Dieta

Jakie właściwości mają banany? Chroni przed nowotworem i dostarcza błonnika

Jakie właściwości mają banany? Chroni przed nowotworem i dostarcza błonnika
Jakie właściwości ma banan?
Fot. 123rf.com

Banany mają wiele właściwości, lecz w dużej mierze zależą one od stopnia ich dojrzałości. Kiedy banan jest najzdrowszy a kiedy najlepiej nada się do wypieków? Poznajcie pięć stopni dojrzałości bananów i ich właściwości.

Właściwości odżywcze i zdrowotne banana

Pod względem wartości odżywczych i walorów prozdrowotnych banan jest wyjątkowy. Jako cenne źródło potasu może m.in. przeciwdziałać nadciśnieniu. Szwedzkie badanie opublikowane w 2005 roku w „International Journal of Cancer” wykazało też, że kobiety jedzące od czterech do sześciu bananów tygodniowo były o 50% mniej narażone na zachorowanie na nowotwór nerki.

Banan jest również ważnym źródłem magnezu, który w istotny sposób przyczynia się do utrzymania w dobrej kondycji naszego serca, a także dba o prawidłowe funkcjonowanie komórek mięśniowych i nerwowych. Jednocześnie obecny w nim błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz trawienie.

Banan zawiera ponadto białko, sporo węglowodanów (w postaci skrobi i cukrów), przeciwutleniaczy oraz niezbędnych witamin (w tym B6 i kwas foliowy).

Korzyść z jedzenia tych owoców jest więc ogromna. W zależności od stopnia dojrzałości mają one jednak różne działanie, ponieważ w procesie dojrzewania zmieniają się również ich składniki. Zielony banan zmieni się w brązowy po około 10 dniach. Proces dojrzewania przyspiesza, jeśli w pobliżu przechowywane są też jabłka. Uwalniany z nich etylen to naturalny hormon roślinny, stymulujący proces dojrzewania owoców.

Właściwości banana: Niedojrzały banan. Stabilny poziom cukru

Niedojrzały banan jest twardy, niezbyt słodki i mało wyrazisty w smaku. Ale zielony banan ma również swoje zalety prozdrowotne. Niedojrzałe jeszcze owoce zawierają bowiem najwięcej skrobi i najmniej cukrów w stosunku do innych stadiów. W tym przypadku glukoza będzie uwalniana do krwi znacznie wolniej. Zielone banany są więc najbardziej sycące, najkorzystniejsze dla diabetyków oraz osób chcących schudnąć. Trzeba jednak mieć na względzie, że w niektórych przypadkach mogą przyczynić się do dys­komfortu trawiennego, zwłaszcza jeśli ktoś ma wrażliwe jelita.

Właściwości banana: Ledwo dojrzały banan. Korzystnie wpływa na trawienie

Kiedy banan dalej dojrzewa, ale jest nadal lekko zielony, staje się nieco słodszy i łagodniejszy dla układu trawiennego. Wciąż jednak stanowi dobre źródło skrobi, zwłaszcza tej opornej, która nie jest trawiona, w związku z czym działa jak błonnik. Po pierwsze, spowalnia wchłanianie cukrów, a po drugie, stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii. Wybór tego typu owoców jest szczególnie korzystny w przypadku osób ze zdiagnozowaną cukrzycą oraz chcących zadbać o swoje jelita.

Właściwości banana: W połowie dojrzały banan to sklepowy hit

Od momentu, gdy owoc staje się żółty, dalsze procesy związane z dojrzewaniem oraz zmianą smaku na coraz słodszą zachodzą szybko. Żółte banany mają naj­bardziej uniwersalne zastosowanie. Na tym etapie wyglądają najatrakcyjniej, dlatego właśnie są tak fotogeniczne i naj­chętniej kupowane.

Właściwości banana: W pełni dojrzały banan. Optymalne proporcje

Dojrzałe banany, których skórka pokryta jest brązowymi plamkami, mają słodki, harmonijny smak. Zawierają węglowodany zarówno w formie prostej, jak i złożonej. Dodatkowo nadal są cennym źródłem błonnika pokarmowego. To one mają najbardziej uniwersalne zastosowanie – jako samodzielna przekąska albo dodatek np. do owsianki czy sałatki owocowej. Są szczególnie cennym elementem diety dzieci, sportowców oraz rekonwalescentów.

Właściwości banana: Superdojrzały banan. Ochrona antynowotworowa

Dojrzewanie owoców jest wywoływane przez gaz etylen. Podczas tego procesu skrobia jest rozkładana na cukier. Dlatego im ciemniejszy banan, tym więcej w nim słodyczy. Jego miąższ będzie dobrze tolerowany nawet przez osoby wymagające stosowania diety lekkostrawnej. Dodatkowo zawarty w nim alfa-glukan może stymulować produkcję tlenku azotu, interleukiny-6 i czynnika martwicy nowotworu typu alfa (TNF-alfa). To z tego powodu dojrzałe banany zyskały sławę owocu budującego odporność oraz mającego działanie przeciw­nowotworowe. Pod względem kulinarnym miękki, słodki miąższ takich owoców stanowi doskonałą bazę do deserów, koktajlów oraz wypieków (np. muffinek, chlebka bananowego itp.).

baner twojstyl

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również