Prawdziwe szczęście składa się z drobnych przyjemności i chwil, gdy możemy zrobić coś dla siebie i bliskich, zaopiekować się sobą i rozpieścić. A mistrzem rozpieszczania wszystkich zmysłów jest puszysty serek Almette. Ciesz się jego pysznym smakiem za każdym razem, gdy uznasz, że należy Ci się 100% przyjemności.
Smakuje na śniadanie, kolację i jako składnik przeróżnych dań. Wzbogaca je swoim smakiem i dodaje im charakteru. A przy tym zawsze jest tak samo niewiarygodnie puszysty! Serek Almette to przyjemność, jaką naszym zmysłom dostarcza jego delikatność, lekkość i cudowna kremowa konsystencja. Tajemnica jego wyjątkowego smaku tkwi w 100% naturalnym składzie i trosce o zawsze wysoką jakość składników. Doskonałej jakości mleko to podstawa fantastycznych doznań smakowych – to dzięki niemu Almette zachwyca puszystą konsystencją i pysznym smakiem. To szlachetna prostota, doceniana przez miłośników klasyki.
Śmietankowy puszysty serek twarogowy Almette zwyciężył w kategorii Nabiał w Plebiscycie Czytamy Etykiety!
Ponad 300-tysięczna społeczność niezależnego serwisu internetowego czytamyetykiety.pl, której celem jest ułatwianie Polakom zakupowych wyborów poprzez analizowanie etykiet i przyglądanie się z bliska produktom na sklepowych półkach, doceniła głęboki śmietankowy smak, który zawdzięcza najwyższej jakości polskiemu mleku. Almette Śmietankowy został nagrodzony za szlachetną prostotę – za to, że składa się jedynie z sera twarogowego, soli i białek mleka.
Przepis na Kopytka z Almette
Składniki (na cztery porcje):
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300-350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- gotowana marchew / burak / szpinak
- serek Almette śmietankowy
- 2-3 łyżki oliwy
- świeży szpinak lub świeże zioła
Sposób przygotowania:
1. Ugotowaną marchewkę, szpinak lub buraka zblendować na puree i odstawić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub zetrzeć na tarce. Dodać jajko oraz ok. 150 g mąki pszennej i szybko zagnieść.
2. Robiąc kluski w czterech kolorach, podzielić ciasto odpowiednio na cztery części i jedną porcję pozostawić bez dodatków. Do pozostałych dodać po 1–2 łyżki wcześniej przygotowanego puree z marchewki, szpinaku lub buraka – dla otrzymania ciasta w kolorze pomarańczowym, zielonym i różowym. Po dodaniu warzywnego puree do każdej porcji dosypać ok. 50 g mąki i krótko zagnieść – im mniej mąki, tym kluseczki będą bardziej delikatne.
3. Następnie na obficie posypanym mąką blacie uformować z ciasta wałeczki, spłaszczyć je i pokroić nożykiem na romby lub rozwałkować na grubość 1–1,5 cm i wykrawać foremką.
4. Wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody i gotować 1–2 minuty od wypłynięcia.
5. Podawać z oliwą, serkiem Almette oraz świeżym szpinakiem lub ulubionymi ziołami. Smacznego!