowe miejsce w Gdańsku to połączenie restauracji, koktajlbaru, niezależnej przestrzeni eventowej oraz cigar roomu. Koncepcja budowy karta dań opera się na foodpairingu, czyli sztuce łączenia smaków - w wydaniu Eliksiru to dania ze specjalnie dopasowanymi koktajlami. O najwyższą jakość dań dba Paweł Wątor - szef kuchni i współwłaściciel lokalu, w menu znajdziemy nietypowe propozycje. Przykłady? Filet z gładzicy, ziołową polentę z płaskoskurki, czy pierogi z kindziukiem. Na miłośników najwyższej sztuki kulinarnej czekają dwa menu degustacyjne: wegetariańskie i mięsne - oba w towarzystwie autorskich koktajli.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez cocktailbar & restaurant (@eliksir.pl)

17. Bulaj, Sopot

Niech Was nie zwiedzie niepozorna restauracja przy samym wyjściu na sopocką plażę przy Parku Północnym.  Bulaj to królestwo ryb i owoców morza, a ich dania zachwycają najbardziej wymagające podniebienia. O wyjątkową kartę dań dba szef kuchni Artur Moroz.  Czerpie z regionu to co najlepsze. Na kartę dań składają się nie tylko ryby z Bałtyku i słodkowodne, ale również gęsina, jagnięcina z Kaszub i inne dobra okolicznych lasów wód oraz gospodarstw. Menu jest sezonowe i codziennie można spodziewać się specjałów spoza karty. Obecnie znajdziemy w niej m.in. sandacza na tarce warzywnej, łupacza pieczonego w liściu kapusty, pół kaczki pieczonej w jabłkach z buraczkami i agrestem, czy zestaw owoców morza w którym znajdziemy najświeższe krewetki, kałamarnice i mule. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Bulaj (@restauracjabulaj)

18. Vegan Ramen Shop, Warszawa

Vegan Ramen Shop to mekka wegańskiego ramenu, gdzie znajdziemy esencjonalne bulionu ze słynnym japońskim makaronem. W krótkiej karcie znajdziemy kilka przystawek oraz trzy flagowe rameny: Clear Shoyu Ramen, Spicy Miso, Shio Ramen oraz sezonowe, jak Tantan Ramen . Każdy z nich to magiczna mieszanka esencji z grzybów, doskonałej jakości makaronu oraz smacznych dodatków, jak pieczony batat, pomidor, blanszowany pak choi, enoki, czy mizuna. Ich umami jest tak intensywne, że wegańskie rameny uznawane są za najlepsze w Warszawie, deklasując te mięsne. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Vegan Ramen Shop ️‍ (@veganramenshop)

19. Marcello, Warszawa

Warszawska pizzeria wyraźnie wyróżnia się swoim podejściem do włoskiej kuchni i tradycyjnego klimatu pizzerii. Marcello to prawdziwa dizajnerska perełka, a w jej wnętrzu bryluje kolor... różowy. Sufit zdobią malowidła z postaciami kobiecymi, a meble to ukłon w stronę skandynawskiego minimalizmu. W menu znajdziemy tradycyjną neapolitańską pizzę, która zyskuje niezwykłą popularność. Wśród 20 pozycji znajdziemy klasyki, jak margherita, salami, czy fungi oraz placka z krewetkami blach tiger, czy kiszonymi pomidorami. Każdy z nich zachwyca najwyższą jakością składników, elastycznym ciastem i lejącą się konsystencją. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez ᴍᴀʀᴄᴇʟʟᴏ (@marcellowarszawa)

20. Mandragora, Lublin

Wizyta w Mandragorze to prawdziwa podróż w głąb kultury i tradycji żydowskiej. Atmosfera restauracji przypomina niekończące się rodzinne przyjęcie, pełne serdeczności i przyjaźni. Na wyjątkowość Mandragory składa się także tradycyjny wystrój oraz niezwykłe dania w menu -  ich przepisy to przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Co warto zamówić? Bez wątpienia całą kartę, ale gdy rozpoczynacie swoją przygodę z żydowską kuchnią, postawcie na gefilte fisz, śledzia z migdałami i rodzynkami, żydowski kapuśniak, czulent lubelski oraz paschę - tradycyjny deser Żydów Aszkenazyjskich, czyli mini serniczek z migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Mandragora (@restauracja.mandragora)

