Przepisy na domowe pączki gwiazd: Magda Gessler, Robert Makłowicz, Ewa Wachowicz i Ania Starmach
Fot. 123RF

Przepisy na domowe pączki gwiazd: Magda Gessler, Robert Makłowicz, Ewa Wachowicz i Ania Starmach

Uwielbiasz smak domowych pączków? Tłusty Czwartek to doskonała okazja, aby spędzić trochę więcej czasu w kuchni i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Pomogą Ci przepisy na tradycyjne pączki kulinarnych ekspertów: Magdy Gessler, Roberta Makłowicza, Ani Starmach i Ewy Wachowicz.

Tłusty Czwartek. Przepis na pączki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 20 jajek
  • 500 ml mleka
  • opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura różana
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

1. Do mleka dodaj 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewaj mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsyp szklankę mąki. Całość wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2. Oddziel żółtka od białek z 20 jajek. Wszystkie żółtka, 10 całych jajek, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzej, mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

3. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość, wymieszaj go w dużej misce z masą jajeczną. Wsyp 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszaj całość rękoma. Wyrabiaj, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodaj roztopione masło.

4. Wyrobione ciasto przykryj suchą ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie wyrastania ciasta,  dwukrotnie wyrabiaj ciasto rękoma.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój je na małe kawałki. Każdy z nich delikatnie spłaszcz. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia, zawiń brzegi i zlep jak sakiewkę. Rękoma nadaj ciastu kulisty kształt. Gotowe pączki układaj na oprószonej mąką stolnicy. Przykryj je suchą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-45 minut.

6. W garnku rozgrzej smalec do temp. 180 st. C . Smaż pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączaj je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy wystygną, polej je domowym lukrem i posyp skórką pomarańczową.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official)

Tłusty Czwartek. Przepis na pączki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 400ml mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru do posypania
  • konfitura owocowa
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Przesiej mąkę, następnie zrób dołek i wkrusz drożdże. Zasyp łyżką cukru i wlej połowę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut, aż zaczną rosnąć.

2. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrami na kogel- mogel. Całość wlej do mąki i dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż nie będzie kleić się do rąk, a na jego powierzchni zobaczysz pęcherzyki powietrza. W trakcie wyrabiania, dodawaj do masy roztopione masło.

3. Wyrobione ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość.

4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuj je i wykrawaj krążki za pomocą szklanki. Na każdy z krążków nałóż marmoladę i zlep brzegi, aby powstał kulisty kształt pączka. Tak ulepione pączki układaj na posypanej mąką stolnicy, a następnie przykryj ściereczką i poczekaj, aż pączki podwoją swoją objętość.

5.W garnku podgrzej smalec. Wkładaj pączki do gorącego tłuszczu i smaż z każdej strony. Gotowe pączki układaj na papierowym ręczniku, a wystudzone polej lukrem lub posyp cukrem-pudrem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Robert Makłowicz (@robertmaklowicz_official)

Tłusty Czwartek. Przepis na pączki Anny Starmach

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg smalcu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury owocowej

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj zaczyn: w misce wymieszaj drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Całość przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Zaczyn powinien podwoić lub potroić swoją objętość.

2. Zaczyn przełóż do dużej miski i stopniowo dodawaj pozostałe składniki, pamiętając, aby masło dodać na samym końcu. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni, czyli przez ok. 10 minut. Możesz też użyć robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta.

3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż wyrośnie.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na małe części. Najlepiej odmierz kawałki o wadze 40–50 g.

5. Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz, na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj kulkę i przełóż na blachę/tacę obsypaną mąką. Pączki przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut.

6. Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku do temperatury 175-180 stopni. Zanurzaj pączki w tłuszczu, przewracaj na drugą stronę i smaż na złoty kolor.

7. Kiedy pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem lub polej domowym lukrem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Tłusty Czwartek. Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • szklanki mleka
  • 100 g drożdży
  • 5-6 żółtek
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • konfitura z róży
  • smalec do smażenia

Opis przygotowania:

1. Żółtka rozetrzyj z drożdżami i odstaw masę.

2. Do mleka wlej olej, dodaj masło, cukier i zagotuj. Mieszankę lekko przestudź.

3. Mąkę przesiej do miski, wlej roztopione składniki, dodaj żółtka z drożdżami, spirytus i sól. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodzić od ręki.

4. Pączki smaż na rozgrzanym smalcu. Po usmażeniu, nadziewaj je konfiturą, używając szprycy cukierniczej. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również