Odporność to słowo, które dziś wymieniane jest przez wszystkie przypadki. W dobie pandemii to przecież nasza najlepsza broń. Warto ją więc na różne sposoby wspierać - również w kuchni! Jednym z super foods, które niezwykle efektywnie wspierają naszą odporność i walkę z wszelkiego rodzaju wirusami jest kurkuma. Złota przyprawa mimo bezcennych właściwości, pewnie przez swój charakterystyczny smak, wciąż zbyt rzadko jest wykorzystywana podczas gotowania. Pora to zmienić!
Pochodząca z Indii kurkuma przeżywa teraz swoje kulinarne "pięć minut". Słusznie! To niezwykle zdrowa przyprawa, której szczypta potrafi nie tylko dodać słonecznego koloru potrafię, ale i znacząco wpływać na nasze zdrowie. W medycynie wschodniej jej zdrowotne właściwości są znane i wykorzystywane od wieków. Co zatem dla naszego organizmu potrafi zrobić kurkuma?
Kurkuma świetnie odnajduje się w daniach słodkich i wytrawnych - można ją dodawać do deserów oraz koktajli, ale wzbogaci też smak mięs czy owoców morza. Stosować możemy kurkumę w proszku lub korzeń kurkumy - w obu postaciach zachowuje swoje zdrowotne właściwości. I choć wykazuje szereg niezwykle cennych dla zdrowia właściwości, również w jej przypadku warto zachować umiar.
Nadmiar kurkumy w diecie może spowodować ból żołądka, nudności lub biegunkę. Maksymalna dzienna dawka dla dorosłej osoby to mniej więcej 1,5 grama kurkumy - ilość ta zmieści się na łyżeczce od herbaty (odpowiednik to ok. 2 cm kłącza kurkumy).
Co ciekawe, zawarte w kurkumie substancje odżywcze lepiej wchłaniają się w towarzystwie piperyny, którą znajdziemy w pieprzu. Warto więc do dania dodawać odrobinę również tej przyprawy. Pora poznać nasze pomysły na szybkie, łatwe i przy okazji bardzo smaczne włączenie kurkumy do codziennej diety.
Napar z kurkumy to napój, który może towarzyszyć ci przez cały dzień, szczególnie w chłodne dni. Jak go przygotować? Szybko i łatwo! Zagotuj 3-4 szklanki wody, dorzuć do niej 2 łyżeczki kurkumy sproszkowanej i zamieszaj. Niech mieszanka gotuje się na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Następnie przelej ją do dzbanka, dodaj miodu, świeżo wyciśniętej cytryny lub pomarańczy. Do kurkumy możesz też dorzuć kawałek kłącza imbiru.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Nazywany również złotym mlekiem napój z powodzeniem zastąpi poranną kawę. Nie posiada co prawda kofeiny, ale pobudza krążenie, rozgrzewa i przy okazji troszczy się o odporność. Aby je przygotować potrzebujesz mleka roślinnego (lub krowiego) i kilku przypraw. W garnku podgrzej szklankę mleka, a następnie dodaj do niego pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki cynamonu, ćwierć łyżeczki imbiru. Dosyp odrobinę gałki muszkatałowej oraz pieprzu czarnego. Podgrzej delikatnie całość, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Napój możesz dosłodzić według własnego uznania: miodem, cukrem kokosowym, syropem klonowym. Całość możesz spienić albo zmiksować w blenderze.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Owsianka to jedno z najchętniej wybieranych porannych posiłków. Jest szybka, łatwa ale daje też mnóstwo możliwości smakowych - można dorzucić do niej przeróżne owoce, nasiona, orzechy. Można też doprawić ją przyprawami - na przykład kurkumą! Na początku rozgrzejmy w rondelku tłuszcz, następnie rozpuśćmy w nim pół łyżeczki kurkumy oraz odrobinę pieprzu. Płatki oraz nasiona wymieszajmy w takiej miksturze, dodajmy mleko i gotujmy na małym ogniu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Ta jajecznica w smaku niewiele różnić się będzie od klasycznej jajecznicy. Ale za to jej właściwości zdrowotne będą zdecydowanie przewyższać oryginał. Wystarczy że dodasz odrobinę kurkumy do podgrzewanej na oleju lub maśle cebulki. Możesz dorzucić też szczyptę pieprzu i chili. Inną opcją jest wymieszanie jajek z przyprawami i wlanie takiego złotego płynu na patelnię.