Dr Lamprecht o sezonowym stresie, który atakuje nasz system odpornościowy oraz o tym, jak zadbać o zdrowie w czasie długich zimowych miesięcy.
Sezon zimowy w pełni, co dla wielu osób oznacza stres i zmęczenie związane z porą roku. Oba te czynniki mogą negatywnie wpływać na nasz system odpornościowy. Potwierdzają to badania naukowe. Dr Manfred Lamprecht, Dyrektor Wykonawczy The Juice Plus+ Science Institute – który od 30 lat prowadzi badania w dziedzinie biologii związane z odżywianiem i aktywnym stylem życia, wyjaśnia w jaki sposób czynniki związane z zimowym stresem i środowiskiem wpływają na nasz system odpornościowy i co możemy zrobić, aby temu zaradzić.
“ Dla większości z nas, zima jest okresem największych wyzwań dla układu odpornościowego. Napięcie związane z okresem świątecznym, niskie temperatury i zmiana sposobu odżywiania, to wszystko może negatywnie odbijać się na naszym zdrowiu. Jest to szczególnie odczuwalne właśnie zimą, kiedy na zewnątrz panują niskie temperatury, w pomieszczeniach otacza nas suche powietrze, dokucza nam brak słońca. Skutki promieniowania UV I ich wpływ na skórę badane są od późnych lat 70., stąd wiemy, że światło słoneczne stymuluje syntezę Witaminy D spełniającej wiele ważnych funkcji w naszym systemie odpornościowym. Te wszystkie elementy plus stres emocjonalny gwałtownie oddziaływają na nasz system odpornościowy. Kiedy jesteśmy zestresowani, możliwości obrony przed patogenami czy antygenami słabną. Dlatego jesteśmy bardziej podatni na wszelkie infekcje. Hormon stresu glucocorticoids może w poważny sposób zaburzać nasz system odpornościowy.”
„Okres świąteczny często wiąże się z nadmierną ilością jedzenia. Nie ma nic złego w rozkoszowaniu się wachlarzem niecodziennych i wyszukanych dań, które jemy w Święta, jednak wiele z nich ma wpływ na system odpornościowy. Potrawy, które podnoszą poziom cukru we krwi, a takich w tym czasie jemy sporo, uruchamiają produkcję białek, które mogą nasilać stany zapalne. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, które dowodzą związku pomiędzy dietą bogatą w cukry a stanami zapalnymi. Odkryto również, że nadmierne spożycie cukru może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych i występowania chorób autoimmunologicznych.”
„Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców szczególnie zimą, ale nie wszyscy wiedza, że właśnie w tym czasie powinny stać się one podstawą naszej diety. Dzieje się tak dlatego, ponieważ witaminy, minerały, fitochemikalia i antyoksydanty pochodzące z produktów roślinnych utrzymują nasze komórki w zdrowiu, a ciało w równowadze. Faktycznie, dieta bogata w owoce, warzywa, rośliny strączkowe, i orzechy przyczynia się do dobrego stanu biomarkerów i niskiego poziomu stanów zapalnych.”
Więcej informacji o produktach Juice Plus+, zdrowym stylu życia oraz przepisy na pyszne dania znajdziecie na stronie internetowej marki Juice Plus+.