21. Cafe Byfyj, Katowice

Na katowickim Nikiszowcu musicie odwiedzić także Cafe Byfyj. Restauracja jest nie tylko ulubienicą wielu przyjezdnych gości, ale przede wszystkim Ślązaków, którzy regularnie pojawiają się na niezwykłych obiadach, w których kuchnia śląska miesza się z tajnikami najwyższej sztuki kulinarnej. Nie zapomnijcie zamówić deseru: ciasta, ciasteczka, torty i świeże wypieki to specjalność właścicielki Byfyja Agnieszki Michalskiej, która pochodzi z rodziny specjalizującej się w cukiernictwie oraz piekarnictwie. Obok Byfyja znajduje się filia rodzinnej piekarni Michalski w której kupicie porcję doskonałego kołocza, np. z makiem lub z  serem - tradycyjnych śląskich wypieków.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cafe Byfyj/Piekarnia Michalski (@cafebyfyj)

22. Meatologia, Warszawa

Jeżeli jesteście fanami najwyższej jakości mięsa, obowiązkowo odwiedźcie warszawską Meatologię. To mekka mięsnego streetfoodu, w której króluje najwyższej jakości wołowina, idealnie przyrządzone steki, czy kanapki wypełnione pieczonym mięsem. To nie wszystko, w knajpie znajdują się także mięsne delikatesy, w których kupisz najwyższej jakości produkty oraz już zamarynowane mięsa, aby cieszyć się niezwykłym smakiem także w domu. Za koncepcją i menu stoi Andrzej Andrzejczak, szef kuchni i specjalista od mięsa, którego możecie także zobaczyć w programie telewizyjnym "M jak Mięso" w Canal+, który prowadzi z Jurkiem Sobieniakiem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Meatologia (@meatologia_)

23. Wina Dajcie, Rzeszów

Wina Dajcie to wine bar i restauracja, które są topowym miejscem na kulinarnej mapie Rzeszowa. Autorskie menu przygotował cały zespół na czele z szefem kuchni Pawłem Lęcznarem. A karta to ukłon w stronę hiszpańskich tapasów, w której znajdziemy najwyższej jakości oliwki, grillowane warzywa, guacamole, krewetki i chorizo. Na główne dani warto zamówić filet z sandacza, pyszne burgery w proziaku lub podpłomyki z dodatkami - na mały głód. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Wina dajcie (@restauracja.winadajcie)

24. Wilcza Jama, Smolnik (Bieszczady)

Nigdzie śniadanie nie smakują tak, jak w bieszczadzkiej Wilczej Jamie, gdzie chleb jest jeszcze gorący, domowe masło rozpływa się na świeżych kromkach, a regionalne bundze i domowej roboty pesto z czosnku niedźwiedziego zachwycają swoim smakiem.  W restauracji spróbujcie także dań z dziczyzny, które są specjalnością Wilczej Jamy oraz pstrągów, które są wyławiane z własnego stawu.  Dodatkową przyjemność sprawia regionalny wystrój wnętrza oraz spektakularny widok z okien na niepowtarzalny, bieszczadzki krajobraz.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Anka Lewandowska (@turboskrzat)

25. Nowy Spichlerz, Tomaszowice

Nowy Spichlerz regularnie znajduje się na listach najlepszych polskich restauracji. Nie bez przyczyny, ponieważ rustykalna  restauracja, która znajduje się w urokliwym XIX -wiecznym spichlerzu zachwyca swoim wystrojem i kartą dań, inspirowaną lokalnymi smakami w nowoczesnej odsłonie.  Na wyjątkową uwagę zasługują filet z kurczaka kukurydzianego supreme, schab z kością oraz połowa pieczonej kaczki z kluskami śląskimi. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nowy Spichlerz Restauracja (@nowyspichlerzrestauracja)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również