Każdy z nas może zadbać o klimat w łatwy sposób. Jedną z najpopularniejszych opcji jest przejście na dietę roślinną. To sposób odżywiania, który gwarantuje lepsze zdrowie, a także dba o stan środowiska naturalnego. Jak przejść na roślinną dietę? Z pomocą przychodzi Upfield. Firma, która jest światowym liderem w promowaniu świadomych wyborów żywieniowych i dbałości o przyszłość planety.
Spis treści
Moda na dietę roślinną to nie tylko przepis na lepsze zdrowie i prewencję chorób układu krążenia, ale praktyczny sposób na życie w ekologicznym duchu. Wystarczy każdego dnia wybierać wysokiej jakości produkty roślinne, jak współczesne margaryny czy wegańskie sery, aby zadbać o lepszy klimat. Zaletą wybierania tego typu produktów jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Za pomocą dbania o swój stan zdrowia, podarujesz lepszą przyszłość sobie i planecie!
Wystarczy kilka małych kroków, aby dokonywać świadomych wyborów. Stojąc przy półce w sklepie czy robiąc zakupy on-line, wybieraj żywność pochodzenia roślinnego zamiast dużych ilości mięsa, nabiału i masła. Dlaczego warto? Poznaj wszystkie zalety produktów roślinnych.
Hodowla bydła jest jednym z głównych powodów wylesiania Amazonii. Do produkcji masła potrzeba trzy razy więcej ziemi niż do produkcji margaryn roślinnych. Produkcja margaryny roślinnej oznacza też, że emisja dwutlenku węgla jest o 70% mniejsza niż w przypadku masła wytwarzanego z mleka. Jeśli mieszkaniec krajów Europy lub Ameryki Północnej używałby margaryny zamiast masła, zaoszczędziłby planecie tyle samo CO2-eq (równoważnik dwutlenku węgla), ile jest potrzebne do wyprodukowania energii do ładowania smartfonu przez ok. 1 rok.
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby serca stanowią jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. Warto dodać, że chorób serca można by uniknąć w 80% przypadków jeżeli podjęte zostałyby odpowiednie działania profilaktyczne. Wszystkie światowe instytucje żywieniowe, w tym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), zauważają szkodliwy wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie. Rekomendują ograniczenie jedzenia żywności będącej ich źródłem. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na rozwój chorób układu krążenia. Szkodliwe kwasy znajdują się w maśle, śmietanie, nabiale oraz w produktach mięsnych. Nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych wpływa na podwyższenie cholesterolu we krwi. Co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, jak miażdżyca, zawały serca i inne dolegliwości na tle kardiologicznym.
Wiele współczesnych epidemii jest utożsamiana z żywnością pochodzenia zwierzęcego, m.in.: koronawirus, SAF (wieprzowina), choroba wściekłych krów (wołowina) czy ptasia grypa (drób).
Zmiana diety na roślinną może być prawdziwą przyjemnością. Bez wyrzeczeń. Wystarczy stosować metodę małych kroków, aby skomponować dietę, która będzie odpowiadała kubkom smakowym i zastępowała produkty zwierzęce na roślinne. To zmiana, którą z łatwością wprowadzimy podczas codziennych zakupów. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy zdrowsze produkty roślinne, jak współczesne margaryny kubkowe (bez tłuszczów trans) czy wegańskie sery. W trakcie zakupów, wybieraj produkty Upfield. To cała gama roślinnych margaryn bez konserwantów i tłuszczów trans jak Rama, Delma, Kasia, ProAktiv czy Flora oraz wegańskich produktów Violife – pysznej alternatywy dla serów. A jeśli kiedykolwiek jedliście w restauracji danie wegańskie z nutą sera to jest wielce prawdopodobne, że był to właśnie Violife, ponieważ jest to marka nr 1 w Polsce w kategorii alternatyw dla sera.
Produkty Violife zastąpią sery z mleka krowiego w każdym zastosowaniu w kuchni: do pizzy, na kanapki, jako tarty ser do sałatki, do zapiekanki, na grilla, do czerwonego wina czy sałatki greckiej. Wyróżniają się szeroką gamą smaków, więc z łatwością wybierzecie swój ulubiony. W Violife znajdziecie wegański smak cheddar, parmezan, gouda czy wędzony.
Produkty Upfield to także znane i lubiane margaryny, które mają wspaniały smak, prosty skład, brak tłuszczów trans i doskonale sprawdzają się w kuchni. Rama to jedna z ulubionych margaryn na polskich stołach. Doskonale zastępuje masło: w smarowaniu pieczywa, gotowaniu, a także pieczeniu czy smażeniu jajecznicy. Jest niezwykle uniwersalna i ma w 100% naturalne składniki.
Upfield wprowadził na polski rynek innowacyjne opakowanie Rama 1,1 l wielokrotnego użytku, które jest bardziej przyjazne dla środowiska w porównaniu do opakowań jednorazowych. To rewolucyjne opakowanie charakteryzuje się większą pojemnością (1,1l), wysoką funkcjonalnością oraz możliwością wielorazowego wykorzystania. Po wykorzystaniu roślinnej margaryny można je umyć w zmywarce, przechowywać w nim żywność, a nawet podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.
Upfield należy do Generation Plant – roślinnego pokolenia. To społeczność innowatorów i miłośników jedzenia, którzy tworzą największą na świecie firmę w sektorze żywności roślinnej. Są globalnym liderem w kategorii roślinnych alternatyw masła, śmietan i serów, roślinnych produktów do smarowania oraz margaryn. Upfield znany jest z cenionych produktów, jak m.in. Rama, Flora, Kasia czy Delma, a w portfolio firmy znajdują się w pełni wegańskie: Flora Plant oraz roślinne alternatywy dla sera Violife. To zdrowsza i smaczna alternatywa dla każdego dania, które wymaga dodatku sera.
Upfield chce oferować milionom konsumentów na całym świecie zdrowe, wysokiej jakości produkty oparte na roślinach.
Korzyści z diety roślinnej z Upfield są jeszcze większe dzięki działaniom, jakie podejmuje firma. Od lat pomaga ludziom na całym świecie w przejściu na odpowiedzialne wegetariańskie i wegańskie diety. W ten sposób Upfield tworzy lepszą przyszłość opartą na roślinach i ułatwia dostęp do zdrowszych produktów: