Słynna sopocka restauracja White Marlin otworzyła nową lokalizację w samym sercu Gdańska - na Wyspie Spirzchów. Spektakularne otwarcie w stylu boho chic przyciągnęło tłum gwiazd i miłośników wyrafinowanej kuchni. Goście delektowali się menu Pawła Stawickiego bazującym na owocach morza, a o doskonałą atmosferę zadbały światowej sławy DJ'ki. Na czym polega koncept High Energy Dining, który wyróżnia gdańską restaurację White Marlin?
Spis treści
Po kultowej lokalizacji w Sopocie, przyszedł czas na podbicie Gdańska. Wyspa Spirzchów to jedna z najbardziej obleganych lokalizacji w nadmorskim mieście. To stąd rozpościera się widok na perełki architektoniczne starego Gdańska, a nad Motławą mieszczą się najbardziej prestiżowe hotele i modne miejsca - tłumnie odwiedzane przez zagranicznych i polskich zwiedzających. Nowym punktem na tej mapie jest White Marlin, który łączy doskonałą kuchnię z konceptem High Energy Dining. To kulinarny trend doskonale znany w hiszpańskich miastach, takich jak Barcelona czy Ibiza. W wydaniu gdańskiej restauracji to połączenie doskonałej kuchni bazującej na owocach morza z miejscem spotkań przy muzyce (w piątki i soboty). Pozwoli to oddać prawdziwie europejski klimat, w którym kolacja z przyjaciółmi może rozwinąć się w taneczną imprezę, o którą zadbają najlepsi DJ'e z Polski i zza granicy.
O ile sopocki White Marlin jest mocno w stylu Hamptons, gdzie klasyka koresponduje z elegancją, o tyle na Wyspie Spichrzów jest zdecydowanie luźniej. Klimatyczny wystrój wnętrza, dbałość o każdy detal, sprawia, że można poczuć energię Bali lub Ibizy, gdzie spędzałam niemal każde swoje wakacje” – powiedziała Lara Gessler na otwarciu restauracji.
Oprócz prestiżowej lokalizacji, ważną rolę odgrywa także wnętrze. Projekt restauracji White Marlin w Gdańsku to zasługa cenionego architekta Miłosza Warcholińskiego, który nadał miejscu elegancki i nowoczesny klimat boho chic. Trend był także motywem przewodnim wieczoru otwarcia restauracji, który upłynął pod hasłem "SEA MORE". W trakcie eventu zaprezentowano także przedsmak tego, co stworzył szef kuchni Paweł Stawicki. Wszystkie dania podano w formie finger food. Wśród nich znalazły się takie specjały, jak świeże ostrygi, ośmiornica z sosem ponzu i jabłkiem, krewetka w tempurze w sosie aioli, seriola z kwaśną śmietaną i marakują czy antrykot w sosie bbq z grzybkami shimeji.
Paweł Stawicki to wybitny kulinarny talent, który rozpoczął rozwijanie swojej kariery właśnie w Trójmieście. Już w wieku 26 lat został szefem kuchni w restauracji Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku. Zdobywał cenne doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach, jak The Greenhouse (2 gwiazdki Michelin), Maaemo (3 gwiazdki Michelin), warszawskie Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin) oraz RAW w Taipei (2 gwiazdki Michelin).
Kuchnia Pawła Stawickiego jest ukłonem dla tradycji w nowoczesnym, autorskim wydaniu. Szef gotuje z dużą świadomością, nieustannie rozwija się i poszukuje wyjątkowych produktów. Skupia się przede wszystkim na technikach, aby serwować klasyczne dania w wyrafinowanej, nieoczywistej wersji. Jego filozofia kuchni bazuje na wysokiej jakości produktów i idei slow food. Swoją pracę nad menu rozpoczyna na komponowaniu dania, aby ustalić jego smak, a następnie koncentruje się na powtarzalności, która jest sukcesem każdej cenionej restauracji. Ważnym elementem jest także harmonijna praca całego zespołu, jak podkreśla Paweł Stawicki. Kilka sztandarowych pozycji z menu sopockiego White Marlin, pojawi się w siostrzanym punkcie w Gdańsku. Wśród nich serwowane będą między innymi: świeża ryba, polska kaczka czy francuska wołowina. Co jeszcze znajdzie się w menu gdańskiej restauracji?
Menu w White Marlin to ukoronowanie mojego dotychczasowego doświadczenia jako szefa kuchni. Zawarłem w niej dużo ryb, owoców morza, ale też azjatyckich smaków, które poznałem, gdy uczyłem się w Tajwanie. To będzie lekka kuchnia, bardzo orzeźwiająca. Nie będzie to fine dining, raczej kuchnia casual, niewymuszona, elegancka i po prostu smaczna" - mówi Paweł Stawicki.
Na hucznym otwarciu restauracji na Wyspie Spirzchów nie mogło zabraknąć gwiazd, influencerów i przyjaciół White Marlin. W tłumie gości bawili się, m.in. Lara Gessler, Piotr Szeląg, Blanka Lipińska, Klaudia Halejcio, Jacek Jelonek, Oliwier Kubiak, Laura Samojłowicz, Klaudia El Dursi oraz Izabella Budryn.
Na gości czekało także wiele niespodzianek. Oprócz autorskiego menu i koktajli, event otwarcia uświetniło taneczne show. Z kolei o najlepszą oprawę muzyczną zadbali DJ LukeERB oraz duet DJms LUNNAS z Ibizy. Spektakularne otwarcie White Marlin w Gdańsku w pełni oddało innowacyjny koncept High Energy Dining, który odróżnia restaurację od tradycyjnych konceptów kulinarnych.