Prosty sposób na detoks – urozmaicenie diety
Fot. iStock

Prosty sposób na detoks – urozmaicenie diety

Poprawnie przeprowadzonemu detoksowi przypisuje się wiele pozytywnych działań, jak poprawa samopoczucia, wzmocnienie odporności czy odciążenie układu trawiennego. Detoks może poprawić stan skóry, wygładzić ją, przywrócić naturalny koloryt, promienność.

Zanim rozpoczniesz proces oczyszczania organizmu, zaplanuj swoje działania, biorąc przede wszystkim pod uwagę to, by nie stawiać sobie celów nie do osiągnięcia. Jeśli nagle postanowisz, że od jutra zrezygnujesz z jedzenia i będziesz pić tylko naturalne soki, bardzo prawdopodobne jest, że równie nagle się poddasz. Co więcej, takie gwałtowne zmiany są ogromnym szokiem dla organizmu i mogą mieć naprawdę negatywny wpływ na zdrowie. A nie o to w detoksie chodzi. Dlatego trzeba przeprowadzić go planowo i z głową.

Pierwszy krok – odstawienie tego, co szkodzi

Przede wszystkim zacznij od odstawienia wszystkiego, co jest szkodliwe. Już nie może być mowy o lampce wina do kolacji czy drinku podczas spotkania ze znajomymi. Słodzone napoje zastąp wodą i staraj się wypijać jej około półtora litra dziennie. Woda szybciej zaspokoi pragnienie i zmniejszy uczucie głodu. Równie ważne w diecie oczyszczającej jest odstawienie przetworzonej żywności i cukrów prostych. Ale to nie znaczy, że masz całkowicie zrezygnować z przekąsek, tyle że w ich miejsce wybieraj zdrowe, świeże produkty. Jednak uważaj na owoce – niektóre, np. jabłka, zawierają bardzo dużo cukru, z kolei owoce suszone czy orzechy są wysokokaloryczne. Lepiej w ich miejsce wprowadzić warzywa.

Jaka dieta?

Powszechnie popełniany błąd to utożsamianie diety oczyszczającej z głodówką. Po pierwsze, w oczyszczaniu organizmu nie chodzi o to, żeby w ogóle nic nie jeść, a po drugie głodówka jest na tyle obciążająca dla organizmu, że jeśli już w ogóle ją przeprowadzać, to nigdy na własną rękę, lecz pod kontrolą lekarza. Jeśli chodzi o dietę oczyszczającą, to możesz jeść tyle samo, co wcześniej, tylko że co innego. Wystarczy, że wykluczysz z menu niezdrowe produkty. Czerwone mięso zastąp rybami lub mięsem z indyka, porzuć smażenie na rzecz gotowania, najlepiej na parze, a posiłki wzbogać dużą ilością warzyw. To niewielkie zmiany, a mogą naprawdę wiele zdziałać.

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również