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Przepisów na smaczne i pożywne koktajle jest całe mnóstwo. Możemy dorzucać do nich świeże lub mrożone owoce, dodawać roślinne lub krowie mleko, zdrowe nasiona chia czy nasze lokalne złoto czyli siemię lniane. Poeksperymentujmy tak samo z przyprawami! Kurkuma świetnie odnajdzie się w koktajlu na bazie egzotycznych dodatków: bananów, kokosa, ananasa, mango. Możemy też dodać ją do smoothie, w którym główną rolę zagrają pomarańcza lub mandarynki, marchewka imbir oraz banan. Ogranicza nas w zasadzie tylko wyobraźnia!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Również sałatkę możemy wzbogacić złotą przyprawą. Wystarczy do słoiczka wlać 1/4 szklanki oliwy, dodać trzy starte ząbki czosnku, trzy łyżki soku z cytryną, dwie łyżeczki miodu, dwie łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki musztardy. Całość zmieszajmy i doprawmy solą i pieprzem, a na koniec zmieszajmy. Taki gotowy dressing spokojnie może postać w lodówce nawet przez tydzień.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zachwycą nie tylko kolorem ale i smakiem. Przepisów na słodkie, złociste ciasteczka z nutą pikanterii znajdziesz mnóstwo. My przedstawiamy wegańskie ciasteczka z kurkumą. Do miski wrzucamy składniki: szklankę białkowej odżywki, 1,5 szklanki mleka (najlepiej roślinnego, na przykład owsianego), 1,5 szklanki płatków owsianych oraz 1 łyżkę sody oczyszczonej. Dorzucamy też zamiennik jajka - dwie łyżki nasion chia mieszamy z jedną łyżką wodą. Powstają miksturę dorzucamy do naszej masy. Następnie dodajemy pół szklanki pasty tahini z sezamu (domową metodą uzyskamy ją miksując sezam z odrobiną oleju z pestek winogron), jeden dojrzały banan oraz szklankę rozpuszczonego kokosowego oleju. Dorzucamy kilka łyżek miodu lub syropu z agawy, szczyptę waniliowego cukru, pieprzu i soli, łyżkę sproszkowanej kurkumy oraz łyżkę gałki muszkatołowej. Mieszamy wszystko aż składniki się połączą. Możemy dorzucić ulubione, posiekane orzechy. Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 160 stopni!
Wyświetl ten post na Instagramie.
To świetny sposób na zdrowe, pełne energii rozpoczęcie dnia oraz popołudniowy spadek mocy. Ten przepełniony rozgrzewającymi, budującymi odporność składnikami shot to zastrzyk energii, witamin i przeciwutleniaczy. Dlatego najlepiej sprawdzi się w chłodniejsze miesiące, kiedy wstawanie z łóżka przychodzi nam trudniej. Wystarczy kilka kłączy świeżej kurkumy, jedno kłącze imbiru, cytryna, pomarańcza, odrobina pieprzu i... wyciskarka do soków. Śmiało miksuj smaki i testuj nowe połączenia! Jeśli nie będziesz się tą mieszanką dzielić z domownikami, możesz wykonać ją, zmniejszając odpowiednio proporcje.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Taką gotową pastą przechowywać możesz w lodówce przez mniej więcej dwa tygodnie. Pastę robi się szybko i w każdej chwili możesz sięgnąć po jej odrobinę podczas gotowania - dorzucić do zupy, co curry, do owsianki, sałatki, koktajli...w zasadzie do każdego rodzaju dania. Możesz też wykorzystać ją, kiedy czujesz, że zbliża się infekcja. Zmieszana z miodem, dodana do herbaty, mleka albo po prostu zmieszana z ciepłą wodą pasta z kurkumy szybko postawi cię na nogi. Jak ją wykonać? Wystarczy w rondelku podgrzać pół szklanki sproszkowanej kurkumy, 1/4 szklanki oleju kokosowego (może być inny tłuszcz), łyżkę cynamonu i po łyżeczce czarnego pieprzu oraz startego imbiru. Podgrzewamy całość czekając aż składniki się rozpuszczą i stworzą gęstą pastę. Odstawiamy z ognia, czekamy aż ostygnie, wkładamy do słoiczka i mikstura gotowa!
Wyświetl ten post na Instagramie.