Kuchnia

Poznaj słynnej warszawskie restauracje, które trzeba odwiedzić podczas Dining Weeka!

Poznaj słynnej warszawskie restauracje, które trzeba odwiedzić podczas Dining Weeka!
Fot. mat. prasowe

O tych restauracjach krążą legendy, chętnie zaglądają tu celebryci i biznesmeni, a stoliki trzeba rezerwować z kilkudniowym wyprzedzeniem!

Na startującym niebawem Dining Weeku do odkrycia jest ponad 100 słynnych restauracji z siedmiu największych aglomeracji, w tym 30 z samej Warszawy! Wszystkie skomponowały 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche i festiwalowy cocktail w okazyjnej cenie (do -50%). Wejdź na www.DiningWeek.pl i sprawdź, do których miejsc na kulinarnej mapie Warszawy warto się wybrać na obiad lub kolację!

  • The Lobster House

The Lobster House to prawdziwa warszawska legenda. Mury tej restauracji gościły już całą plejadę celebrytów! Uwielbiana przez znanych ze względu na urokliwą lokalizację, która pozwala cieszyć się klimatem pędzącego "centrum", jednocześnie pozwalając na chwilę przerwy. Zlokalizowana na Krakowskim Przedmieściu restauracja to ponad 400 metrów kwadratowych powierzchni, 120 miejsc wewnątrz restauracji oraz dodatkowe miejsca w letnim ogródku, 7 akwariów i 10-metrowy bar, na którym wystawione są owoce morza na lodzie! Specjalnością restauracji są jak sama nazwa wskazuje homary, ale również kraby królewskie, kraby szkockie a także największy wybór ostryg w Polsce. Podczas Festiwalu na Gości czekają m.in. zapiekane małże św. Jakuba, cappuccino z homara, carpaccio z ośmiornicy czy skwierczący talerz wypełniony po brzegi owocami morza!

  • Restauracja Baczewskich

Mieszcząca się w pałacyku Szucha Restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie! Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich i polskiej wódki. W pałacyku Szucha spróbujemy kuchni lwowsko-warszawskiej z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia. Podczas Dining Weeka Goście mają do wyboru dwa zestawy 3 i 5 daniowe w wersji rybnej lub mięsnej. W pierwszym, rybnym czekają m.in. czarne pierogi z dorszem, sosem serowym, pomarańczowym beurre blanc i bottargą. W drugim natomiast grasica smażona w porto na brioche. Polecamy się spieszyć - liczba miejsc jest ograniczona!

  • Frank Winebar&Shop

Po krótkiej wycieczce do Lwowa, wracamy do stołecznej restauracji Frank, aby spróbować smaków prosto z Niemiec. Za kartę dań odpowiada jeden z najbardziej rozpoznawalnych Szefów młodego pokolenia, Aleksander Baron. Dania przygotowane przez Barona zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości! Wśród festiwalowych propozycji cenionego Szefa Kuchni znalazły się m.in.: duszone policzki i ozory z dzika w czerwonym winie, zapiekane z topinamburem, jeżynami, miodem spadziowym czy szpecle z borowikami, niemieckim serem Maintaler, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, palonym masłem i ziołami. Miłośnicy deserów na pewno docenią pfirsiche strudel z rozmarynem, z kwiatami soli, lodami waniliowymi z kminkiem i miodem.

  • Belvedere Łazienki Królewskie

Trudno o bardziej malownicze położenie dla restauracji niż to, którym może pochwalić się Belvedere. Zabytkowy pałacyk ukryty w sercu warszawskich Łazienek Królewskich kryje nowoczesne wnętrze o teatralnym sznycie projektu Borisa Kudlički. Elegancji wtóruje tutejsza kuchnia: wytworna, czerpiąca z polskiej tradycji kulinarnej, ale proponująca ją we współczesnym ujęciu. Specjalnie na Festiwal, Szefowie Kuchni - Tomasz Łagowski oraz Łukasz Guziński - przygotowali m.in. polędwicę z dorsza z imbirem, smażonymi kurkami oraz koperkowym beurre blanc czy warzywne caserrole z wiejską wędzoną śmietaną!

  • Elixir by Dom Wódki

Restauracja Elixir by Dom Wódki to pierwsza w Polsce i na świecie restauracja z kompleksowym podejściem do idei "food pairingu" w oparciu o polską kuchnię oraz wódkę, miody pitne i nalewki. Menu stanowią nowoczesne dania kuchni polskiej, inspirowane tradycjami kulinarnymi i gorzelniczymi różnych regionów kraju. Wszystkie dania w karcie menu, od przekąsek, przez zupy, dania główne, aż do deserów skomponowane zostały z wysokogatunkowymi alkoholami, których zadaniem jest dopełnienie i podkreślenie kompozycji smaków. Podczas Dining Weeka Restauracja uraczy Gości pysznymi polskimi smakami w odsłonie fine dining. Szef Kuchni zaserwuje m.in. golonkę  z młodą kapustą, żelem z ogórka kiszonego, chipsami z boczku wędzonego, puree ziemniaczanym i lodami chrzanowymi lub w wersji wege - pieczonego bakłażana z warzywami ratatouille, serem gorgonzola, sosem tymiankowym z pieczonych warzyw. Smakosze kuchni polskiej powinni koniecznie odwiedzić to miejsce!

Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie www.DiningWeek.pl. Warto się jednak spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Najlepsi Szefowie Kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł dostępne będą 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy Goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Rezerwacje trwają na www.DiningWeek.pl. Warto już dziś dokonać wcześniejszej rezerwacji, by mieć pewność dostępu do najlepszych stolików i najbardziej pożądanych restauracji w festiwalowych miastach.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również