White Marlin w twojstyl.pl

Otwarcie White Marlin w Gdańsku: restauracja w stylu High Energy Dining inna niż wszystkie

Otwarcie White Marlin w Gdańsku: restauracja w stylu High Energy Dining inna niż wszystkie
Piotr Szeląg i Lara Gessler na otwarciu White Marlin w Gdańsku.
Fot. Mat. prasowe

Słynna sopocka restauracja White Marlin otworzyła nową lokalizację w samym sercu Gdańska - na Wyspie Spirzchów. Spektakularne otwarcie w stylu boho chic przyciągnęło tłum gwiazd i miłośników wyrafinowanej kuchni. Goście delektowali się menu Pawła Stawickiego bazującym na owocach morza, a o doskonałą atmosferę zadbały światowej sławy DJ'ki. Na czym polega koncept High Energy Dining, który wyróżnia gdańską restaurację White Marlin?

High Energy Dining, czyli nie tylko restauracja

Po kultowej lokalizacji w Sopocie, przyszedł czas na podbicie Gdańska. Wyspa Spirzchów to jedna z najbardziej obleganych lokalizacji w nadmorskim mieście. To stąd rozpościera się widok na perełki architektoniczne starego Gdańska, a nad Motławą mieszczą się najbardziej prestiżowe hotele i modne miejsca - tłumnie odwiedzane przez zagranicznych i polskich zwiedzających. Nowym punktem na tej mapie jest White Marlin, który łączy doskonałą kuchnię z konceptem High Energy Dining. To kulinarny trend doskonale znany w hiszpańskich miastach, takich jak Barcelona czy Ibiza. W wydaniu gdańskiej restauracji to połączenie doskonałej kuchni bazującej na owocach morza z miejscem spotkań przy muzyce (w piątki i soboty). Pozwoli to oddać prawdziwie europejski klimat, w którym kolacja z przyjaciółmi może rozwinąć się w taneczną imprezę, o którą zadbają najlepsi DJ'e z Polski i zza granicy.

O ile sopocki White Marlin jest mocno w stylu Hamptons, gdzie klasyka koresponduje z elegancją, o tyle na Wyspie Spichrzów jest zdecydowanie luźniej. Klimatyczny wystrój wnętrza, dbałość o każdy detal, sprawia, że można poczuć energię Bali lub Ibizy, gdzie spędzałam niemal każde swoje wakacje” – powiedziała Lara Gessler na otwarciu restauracji.

Oprócz prestiżowej lokalizacji, ważną rolę odgrywa także wnętrze. Projekt restauracji White Marlin w Gdańsku to zasługa cenionego architekta Miłosza Warcholińskiego, który nadał miejscu elegancki i nowoczesny klimat boho chic. Trend był także motywem przewodnim wieczoru otwarcia restauracji, który upłynął pod hasłem "SEA MORE". W trakcie eventu zaprezentowano także przedsmak tego, co stworzył szef kuchni Paweł Stawicki. Wszystkie dania podano w formie finger food. Wśród nich znalazły się takie specjały, jak świeże ostrygi, ośmiornica z sosem ponzu i jabłkiem, krewetka w tempurze w sosie aioli, seriola z kwaśną śmietaną i marakują czy antrykot w sosie bbq z grzybkami shimeji.

IMG_8256
Owoce morze są jedną ze specjalności White Marlin w Gdańsku.
mat. prasowe
IMG_8123
Lara Gessler na otwarciu White Marlin na Wyspie Spichrzów .
mat. prasowe

Perfekcyjny slow food Pawła Stawickiego 

Paweł Stawicki to wybitny kulinarny talent, który rozpoczął rozwijanie swojej kariery właśnie w Trójmieście. Już w wieku 26 lat został szefem kuchni w restauracji Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku. Zdobywał cenne doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach,  jak The Greenhouse (2 gwiazdki Michelin), Maaemo (3 gwiazdki Michelin), warszawskie Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin) oraz RAW w Taipei (2 gwiazdki Michelin).

IMG_8225
Paweł Stawicki dba o najmniejszy detal każdego serwowanego dania.
mat. prasowe

 

Kuchnia Pawła Stawickiego jest ukłonem dla tradycji w nowoczesnym, autorskim wydaniu. Szef gotuje z dużą świadomością, nieustannie rozwija się i poszukuje wyjątkowych produktów. Skupia się przede wszystkim na technikach, aby serwować klasyczne dania w wyrafinowanej, nieoczywistej wersji. Jego filozofia kuchni bazuje na wysokiej jakości produktów i idei slow food. Swoją pracę nad menu rozpoczyna na komponowaniu dania, aby ustalić jego smak, a następnie koncentruje się na powtarzalności, która jest sukcesem każdej cenionej restauracji. Ważnym elementem jest także harmonijna praca całego zespołu, jak podkreśla Paweł Stawicki. Kilka sztandarowych pozycji z menu sopockiego White Marlin, pojawi się w siostrzanym punkcie w Gdańsku. Wśród nich serwowane będą między innymi: świeża ryba, polska kaczka czy francuska wołowina. Co jeszcze znajdzie się w menu gdańskiej restauracji?

Menu w White Marlin to ukoronowanie mojego dotychczasowego doświadczenia jako szefa kuchni. Zawarłem w niej dużo ryb, owoców morza, ale też azjatyckich smaków, które poznałem, gdy uczyłem się w Tajwanie. To będzie lekka kuchnia, bardzo orzeźwiająca. Nie będzie to fine dining, raczej kuchnia casual, niewymuszona, elegancka i po prostu smaczna" - mówi Paweł Stawicki.

Gwiazdy na wielkim otwarciu w stylu boho chic

Na hucznym otwarciu restauracji na Wyspie Spirzchów nie mogło zabraknąć gwiazd, influencerów i przyjaciół White Marlin. W tłumie gości bawili się, m.in. Lara Gessler, Piotr Szeląg, Blanka Lipińska, Klaudia Halejcio, Jacek Jelonek, Oliwier Kubiak, Laura Samojłowicz, Klaudia El Dursi oraz Izabella Budryn. 

akpa20230712_white_marlin_pp_3368
Klaudia Halejcio również należy do grona miłośników White Marlin.
mat. prasowe
IMG_8861
Występ hiszpańskich tancerek uświetnił imprezę otwarcia restauracji w stylu boho chic.
mat. prasowe

Na gości czekało także wiele niespodzianek. Oprócz autorskiego menu i koktajli, event otwarcia uświetniło taneczne show. Z kolei o najlepszą oprawę muzyczną zadbali DJ LukeERB oraz duet DJms LUNNAS z Ibizy. Spektakularne otwarcie White Marlin w Gdańsku w pełni oddało innowacyjny koncept High Energy Dining, który odróżnia restaurację od tradycyjnych konceptów kulinarnych

akpa20230712_white_marlin_pp_3106
Jacek Jelonek na otwarciu White Marlin Gdańsk.
mat. prasowe
IMG_9169
DJ'ski set przyciągnął na parkiet White Marlin tłum gości.
mat. prasowe
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również