Kuchnia

5 restauracji ukraińskich w Warszawie. Jakich dań spróbować?

5 restauracji ukraińskich w Warszawie. Jakich dań spróbować?
Barszcz po ukraińsku to jedna ze sztandarowych potraw kuchni ukraińskiej.
Fot. 123rf.com

Kuchnia ukraińska, mimo że zbliżona do polskiej, nie jest w naszym kraju dobrze znana. Polecamy 5 restauracji w Warszawie, w których zjemy typowo ukraińskie dania i lepiej poznamy tradycje kulinarne naszego sąsiada.

Dikańka

W sercu Mokotowa, przy ul. Olesińskiej 2, w miejsce dawnego Korea Town, znajduje się ukraińska restauracja specjalizująca się w pierogach. W komentarzach znajdziemy nawet opinie, że to najlepsze pierogi w Warszawie. Poza tradycyjnymi ruskimi czy pielmieni z mięsem wieprzowym, znajdziemy również duży wybór wegańskich i bezglutenowych pierogów np. z tofu czy z „mięsem” sojowym lub z owocami albo makiem. Warto dodać, że nazwa pierogi ruskie wzięła się od Rusi Czerwonej czyli Galicji Wschodniej a nie od Rosji. W menu znajdzie się również barszcz ukraiński, w dwóch wersjach, z fasolą i bez (oryginalna wersja).

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pierogarnia ukraińska (@dikankawarszawska)

 

Willa Biała

 Jeśli macie ochotę na kuchnię ukraińską w wydaniu fine dining to warto zajrzeć do położonej na Mokotowie przy Narbutta 10 restauracji Willa Biała serwującej kuchnię galicyjską. Kuchnia galicyjska łączy smaki ukraińskie i polskie z wpływami żydowskimi, austriackimi i węgierskim  Na przystawkę możemy skusić się na banosz po bukowińsku, czyli ukraińską potrawę z kaszy kukurydzianej gotowanej ze śmietaną z dodatkiem boczku, bryndzy, czosnku i grzybów. Wśród zup króluje sztandarowa potrwa Ukrainy, czyli barszcz ukraiński, ale warto spróbować również innych ukraińskich zup takich jak juszka rybna czy kwaśnica. Na deser można sięgnąć po Lwowski czekoladownik.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez WILLA BIAŁA (@willa_biala)

 

Kozaczok

Kozaczok to sieciówka z ukraińską kuchnią, która ma w Warszawie trzy lokalizacje: w Piasecznie, w CH Westfield Arkadia i na Bielanach (Sokratesa). W Kozaczoku zjemy Wareniki, pierogi uważane obok barszczu ukraińskiego za najważniejsze danie kuchni ukraińskiej, w dwóch odsłonach: słonej i słodkiej. Można również spróbować sałatki Winegret (na zdjęciu) z buraków, marchwi, ziemniaków oraz kiszonej kapusty i ogórków, która była popularna zwłaszcza we Lwowie. Na deser warto skusić się na ukraińskie bliny czyli mlynci podawane z serem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kozaczok - Kuchnia Ukraińska (@kozaczok.arkadia)

 

U Sióstr

Położona w centrum Warszawy (ul. Złota 63a) ukraińska restauracja U sióstr serwuje nie tylko popularne pierogi czy naleśniki, ale również gałuszki ukraińskie, czyli rodzaj klusek wypełnionych farszem mięsnym lub owocowym. Z przystawek można spróbować ukraińskiego przysmaku jakim jest słonina. W kuchni ukraińskiej słonina serwowana jest na wiele sposobów, również na słodko. U Sióstr można ją zjeść z dodatkiem cebuli, czosnku i kiszonego ogórka oraz w ramach Hetmańskiego Przysmaku w towarzystwie bużeniny (pieczonej wieprzowiny na zimno), boczku i kiełbasy. Na deser można spróbować syrników znanych również z kuchni białoruskiej i rosyjskiej, czyli placuszków z białego sera.

Kresowe Smaki Valentyny

Niewielkie miejsce przy Siennej 89 już od kilku lat karmi warszawiaków domową kuchnią ukraińską. Poza stałymi pozycjami takimi jak pielmienie, barszczem ukraińskimi, pierogami oraz naleśniki, codziennie dostępne jest również menu dnia, w którym znajdziemy m.in. solankę (rybna lub mięsna gęsta zupa na rosole) czy kwaśnicę. Pierogi zajadali tutaj tacy blogerzy kulinarni jak White Plate czy Tasteaway. 

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również