Kuchnia

6 brawurowych przepisów na karnawał od Magdy Gessler, Anny Starmach i innych mistrzów kuchni!

6 brawurowych przepisów na karnawał od Magdy Gessler, Anny Starmach i innych mistrzów kuchni!
Karnawałowe przepisy: domowe pączki i faworki według receptur gwiazd kulinariów
Fot. 123RF

Karnawałowe przepisy to nieodłączny element spotkań towarzyskich w tym wyjątkowym okresie roku. Karnawałowe menu nie może obyć bez pączków z lukiem i cukrem pudrem, chrupiących faworków czy oponek wypełnionych twarogiem. Oto przepisy na domowe pączki i faworki kulinarnych ekspertów: Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, Ani Starmach, Kingi Paruzel i Roberta Makłowicza.

Pączki - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 20 jajek
  • 500 ml mleka
  • opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura różana
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Do mleka dodaj 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewaj mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsyp szklankę mąki. Całość wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Oddziel żółtka od białek z 20 jajek. Wszystkie żółtka, 10 całych jajek, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzej, mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
  3. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość, wymieszaj go w dużej misce z masą jajeczną. Wsyp 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszaj całość rękoma. Wyrabiaj, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodaj roztopione masło.
  4. Wyrobione ciasto przykryj suchą ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie wyrastania ciasta,  dwukrotnie wyrabiaj ciasto rękoma.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój je na małe kawałki. Każdy z nich delikatnie spłaszcz. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia, zawiń brzegi i zlep jak sakiewkę. Rękoma nadaj ciastu kulisty kształt. Gotowe pączki układaj na oprószonej mąką stolnicy. Przykryj je suchą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  6. W garnku rozgrzej smalec do temp. 180 st. C . Smaż pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączaj je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy wystygną, polej je domowym lukrem i posyp skórką pomarańczową.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

Pączki serowe Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g twarogu mielonego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Do sypkich składników wbijamy jajka, dodajemy sero raz sodę. Zagniatamy dokładnie ciasto.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na złoty kolor.
  5. Upieczone i odsączone pączki posypujemy cukrem pudrem.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)

Przepis na pączki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 400 ml mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru do posypania
  • konfitura owocowa
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę, następnie zrób dołek i wkrusz drożdże. Zasyp łyżką cukru i wlej połowę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut, aż zaczną rosnąć.
  2.  Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrami na kogel- mogel. Całość wlej do mąki i dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż nie będzie kleić się do rąk, a na jego powierzchni zobaczysz pęcherzyki powietrza. W trakcie wyrabiania, dodawaj do masy roztopione masło.
  3. Wyrobione ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuj je i wykrawaj krążki za pomocą szklanki. Na każdy z krążków nałóż marmoladę i zlep brzegi, aby powstał kulisty kształt pączka. Tak ulepione pączki układaj na posypanej mąką stolnicy, a następnie przykryj ściereczką i poczekaj, aż pączki podwoją swoją objętość.
  5. W garnku podgrzej smalec. Wkładaj pączki do gorącego tłuszczu i smaż z każdej strony. Gotowe pączki układaj na papierowym ręczniku, a wystudzone polej lukrem lub posyp cukrem-pudrem.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Robert Makłowicz (@robertmaklowicz_official)

Przepis na pączki Anny Starmach

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg smalcu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury owocowej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn: w misce wymieszaj drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Całość przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Zaczyn powinien podwoić lub potroić swoją objętość.
  2. Zaczyn przełóż do dużej miski i stopniowo dodawaj pozostałe składniki, pamiętając, aby masło dodać na samym końcu. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni, czyli przez ok. 10 minut. Możesz też użyć robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta.
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż wyrośnie.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na małe części. Najlepiej odmierz kawałki o wadze 40–50 g.
  5. Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz, na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj kulkę i przełóż na blachę/tacę obsypaną mąką. Pączki przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku do temperatury 175-180 stopni. Zanurzaj pączki w tłuszczu, przewracaj na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
  7. Kiedy pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem lub polej domowym lukrem.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Przepis na pączki Kingi Paruzel

 Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej (ja użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)
  •  ¾ szklanki ciepłego mleka
  •  1 opakowanie suszonych drożdży (opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych)
  •  ¼ szklanki cukru
  •  3 żółtka
  •  1 łyżeczka soli
  •  skórka z pomarańczy i limonki
  •  100 g zimnego masła
  •  olej rzepakowy do smażenia ok 3-4 szklanek
  •  do nadziewania: dowolna konfitura 

Lukier cytrynowy - idealny:

  •  225 g przesianego cukru pudru
  •  3 łyżek soku z cytryny
  •  3 łyżek ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę aby drożdże zareagowały i się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj.
  2.  W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki.
  3. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Powinno to wyglądać jak kruszonka. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie nierówne.
  4. Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je ok 5-6 min aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki bo wtedy pączki będą twarde.
  5. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełniana lub folią spożywczą.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
  7. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h  przykryte bawełnianym ręcznikiem.- ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.
  8. W rondlu rozgrzej olej. Kiedy wrzucona do garnka z olejem skórka chleba zrobi się w ok 30 sekund brązowa oznacza, że olej osiągnął właściwą temperaturę. Można tez sprawdzać za pomocą ziemniaka.
  9. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy

Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez KINGA PARUZEL (@kingaparuzel)

Przepis na idealny chrust

Faworki, zwane także chrustem to nieodłączny element karnawałowego menu. Nie może ich również zabraknąć obok pączków - w trakcie celebrowania Tłustego Czwartku. Kruche wstążeczki z ciasta, smażone na głębokim tłuszczu i posypane puszystym cukrem pudrem to przysmak, który jest częścią kulinarnych tradycji w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Spożywanie faworków ma być symbolem obfitości, która zagości w kolejnych miesiącach nowego roku. Wykonanie ciasteczek jest pracochłonne, ale ich smak zachwyca. Są słodkie, lekkie, kruche, a po chwili rozpływają się w ustach. Faworki Magdy Gessler to przepis dzięki któremu, będziecie mogli cieszyć się obłędnym smakiem domowego chrustu. Jak wykonać faworki? Poznajcie sprawdzony przepis Magdy Gessler na karnawałowy przysmak.

Przepis na faworki Magdy Gessler

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie faworków rozpocznij od utarcia smalcu do konsystencji śmietany.
  2. Następnie wbij 15 żółtek. Do masy dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę.
  3. Całość wyrabiaj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj bardzo cienko, lekko podsypując je mąką.
  5. Rozwałkowane ciasto pokrój ostrym nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Gotowe paski nacinaj nożem wzdłuż w środku. Jedną krawędź ciasta przeciągnij przez dziurkę, aby powstała kokardka.
  6. Rozgrzej smalec w głębokim i szerokim garnku. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednio wysoką temperaturę, wrzuć do garnka kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, rozpocznij smażenie faworków.
  7. Faworki smaż partiami. Przewracaj je na drugą stronę w garnku, gdy uzyskają złoty kolor.
  8. Usmażone faworki odsączaj na papierowym ręczniku.
  9. Gdy chrust wystygnie, obficie posyp całość cukrem pudrem. Gotowe!

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również