Dobrze zorganizowana kuchnia sprzyja sprawnemu przygotowaniu posiłków, ułatwia codzienne obowiązki i umila czas spędzony na gotowaniu. Często proste pomysły mogą znacząco usprawnić poruszanie się w kuchni, dlatego wraz z markę PEKA przygotowaliśmy 5 podpowiedzi co zmienić w swojej organizacji kuchennych szuflad i szafek.
Krok pierwszy: Eliminacja
Kuchnia to jedno z miejsc z tendencją do gromadzenia się gadżetów i akcesoriów. Sprawną organizację musimy więc zacząć od przejrzenia wszystkich sprzętów, wyeliminowania tych zepsutych lub zbędnych a następnie ich posegregowanie. Dzięki zgromadzeniu w jednym miejscu wszystkich rzeczy z jednej kategorii możemy stwierdzić jakie sprzęty się dublują. Następnie analizujemy z jaką częstotliwością używamy poszczególnych przedmiotów czy gadżetów. Używany sporadycznie sprzęt do drylowania wiśni może trafić na wyżej położoną półkę, a w zasięgu ręki powinny znaleźć się akcesoria używane codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu.
Krok drugi: Organizacja szuflad
Duża ilość szuflad w kuchni znacząco usprawnia pracę pod warunkiem, że jesteśmy w stanie zapanować nad porządkiem w nich. Aby zapobiec chaosowi, warto wyposażyć szuflady w wewnętrzne podziały i organizery. Pomagają one utrzymać porządek i umożliwiają łatwe odnajdywanie przechowywanych przedmiotów.
Gdzie najlepiej zaplanować szuflady projektując kuchnię? Idealnym miejscem jest przestrzeń tuż pod płytą grzewczą. Dzięki temu wszystkie niezbędne akcesoria do gotowania są zawsze pod ręką. W dobrze zorganizowanej szufladzie można umieścić blok na noże, uchwyt na folię aluminiową, specjalistyczne sztućce do gotowania, a także słoiczki z przyprawami. Innym istotnym miejscem na szufladę jest przestrzeń przy wejściu do pokoju dziennego – tam możemy trzymać wszystko potrzebne do przygotowania stołu: sztućce, serwetki czy maty pod talerze.
Protip. Wiele osób, a zwłaszcza sportowcy i rodzice dzieci w wieku szkolnym, ma zapewne mnóstwo plastikowych pojemników, butelek na wodę i bidonów do zagospodarowania. Warto umieścić je w wysokich szufladach, ale jak zapobiec przemieszczaniu się tych lekkich przedmiotów wewnątrz szuflady? Tutaj polecam fantastyczne rozwiązanie, które sprawdzi się w takim przypadku. To organizer Space Flexx, który skutecznie utrzymuje je na miejscu, dzięki podziałom, które blokują przemieszczanie się przedmiotów. Organizer łatwo zmontujecie samodzielnie. Organizer Space Flexx świetnie sprawdzi się w przypadku przechowywania m.in. plastikowych pojemników, bidonów, ścierek, fartuchów, desek czy naczyń dziecięcych.
Krok trzeci: Sprawna organizacja narożnej szafki
Przechowywanie garnków i większych naczyń może przyprawić o ból głowy (i kręgosłupa). Dlatego warto zdecydować się na idealne rozwiązanie jakim jest system Le Mans. Umożliwia on doskonałe przechowywanie, wyjmowanie i przegląd wszelkich większych naczyń kuchennych bez najmniejszych problemów. System Le Mans sprawdza się również w przechowywaniu małych sprzętów AGD. Dzięki niemu wszystkie naczynia i sprzęty wyjeżdżają płynnie z szafki na zewnątrz za pomocą lekkiego ruchu ręki, bez konieczności pochylania się.
Krok czwarty: Organizacja zapasów
Osobna spiżarka to marzenie, jednak drugim najlepszym rozwiązaniem na trzymanie zapasów jest wysoka zabudowa cargo Dispensa. Tam możemy trzymać mąki, makarony, kasze, puszki i pozostałe zapasy, które nie potrzebują chłodzenia. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo za jednym pociągnięciem wysuwa się od razu kilka półek i zyskuje dostęp do zapasów z dwóch stron. Nie trzeba szukać produktów wewnątrz, bo wszystko wyjeżdża na zewnątrz. Kosze można przemieszczać, przewieszając je na haczykach umieszczonych na ramie.
Krok piąty: Pojemniki dla wizualnego ładu
Najprostsze rozwiązanie do wprowadzenia wizualnego ładu w szafkach? Jednolite pojemniki. Okrągłe, prostokątne, szklane czy plastikowe to indywidualny wybór, jednak najlepiej zdecydować się na taki sam rodzaj wszystkich pojemników. Dzięki temu eliminujemy z szafki mnogość opakowań, materiałów i kolorów. Takie rozwiązanie wymaga odrobiny samodyscypliny, aby po zakupach od razu przesypać sypki produkt, jednak plusów jest więcej. Poza estetycznym wyglądem, nasypywanie z pojemnika jest wygodniejsza, a dodatkowo pozwala zabezpieczyć produkt przed molami spożywczymi. Protip? Drukarka etykiet, która pozwoli w jednolity sposób oznaczyć wszystkie produkty, aby nie pomylić mąki pszennej z tą bezglutenową.
Organizacja kuchni to klucz do stworzenia funkcjonalnej i wygodnej przestrzeni do gotowania. Przemyślane rozmieszczenie szafek, szuflad i zastosowanie nowoczesnych systemów przechowywania marki PEKA, takich jak cargo Dispensa, system Le Mans i Space Flexx, pozwala na efektywne wykorzystanie każdego centymetra kuchennej przestrzeni. Dzięki tym rozwiązaniom codzienne czynności kuchenne stają się prostsze i przyjemniejsze, a gotowanie przynosi jeszcze więcej satysfakcji.