Wzmacniają organizm podczas terapii antybiotykami. Ale można je brać także po to, by rzadziej chorować.
Probiotyki to żywe drobnoustroje, bakterie oraz drożdże. Najczęściej jako probiotyki wykorzystuje się bakterie kwasu mlekowego (lactobacillus i bifidobacterium). Wszystkie probiotyki mają wspólną cechę – zawierają szczepy bakterii, które mają wspomagać organizm.
Probiotyki są stosowane jako suplementy diety i przyjmowane przede wszystkim po to, by wzmocnić florę bakteryjną w jelitach. Tam właśnie żyje większość bakterii, które znajdują się w organizmie człowieka. Co może zaburzyć równowagę między korzystnymi i patogennymi? Terapia antybiotykami, ale także długotrwały stres i nieodpowiednia dieta (m.in. uboga w błonnik, wykluczająca wiele produktów, a także zawierająca produkty mocno przetworzone). Jeśli tak się stanie, probiotyki pomagają odbudować w nabłonku jelit kultury mikroorganizmów, które mają dobroczynne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym – słowo probiotyk wywodzi się z greckiego „pro bios”, co znaczy „dla życia”. Podczas terapii probiotykami zostaje też przywrócony prawidłowy odczyn pH nabłonka jelit.
To są naturalne bakterie i zadziałają tak samo skutecznie o każdej porze dnia. Jeśli jednak zostaną połknięte podczas posiłku, będą też częściowo strawione. Najlepiej więc przyjmować je godzinę przed jedzeniem lub godzinę po i nie łączyć z płynami innymi niż woda. Jeśli dawka probiotyku nie została uzgodniona z lekarzem, należy stosować się do zaleceń producenta – dawki podawane na opakowaniach różnią się w zależności od preparatu.
Można wybierać między proszkiem w szklanych ampułkach lub saszetkach, kapsułkami w żelowej powłoce, tabletkami do ssania, saszetkami z granulatem, który należy rozpuścić w wodzie (ale nie w gorącej, ponieważ zabiłaby bakterie), a płynem – dla drobnoustrojów jest to odpowiednik naturalnego środowiska jelit. Wiele probiotyków to produkty wegetariańskie, niezawierające laktozy, cukru, glutenu, konserwantów, barwników i środków aromatyzujących.
Udowodniono, że terapia probiotykami ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Warto brać je np. jesienią, by wzmocnić organizm i zmniejszyć ryzyko infekcji układu oddechowego. Bakterie probiotyczne działają jednak tylko wtedy, gdy jest zażywany probiotyk – nie zostają w jelitach po przerwaniu kuracji. Aby podnieść odporność zwykle bierze się preparat przez trzy miesiące. Probiotyki, które mają wzmocnić odporność mogą różnić się od służących odbudowie flory jelit, i zawierać m.in. paciorkowce czy domieszkę gronkowca.
Nie tylko suplementy diety wspomagają przewód pokarmowy, także produkty spożywcze, bogate w kultury bakterii. Przede wszystkim są produkty mleczne, np. jogurt, kefir, maślanka, ale także ocet jabłkowy, szparagi, brokuły i cebula.